Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Fingerpori

Fingerpori

Sarjakuvana loistava Fingerpori on kehno elokuvana.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Suomen kielen sanoilla oivasti kikkaileva Pertti Jarlan sarjakuva Fingerpori on nyt sovitettu myös puolentoista tunnin mittaiseksi elokuvaksi. Lopputulos on kankea ja tylsä, vaikka sarjakuva itsessään mahtava onkin.

Fingerpori koostuu kaikkiaan neljästä pienestä tarinasta, joiden päätteeksi on vielä epilogi. Näillä tarinoilla ei ole juuri yhteyttä toistensa kanssa, ja minulla tuleekin muinainen Kummeli Stories kovin mieleen. Jokaisen yksiulotteisen henkilöhahmon elämään otetaan lyhyt katsaus, ja samalla leikitään odotetusti sanoilla. Katsellessaan täytyykin ennen kaikkea kuunnella, sillä rooliasuja lukuun ottamatta kenelläkään ei ole mieleen jäävää persoonallisuutta.

Elokuvasta voi nähdä pinnan alta vasemmistolaisia sympatioita, ja sellaiseksi taitelija Jarla on itsekin ajoittain paljastunut. Siksi hyväntuulisesta pilkasta saavat osansa niin natsit kuin porvareiden hyvä veli -verkostotkin. Läpitunkevana teemana on elokuvassa jostain syystä parisuhde tai sen puuttuminen. Tämän teeman ympärillä painiskelevat kaikki neljä tarinaa. Se ainoa oloihinsa jo valmiiksi tyytyväinen hahmo tuntuu olevan aikuisviihdetaiteilija Urho Puuma, joka työstää historiallista draamaa nimeltä Schindler's Fist.

Toteutus on kaikkiaan hyvin sarjakuvamaisen värikäs ja rento. Kiirettä ei ole missään vaiheessa, eikä tietysti tällaisessa elokuvassa saakaan olla. Lavastus tuo mieleen elävästi 1970-luvun verhoineen ja puhelimineen, mutta siitä huolimatta rainassa puhutaan myös älypuhelimeen ja käytetään tablettitietokonetta. Tai siis niin tekee Aku Hirviniemen Allan Kurma Pirjo Lonkan krapula-Päivin kanssa. Visuaalisesti Fingerpori on siis ristiriitainen, eikä sitä voi selvästi sijoittaa oikein mihinkään kaupunkiin tai aikakauteen. Tämä lienee ollut ihan tarkoituksellista. Jonkinlainen peiliin katsomisen tuntu suomalaiselle katsojalle näkemästään jää. Elokuvat yleensäkin heijastelevat aina aikaa, jolloin ne on tehty, ja Fingerpori mitä suurimmassa määrin.

Elokuvana Fingerpori on varsin kehno, mutta kun katsoo hieman pintaa syvemmälle, saa myös ajattelemisen aihetta. Eri asia sitten, pitääkö niistä heränneistä ajatuksista.

Tämä on mainos:
Fingerpori
Fingerpori
Fingerpori
HQ
Tämä on mainos:
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Fingerpori

Fingerpori

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Sarjakuvana loistava Fingerpori on kehno elokuvana.Ladataan seuraavaa sisältöä