Laitearvioissani painotan aina aluksi yhtä asiaa: en koe olevani niin sanottu teknologinen eläin. Siksi keskityn arvioissani tarkkojen mittaustulosten sijasta siihen, miten helppoa laitteen käyttöönotto on, ja miten miellyttävää se tärkein eli varsinainen käyttäminen on. Onneksi juuri näissä kahdessa tärkeimmässä asiassa FiFine x DELE T669 USB Microphone Bundle onnistuu kympin arvoisesti. Pisteenä iin päällä hintaakaan ei kokonaisuudella ole kuin 69 euroa.
Mikrofonipaketti toimitetaan varsin pienessä kotelossa, ja sisällä on niin paljon tavaraa, että mieleen tulevat lapsuuden rakennussarjat, joita joululahjaksi sai. Mukana ovat Fifine T669 -mikrofoni, mikrofoniteline, iskunvaimennin, kääntöasennus, jalusta, pop-filtteri ja vaahtokuori. Kaikki löytävät paikoilleen vaivatta, vaikka ei tietäisi eri osien nimiä tai lukisi käyttöohjetta. Automaattinen asennus luvataan Maciin, Windowsiin ja Playstation 4:ään. Sen sijaan Xboxin kanssa laite ei ole yhteensopiva. Niin ikään käyttö onnistuu USB-sovittimen kautta myös iPhonella ja iPadilla.
Asennus ja käyttöönotto on täsmälleen yhtä helppo operaatio kuin se kokoaminenkin. Mikrofonista laitetaan johto tietokoneeseen, ja sitten kaikki jo toimiikin vaivatta. Eri ohjelmistoilla voi tietenkin tehdä tarkempia säätöjä ja muita mittauksia, mutta niihin ei ole varsinaista tarvetta. Huutia saa ainoastaan käyttöohje, joka on melkein hyödytön. Lisäksi mukana oleva ohje käskee lataamaan verkosta sen varsinaisen käyttöohjeen, joka ei ole mitään muuta kuin yksi sivu PDF-muotoon tallennettuna. Ei sillä, että näin yksinkertainen laite varsinaista käyttöohjetta edes tarvitsisi. Mutta kun kerran sellainen mukana on, olkoon se silloin myös asianmukaisesti toteutettu. Ja nyt se ei sitä ole.
Mikrofonissa itsessään on äänenvoimakkuuden säätö, joka ei kuitenkaan erityisemmin vaikuta äänenvoimakkuuteen muuta kuin siellä alapäässä. Toisin sanoen nupista saa käännetyksi äänen kokonaan pois, ja pienellä tasolla ääni kuulostaa liian hiljaiselta ja epäselvältä. Mutta se loput 80% asteikosta ei tunnu vaikuttavan äänenlaatuun juuri mitenkään.
Vaahtokuori sujahtaa kätevästi mikrofonin päälle, mutta sisätiloissa sen tarjoamaa tuulensuojaa ei käytännössä tarvitse. Pop-filtteri estää nimensä mukaisesti puheessa olevien p-kirjainten ärsyttävää poksahtelua, mutta tällaista p-äänteiden paukahtelua ei testausvaiheessa esiintynyt. Sekä vaahtokuori että pop-filtteri tekevät puheäänestä hieman pehmeämmän, mutta merkittävää käytännön eroa ei lopputuloksessa ole. Normaali hengityksen ääni kuuluu läpi vain silloin, jos mikrofoniin aivan erikseen hengittelee. Mikäli laitetta käyttää oikein, ei huohotusta kuulu.
Mikrofoni ottaa myös kaikenlaisia taustaääniä varsin hyvin. Jos siis joku laittaa ruokaa keittiössä, on hyvin todennäköistä, että kattiloiden ja muiden kalke kuuluu läpi. Tämä saattaa muodostua ongelmaksi, mikäli oma elämäntilanne ei mahdollista hiljaisen työtilan järjestämistä.
FiFine x DELE T669 USB Microphone Bundle myydään mukavaan hintaan, ja se on erittäin helppo koota ja ottaa käyttöön. Mahdollisuudet äänen muokkaamiselle ovat silti varsin vähäiset. Mutta jos sellainen ei ole tärkeää, on hankinta mitä suositeltavin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikrofoni poimii myös ne kaikki taustaäänet ja -kolinat ansiokkaasti, eikä ole yhteensopiva Xboxin kanssa.