Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
FIFA 16

FIFA 16

FIFA-sarja palaa voitokkaasti kentälle viime vuoden pettymyksen jälkeen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

FIFA-sarjaan vihkiytymättömät kritisoivat usein sitä, että EA:n futispelin vuosittain julkaistavien versioiden välillä ei näytä olevan mitään eroa. Se pitää paikkansa osittain, mutta sarjan fanit kuitenkin tietävät, että kentällä muutoksia on nähty vuosittain ja esimerkiksi viime vuonna ne olivat hyvin dramaattisia. Ne muuttivat peliä niin paljon, että laatukin kärsi. Tänä vuonna tilanne on onneksi toinen. FIFA 16 on vakaampi, vähemmän buginen ja huomattavasti nautittavampaa peliviihdettä. FIFA 16 ei silti ole edelleenkään täydellinen peli.

Yksi narinan aihe liittyy ohjaukseen, joka on nykyisellään liian täynnä erilaisia kikkoja. Uudemmat pelaajat ovat varmasti hukassa jo aikaisempien osienkin kanssa, mutta nyt monimutkaisuus viedään aivan uudelle asteelle. Mukana on muun muassa uusi "no touch dribbling" -kikkailutyyli, jonka lisäksi oikealla tatilla voi tehdä harhautuksia, L2:lla voi kuljettaa palloa tarkemmin ja niin edelleen. Syöttelyssä voi tänä vuonna lähettää pallon uudella tavalla kaverille pitämällä R1-näppäintä pohjassa. Boltsi lähtee tällöin jalasta huomattavasti kovemmin, mikä on kätevää pitkillä etäisyyksillä. Liian lähelle syötettäessä tuloksena on usein katastrofi, kun oma joukkuetoveri ei saa palloa hallintaan ja vastustajan pelaaja nappaa pallon itselleen. Jopa sarjaan syventyneet veteraanit joutuvat varaamaan muutaman tovin uuden opetteluun. Onneksi mukana on uusi vinkkijärjestelmä, joka tarjoaa apua reaaliajassa.

Kaikkien uudistusten omaksumisen jälkeen käteen jää jalkapallopeli, jossa hienoja hetkiä riittää. Tempoa on laskettu, ja pahimmat fysiikoihin sekä animaatioihin liittyvät ongelmat on korjattu. Pelaaminen tuntuu tasapainoiselta, realistiselta ja monin puolin erittäin hyvältä.

FIFA 16
Tämä on mainos:

FIFA 16:n suurimmaksi ongelmaksi nousevat epätasaisuudet eri vaikeusasteiden välillä. FIFA 14:n aikoihin pelasin Legendary-vaikeusasteella, mutta viime vuonna nautin enemmän World Classin tarjoamasta haasteesta. Tänä vuonna tilanne on "huonompi", sillä tekoäly on täysin armoton. Se ei ole erityisen fiksu, mutta häikäilettömän tehokas. Pelaajaa varjostetaan virheittä, eikä kuvioiden rakenteluille jää tilaa. Sen sijaan tekoäly liikuttaa palloa liian yliluonnollisen helposti ja jopa tuntuu ennakoivan pelaajan jokaisen taklauksen.

Mukana on lisäksi muutamia raivostuttavia piirteitä, jotka tosin ovat peräisin ihan oikean elämän matseista. Vastustaja esimerkiksi parkkeeraa johtoasemassa 75 minuutin tienoilla kaikki pelaajansa kilpikonnapuolustukseen, jolloin maalintekoon ei tunnu olevan mitään saumaa. Lisäksi jos pallon menettää, vastustaja siirtää sen nopeasti vastapäiseen kulmaan ja pelaa aikaa. Toki tällaisia tilanteita nähdään futismatseissa, mutta virtuaalifutikseen ne eivät istu kovinkaan hyvin. Toivottavasti jatkossa ei nähdä filmauksia ja pitkiä taukoja lääkintäryhmän rientäessä kentälle?

FIFA 16:n tahkoaminen korkeimmilla vaikeusasteella on tuskallinen kokemus, sillä tekoäly ei yksinkertaisesti anna pelata olipa sitten vastassa kolmen tai viiden tähden joukkue. World Class -vaikeusasteella pallo oli joukkueeni hallussa huomattavasti vähemmän aikaa otteluissa kuin vastustajalla. Pistin jopa joukkueen taktiikoista prioriteetiksi pallon hallinnan, mutta sekään ei auttanut. Tämä on äärimmäisen turhauttavaa, eikä EA:n olisi kannattanut lähteä tälle tielle vaikeustasojen kanssa. Joukkueen ja vaikeuden tulisi kaikissa tapauksissa kuvata jollain tavalla joukkueen todellista taitoa ja pelityyliä, kun taas tällä hetkellä kaikki vaikuttavat olevan Barcelonan tasolla. Pelikokemusta voi onneksi muokata erilaisilla säätimillä haluamaansa suuntaan.

FIFA 16FIFA 16FIFA 16
Tämä on mainos:

Netissä pelaaminen on puolestaan hyvin tyydyttävää ja pelimoottorin muutokset ja viilaukset nousevat paremmin esille. Pelasin useita otteluita, joista osa päättyi tappioon tai tasapeliin. En kuitenkaan kokenut missään vaiheessa tulleeni huijatuksi. Toki häviäminen kirpaisee, mutta voin lopulta syyttää vain itseäni. Nopeat maaleihin johtaneet vastahyökkäykset johtuivat omista virheistäni ja vastustajan nopeista hoksottimista.

Otan pienen riskin ja totean FIFA 16:n olevan paras verkossa pelaamani futispeli. Tarjolla on useita erilaisia pelimuotoja aina yksittäisistä otteluista kausien kautta keräilykortteihin perustuvaan Football Ultimate Teamiin (FUT). FUT Draft tuo keräilykorteilla pelaamiseen mukaan fantasiafutista muistuttavan pelimuodon. Siinä kasataan oma erikoisjoukkue ja pelaaja joutuu tasapainottelemaan jokaisen valinnan välillä. Tämän jälkeen on aika suunnata viheriölle ja otteluita voi tahkota niin kauan kunnes häviää. Suoritus palkitaan ja palkinto riippuu sekä vaikeustasosta että voitetuista otteluista. Parhaimmat voivat tienata korttipakkoja tai yksittäisiä pelaajia, mutta siihen vaaditaan taitoa. FUT Draft -pelimuotoa pääsee koettamaan kerran ilmaiseksi, mutta ikävä kyllä sen jälkeen siitä joutuu pulittamaan joko pelin sisäistä valuuttaa tai oikeaa rahaa.

En voi päättää arviota ilman mainintaa naisten jalkapallosta. Se on samanlaista futista, joten mitään dramaattisia muutoksia otteluissa ei ole luvassa, vaikka niissä onkin hieman erilainen tunnelma. Tosin tämä vuosi tuntuu ainoastaan maistiaiselta tulevaisuudesta, sillä tarjolla on vain 12 joukkuetta ja yksi turnaus. Ehkä tulevina vuosina pääsemme jo pelaamaan naisten liigoja?

Viime vuonna FIFA 15:n kanssa EA teki hieman liikaa muutoksia, joiden myötä se kadotti suuntansa. Tänä vuonna viat korjataan ja sarja löytää jälleen oman paikkansa. Otteluiden ulkoasut, tunnelma, lisenssit ja tietenkin pelattavuus ovat jälleen kunnossa. FIFA 16 on hyvä jalkapallopeli, mutta vaikeammilla vaikeusasteilla meno on hieman liian rankkaa.

HQ
HQ
HQ
FIFA 16
FIFA 16
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Pelattavuus kohdallaan, uskomaton määrä liigoja ja joukkueita, fantastinen presentaatio, nettipelit
-
Naisten joukkueita ja turnauksia liian vähän, vaikeustasot eivät ole balanssissa, ajoittaiset bugit, liian vaikea ohjaus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
FIFA 16Score

FIFA 16

ARVIO. Kirjoittaja Ricardo C. Esteves

FIFA-sarja palaa voitokkaasti kentälle viime vuoden pettymyksen jälkeen.Ladataan seuraavaa sisältöä