Suomi
Gamereactor
arviot
Fated: The Silent Oath

Fated: The Silent Oath

Virtuaalinen satutuokio viikinkien seurassa jättää parantamisen varaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Elämäänsä myöten kaikkensa antanutta viikinkisoturia lähestyy tuonpuoleisen porteilla muinainen jumala. Soturille tarjotaan mahdollisuutta palata takaisin suojelemaan perhettään näinä maailmanlopun aikoina. Hinnaksi paluulle pyydetään vain hänen ääntään. Viikinki palaa siis mykkänä perheensä pariin kohtaamaan tuhoutuvan maailman, jossa vihaiset jumalat riehuvat.

Ennakkoon paljon hypetetty tarina ei hirveästi lämmittänyt. Toki aihealue on mielenkiintoinen ja lukuisia hedelmällisiä elementtejä mainittiin, mutta kokonaisuus pysyi vähän liian arkipäiväisissä ja kliseisen tylsissä asioissa. Internet-kansaa kuohauttanut loppupuolen traaginen käänne tuli kieltämättä puun takaa. Enemmän olin shokissa siitä, että tarina lopetetaan täysin kesken: vastauksia ei anneta yhteenkään asiaan, joita tarina alusti koko pelin ajan.

Fated: The Silent Oath on enemmänkin minimalistisesti interaktiivinen virtuaalikokemus kuin varsinainen peli. Tarinaa seurataan pelaajan silmien kautta nähtynä pääsemättä juuri vaikuttamaan asioihin. Tarinan lyhyestä kestosta noin puolet on paikallaan istumista joko hevosen kyydissä tai leirinuotiolla muiden puheita kuunnellen. Näissä tilanteissa pelaaja voi ainoastaan käännellä päätään ja nappeja painellen heilutella käsiään. Peli esittelee innovatiivisen tavan keskustella tarinan hahmojen kanssa päätä heiluttelemalla. Nyökyttelyn ja pudistelun avulla annettuihin kysymyksiin voi vastailla, mutta harmillisesti tarinan kannalta tällä ei oikeastaan ole vaikutusta. Vastaustilanteitakin on vain muutama.

Pelillinen osuus koostuu ympäriinsä kävelystä, hetkellisestä jousiammuskelusta, hevosen ohjailusta ja muutamien helppojen pulmien ratkomisista. Hidas kävelyvauhti on toki hyväksi heikkovatsaisille, mutta väärään paikkaan käveltyään tuntuu takaisin palaaminen tällä vauhdilla tuskaiselta. Jousiammuskelussa olisi ollut potentiaalia saada vähän vahvempaa immersiota pelimaailmaan. Ammutut nuolet kuitenkin suhahtavat läpi kaikesta muusta kuin niille tarkoitetuista kohteista, joten alkuinnostuksen jälkeen mielenkiinto lopahtaa nopeasti. Hepan ohjailussa on hetkellisesti tunnelmaa vuorta alas tullessa kivilohkareiden tippuessa polulle. Harmillisesti ohjattavuus on kokonaisuudessaan todella tönkköä ja minimaalista, eikä iloa muutenkaan riitä kuin hetkeksi. Pulmat taas ovat hyvin selkeitä muistipelejä tai symbolien lukua, jotka eivät juuri haastetta tarjoa.

Pelimaailman suunnittelu on upeata, ja se hyödyntää viikinkimytologiaa oivalla tavalla. Omalaatuista ja vahvaa graafista ilmettä on korostettu sarjakuvamaisesti karikatyyrimäisillä hahmoilla, voimakkaalla väripaletilla ja toonshade-tekniikalla. Lopputulos on lumoava ja ennen kaikkea täysin uudenlainen verrattuna siihen, mitä VR-maailmassa on aikaisemmin kohdattu. Harmillisesti tekninen toteutus ei yllä graafisen ilmeen tasolle, sillä hahmojen animointi on puisevaa ja tulevat tilanteet aktivoituvat oudosti mustien häivytysten kautta. Hahmot myös menevät läpi tavaroista ja toisistaan.

Tämä on mainos:

Fated: The Silence Oath on mainospuheidensa mukaisesti valitettavasti vain tunnevetoinen virtuaalikokemus. Tarina sisältää tunteisiin vetoavia elementtejä, joista päällimmäiseksi jäävät turhautuneisuus ja pettymys, koska tarina alkaa ja loppuu täysin kesken. Tyypillisen elokuvan mitan verran tarinaa sisältävä tapaus antaa pelattavaa minimaalisesti, mikä toisaalta heikon laatunsa takia voi olla ihan hyväkin asia. Omaperäisesti tyylitellyssä virtuaalimaailmassa viihtyy hetken ympäristöä ihmetellen, mutta ei siitä ilosta kannata maksaa ilmoitettua 10 euron hintaa.

Fated: The Silent OathFated: The Silent OathFated: The Silent OathFated: The Silent Oath
HQ
Tämä on mainos:
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
+
Omaperäinen, hieno grafiikka, innovatiivinen VR-kommunikointi, heppa-ajelu vuorilla
-
Liian vähän tekemistä, liian lyhyt, tönkkö pelattavuus, tarinan pohjustuksen puute ja loppuminen kuin seinään, hutiloitu tekninen toteutus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä