Suomi
Gamereactor
arviot
FIFA 18

FIFA 18

Kaikkien aikojen paras FIFA

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

FIFA 18 on kaikkien aikojen paras urheilupeli, jonka Electronic Arts on julkaissut. Jalkapallosimulaattorin pelattavuus on hiottua, ja pelaajan luovuus palkitaan näyttävillä maaleilla. Ulkoasu on parasta, mitä sarjassa on koskaan nähty. Sisältö on loistavaa. FIFA Ultimate Team Mode ei ole koskaan ollut yhtä hyvä vedoten tällä kertaa niin yksin kuin verkossakin pelaaviin. Uratilaa on vahvistettu useilla uusilla ominaisuuksilla, mutta illan tähti on Journey. Alex Hunterin tarina tekee vaikutuksen, ja on kautta linjan viihdyttävä.

FIFA 18 on selvä edistysaskel pelattavuudessa edellisen vuoden painokseen verrattuna. Nyt pelaaminen tuntuu tasapainoiselta ja hiotulta. Mukana on myös monia uusia liikeanimaatioita. Kaikki toimii hieman paremmin kuin ennen. Ero kevyiden ja raskaiden pelaajien välillä on selkeä, ja tämä pätee niin kiihdytykseen, pallon kanssa kikkailuun kuin syöttämiseenkin. Tekoälyä on parannettu selvästi. Testaamisen aikana vastaan ei tullut lainkaan teknisiä ongelmia. Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö niitä voisi pelissä olla.

Visuaalisen annin ja tunnelman osalta EA Sports on tehnyt muutoksia pelimoottoriin verrattuna viime vuoden painokseen. Ennen kaikkea valaistus, animaatiot ja yksityiskohdat ovat huippuluokkaa. FIFA 18 tukee HDR-teknologiaa, joten oikeanlaisella televisiolla näky on vieläkin vaikuttavampi. Mukana on myös aiempaa enemmän elokuvallisia osuuksia niin ennen, aikana kuin ottelun jälkeenkin. Usein esimerkiksi juhlinta tapahtuu nyt juuri näissä jaksoissa. Stadioneihin on niin ikään kiinnitetty huomiota, ja ne eroavat toisistaan. Yleisö on aiempaa paremmin mukana menossa, joka näkyy käyttäytymisessä pelin huippuhetkinä.

Kaiken kaikkiaan FIFA 18 on tehnyt suuren työn luodessaan oikean elämän palloilukokemuksen videopeliin. Useat stadionit, pelaajat ja valmentajat on mallinnettu erikseen näyttämään esikuviltaan. Mainittava on myös onnistunut ääniraita, ja mukavasti toimiva käyttöliittymä.

Tämä on mainos:
FIFA 18FIFA 18FIFA 18FIFA 18

Pelimuodoista illan tähti on Journey: Hunter Returns. Toiminta oli hyvää jo viime vuonna, joka siis aloitti Alex Hunterin tarinan. Tänä vuonna meno on kuitenkin parempaa ennen kaikkea tarinan osalta. Kuusijaksoiseen kauteen sisältyy lukuisia hienoja hetkiä. Yllätyksiäkin on luvassa aina pelattavuutta myöten. Journey on nyt loistava ja tärkeä osa FIFA-kokemusta.

Uratila on kokenut muutoksia, ja ne liittyvät enimmäkseen käytettyyn Frostbite-pelimoottoriin. Neuvotteluissa ollaan nyt tekemisissä pelaajien itsensä kanssa interaktiivisissa välivideoissa. Kokonaisuus hoidetaan selvästi aiempaa vähemmän suoraviivaisesti, joka johtaa ajoittain jännitteellisiin hetkiin. Aina neuvottelut eivät edes onnistu. Ominaisuus on mielenkiintoinen, joskin ääninäyttelyn puute tekee jaksoista ajoittain hieman epäluontevia. Prosessia voi myös nopeuttaa hyväksymällä ehdotukset suoraan enempiä neuvottelematta, ja niin sanotulta kakkosmieheltään voi myös kysyä suosituksia. Kokonaisuutena uratila on FIFA 18:ssa aiempaa täyteläisempi ja dynaamisempi, joskin se pääasiassa toimii varsin tuttuja polkuja käyttäen.

FIFA Ultimate Team Mode on pääpiirteiltään samanlainen kuin ennenkin. Muutaman viime vuoden aikana lisäillyt ominaisuudet tekevät siitä kuitenkin aiempaa vetoavamman. Tekemistä riittää niin verkossa kuin yksinkin tekoälyä vastaan. Osaa voi ottaa myös uusiin Squad Battleihin. Tarkoituksena on haastaa oikeista pelaajista koottuja partioita matseihin. Näitä pienempiä joukkueita ohjaa tekoäly. Menestyminen vaikuttaa uusittuun ranking-järjestelmään, joka on omiaan palkitsemaan parhaat pelaajat. Mukana on myös päivittäisiä, viikoittaisia ja pysyviä haasteita suoritettavaksi.

Tämä on mainos:

Edellä mainittujen ohella muitakin pelimuotoja on. Näitä ovat Skill Games, lukuisat verkkopelimuodot ja turnauksien järjestäminen naisten kansallisjoukkueiden kesken. Harmillisesti FIFA ei ole ainakaan vielä laajentanut enemmän naisten jalkapalloilun osuutta.

Lähimmästä kilpailijasta, Pro Evolution Soccerista, on mainittava se, että enemmän Konamin teoksen pelattavuudesta viime vuosina pitäneet suosivat varmasti jatkossakin enemmän PESiä. Ja mikäli FIFA 17 ei miellyttänyt, ei FIFA 18 tule mielipidettä muuttamaan. Markkinoilla on kaksi loistavaa jalkapallopeliä, ja epäröijien kannattaa testata pelattavissa olevia demoja ennen ostopäätöksen tekemistä.

Tämä arvio on tehty PC-, PS4- ja Xbox One -versioita ajatellen. Nintendo Switchin FIFAa ei tätä varten pelattu.

FIFA 18FIFA 18FIFA 18FIFA 18
FIFA 18FIFA 18
HQ
HQ
HQ
HQ
HQ
HQ
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Grafiikka, sisällön määrä, hiottu pelattavuus, paljon erilaisia mahdollisuuksia
-
Naisten jalkapalloa liian vähän, vallankumousta odottavat joutuvat pettymään
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Msdossary voitti FIFA eWorld Cupin

Msdossary voitti FIFA eWorld Cupin

ESPORTS. Kirjoittaja Markus Hirsilä

20 miljoonaa pelaajaa koetti onneaan, joista 32 sai kutsun Lontoon O2:hteen kisaamaan FIFA eWorld Cupin mestaruudesta. 32 karsiutui kahteen: Mosaad "Msdossary" Aldossary...Ladataan seuraavaa sisältöä