Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
First Love

First Love

Jos Coenin veljekset olisivat olleet japanilaisia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Leo ja Monica ovat ihan tavallisia japanilaisia nuoria, joista ensimmäinen on nyrkkeilijä vailla intohimoa ja toinen yakuzalle isänsä velkoja hyvittävä prostituoitu. Nämä kohtaavat toisensa osana epätodennäköistä tapahtumaketjua, johon liittyy sekä ultraväkivaltaa että huikeaa kohellusta. Tervetuloa rakkaustarinaan Takashi Miiken tyyliin.

HQ

Herra Takashi on varmasti tuttu nimi aasialaisen elokuvan harrastajille. Nyt jo yli sata elokuvaa ohjannut veteraani on tunnettu brutaaleista ja omituisista leffoistaan, mutta hän ei ole koskaan ujostellut muita genrejä, ja First Love yhdistelee niitä aivan omalla tavallaan.

Tietyllä tasolla First Love muistuttaa Coenin veljesten elokuvia, erityisesti Fargoa. Estetiikka on tietysti japanilaista, ja elokuva pelaa itäisen kulttuurin konventioilla. Peruskonsepti toistaitoisista rikollisista, jotka luulevat olevansa nerokkaampia kuin ovatkaan, elää vahvana. Kasvava sähellys rikkoo perinteisen yakuza-leffan kaavaa oivalla tavalla, muttei koskaan mene niin pitkälle, että panokset vesittyisivät.

First Love pystyy olemaan myös brutaali sekä henkisesti että fyysisesti. Monican loukku tuntuu ahdistavan todelliselta, ja leffassa piisaa hyvin Takashi-henkistä väkivaltaa, jossa miekat ja tuliaseet vuorottelevat varsin veriseksi äityvässä baletissa. Pakettiin kuuluvat tietysti myös hetket, joissa elokuva menettää täysin kosketuksensa todellisuuteen, mutta tällä kertaa ketään ei esimerkiksi heitetä planeetalla.

First Loven ytimessä on Takashi Miiken kyky tasapainotella erilaisia päällisin puolin yhteensopimattomia elementtejä, ja saada ne toimimaan yhdessä. Tässäkin hänen ohjauksensa on sukua Coeneille. Vaikka hahmoihin ei varsinaisesti sukelleta syvälle, saa näistä riittävän vaikutelman, jotta elokuvalle muodostuu kiinteä tunteellinen ydin, jonka ympärille pystyykin sitten ripottelemaan jos jonkinlaista hulluutta.

Tämä on mainos:

Näyttelijäkaarti tekee pääosin tasalaatuisen suorituksen, mutta pinnalle nousee Shota Sometani, jonka tulkinta säheltävästä yakuza-pyrkyristä on hilpeää seurattavaa. Entinen lapsinäyttelijä on urakoinut vähintään neljä leffaa vuodessa viimeisen vuosikymmenen ajan, mutta ainakaan tässä roolissa ei ole havaittavissa mitään väsymisen merkkejä.

Takashi Miiken elokuvia runsaammin nähneelle First Love ei ole mitenkään vallankumouksellista katsottavaa. Se on helposti kevyempi kuin ohjaajan monet rankemmat draamat, eikä se siksi aiheuta niin suurta henkistä pahoinvointia. Se on toimintaa ja hönöilyä ilman sen syvällisempää viestiä, mutta sellaisenaan se on oikein nautittava. Tämä tekeekin siitä oivan paikan mistä aloittaa, jos ohjaajaan ei ole aiemmin tutustunut.

First LoveFirst Love
First LoveFirst Love
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

First Love

First Love

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Jos Coenin veljekset olisivat olleet japanilaisia.Ladataan seuraavaa sisältöä