Suomi
Gamereactor
artikkelit
Halo: Combat Evolved Anniversary

Frank O'Connor haastattelussa

Gamereactor tavoitti Halon 10-vuotisjuhlan alla sarjan vetäjän Frank O'Connorin, Bungie-veteraanin, joka vaikuttaa nykyisin 343 Industriesilla. Kysyimme, mitä mieltä O'Connor on sarjan historiasta ja tulevaisuudesta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Halo: Combat Evolved oli ilmestyessään iso hitti. Mitkä olivat mielestäsi ne avainominaisuudet, jotka tekivät siitä niin suositun?

- Kaikkein ilmeisimmät seikat liittyvät siihen, että Halo: Combat Evolved sai genren, ensimmäisen persoonan räiskinnän, joka toimi täydellisesti PC:llä hiirellä ja näppäimistöllä, toimimaan loistavasti analogiohjaimilla konsolilla. Se ratkaisi tyylikkäästi monia pieniä mutta haastavia teknisiä ongelmia, jotka liittyivät tähän. Lisäksi se sisälsi hiekkalaatikkopelin piirteitä ja tunteen avoimesta maailmasta, mikä oli kuin kirsikka kakun päälle. Tapa, jolla peli laajenee ja puhkeaa kukkaan pelaajan laskeutuessa Halon pinnalle, on aika mieltä avartava.

Harkitsitteko koskaan eri sankaria kuin Master Chiefiä?

- Päähahmoksi? Toki. Harkitsisimme sitä, mutta seuraava tarina keskittyy ehdottomasti Chiefiin. Tästä huolimatta pelit kuten Halo 3: ODST, Halo Wars, Halo: Reach ja jopa Halo 3 pelattavine Eliteineen todistavat, että valtaosassa Halo-pelejä itse asiassa on, tietyllä tapaa, esiintynyt muita sankareita.

Tämä on mainos:
Halo: Combat Evolved Anniversary
Frank O'Connor on tuttu kasvo monille Halo- ja Bungie-faneille. Bungien itsenäistyttyä O'Connor siirtyi Microsoftille huolehtimaan Halo-sarjan jatkosta. Yksi osa jatkosuunnitelmaa on ollut uuden studion, 343 Industriesin, muodostaminen.

Näemmekö koskaan Master Chiefin kasvoja?

- Tämä on hassu juttu. Chiefin kasvoja on kuvailtu tarkoin fiktiossa, mutta fanit ovat niin tottuneita siihen "jippoon", ettei kasvoja näytetä peleissä, että siitä on tullut todellinen ja pysyvä osa juonta. Voisimme siis näyttää kasvot, mutta tässä vaiheessa perinteiden muuttamiseen täytyisi olla erittäin painava syy.

Halo 2 julkaistiin vuonna 2004 asettaen monien mielestä standardin verkkopeleille konsoleilla. Kuinka keksitte luoda Matchmaking-systeemin perinteisemmän serverilistan sijaan?

Tämä on mainos:

- Kuten monien Halo-innovaatioiden kohdalla, hätä keinon keksii. Live rakennettiin peer to peer -mallin ympärille, ja käyttäjämäärät olivat tuolloin ennalta arvaamattomat. Bungien täytyi keksiä kaikkein tehokkain keino yhdistää nämä tekijät, ja niinpä Matchmaking sai alkunsa. Toteutus oli valtava ponnistus niin ohjelmoinnin, keksimisen kuin suunnittelunkin osalta. Se, että sitä pidetään nykyään standardina, on osoitus Chris Butcherin, Max Hobermanin ja koko Bungie-tiimin vaivannäöstä.

Halo 2 sai toki myös kritiikkiä, joka liittyi pääasiassa yksinpelikampanjaan ja sen äkkinäiseen loppuratkaisuun. Voisitko vähän valottaa itse kehitysprojektia ja sitä, miksi pelaajat eivät päässeet viimeistelemään taistelua ennen kuin Halo 3:ssa?

- Tarkoitit varmasti sanoa henkeäsalpaava cliffhanger, mutta kyllä, muistan itse asiassa kuiskineeni joillekin journalisteille arviotilaisuuden jälkeen, että ei huolta - tarina viedään päätökseen Halo 3:ssa. Tietenkin Halo 3 oli aina suunnitelmissa, joten tiesimme tuolloin voivamme päättää juonenkaaren. Mutta en valehtele, joitain elementtejä leikattiin, millä oli yhtä paljon tekemistä tuotantopaineiden kuin minkään tarinankerronnallisen aikomuksen kanssa.

Halo: Combat Evolved Anniversary
Halo 2 oli suosittu erityisesti moninpelinä. Yhteensopivuus Xbox 360:n kanssa takasi, että pelille riitti pelaajia myös uuden konsolin julkaisun jälkeen.

Saatuaan valmiiksi Halo: Reachin Bungie on nyt virallisesti ulkona Halo-kuvioista. Tulisiko kovimpien fanien olla huolissaan?

- Ei. Ja henkilökohtaisesti odotan jännityksellä, mitä Bungie seuraavaksi tekee.

Halo-sarjaa on laajennettu uusiin suuntiin peleillä, kuten Halo Wars ja ODST. Aiotteko jatkaa laajentamista Halo 4:n ohella?

- Harkitsemme epäilemättä uusia projekteja, joskin valtaosan huomiostamme varastavat kovan ytimen räiskintäpelit. Halo-universumi antaa mahdollisuuksia muiden, erilaisten pelien tekoon. Juuri nyt mitään ei kuitenkaan kajasta horisontissa.

Halo: Combat Evolved Anniversary
Reaaliaikastrategioihin lukeutuva Halo Wars osoitti, että Halo-sarjaan sopii muutakin kuin suoraviivaista räiskintää.

Mitä fanit voivat odottaa Halo 4:ltä?

- Toivottavasti erittäin, erittäin mukaansatempaavaa Halo-peliä sekä tietysti uusia pelillisiä, graafisia ja tarinakerronnallisia elementtejä. Tästä tulemme kertomaan paljon lisää tulevina kuukausina, mutta juuri nyt voin sanoa vain, että kyse on herkulesmaisen suuresta projektista, josta olemme todella ylpeitä.

Mitä sanoisit niille faneille, joilla on sekaisia tunteita siitä, ettei Halo 3 ollutkaan vihoviimeinen taistelu?

Pyytäisin heitä antamaan uuden pelin puhua puolestaan. En usko, että kukaan epäilee intohimoamme tai rakkauttamme Haloa kohtaan, mutta on varmasti faneja, jotka ovat kiinnostuneita näkemään, pystymmekö toimittamaan mitä lupaamme.

Tänä vuonna Halo juhlii 10-vuotista taivaltaan Halo: Combat Evolved Anniversaryn muodossa. Mitä se pitää sisällään ja miten se eroaa muista HD-uudelleenjulkaisuista?

- Olemme lisänneet peliin tonneittain sisältöä. Vaikka peli maksaa vain noin 40 euroa, joka varsin vähän 360-peliltä, halusimme olla varmoja, että fanit pitäisivät sitä hinnan väärtinä. Mukana on kytkin klassiseen näkymään, pelikokemusta muokkaavia pääkalloja, tietysti saavutuksia, paljon piilotettuja yllätyksiä, uusia tarinaosuuksia terminaalien muodossa, tuki Kinectille ja 3D-kuvalle, remasteroidut ja alkuperäiset musiikit ja äänitehosteet sekä paljon pieniä siistejä elementtejä, jotka käyvät ilmi peliä pelatessa. Ja tietysti grafiikka on uusittu.

Onko mahdollista, että Halo 2 saisi samanlaisen käsittelyn?

- Se on toki mahdollisuus, mutta emme ole vielä edes keksineet, mitä se pitäisi sisällään ja kuinka kokoaisimme sen järkeenkäyvästi. Tulemme varmasti miettimään sitä tarkkaan, mutta on selvää, että se olisi varsin erilainen tapaus kuin Anniversary.

Halo: Combat Evolved Anniversary
Halo 3:ssa Master Chief tekee jo kakkososan lupaaman paluun maahan. Samalla viedään päätökseensä hahmon ensimmäinen (muttei viimeinen) trilogia.

Ottaen huomioon kaikki jatko-osat ja kirjat, oliko juoni mietitty valmiiksi jo ensimmäisen Halon ilmestyessä, vai miten saatte kaiken pysymään kaanonissa?

- Meillä on pitkäaikainen suunnitelma tarinalle ja sen kaarille, joista tuottaa hedelmää kirjoissa ja seuraavassa pelissämme, mutta meidän täytyy aina olla tietoisia muutoksesta, evoluutiosta ja uusista siisteistä ideoista. Nykyinen visiomme pysyy kerronnan ytimessä, mutta mukaudumme ja teemme pieniä muutoksia pelien tarpeisiin sitä mukaa, kun ne valmistuvat.

Halo-elokuvasta on puhuttu paljon. Haluatteko edelleen tehdä elokuvan huolimatta sen kohtaamista vaikeuksista? Jos se tehtäisiin, olisiko se näytelty vai tietokoneanimoitu?

- Tällä hetkellä meillä ei ole elokuvasuunnitelmia.

Mitä odotuksia 343 Industriesilla on Microsoftin tulevan uuden konsolin ja Halo-pelien suhteen?

- Halo on taidetta ja oma universuminsa, jota uusi teknologia tulee vain ehostamaan. Meidän näkökulmaltamme uudet alustat ovat yksinkertaisesti keinoja tuoda se universumi esille entistä vangitsevimmin. Se on jotain, mistä olemme innoissamme.

Voisitko vielä lähettää kuvan Gamereactorin lukijoille?

Halo: Combat Evolved Anniversary
Kuvan Mister Chief on O'Connorin luoma "epävirallinen maskotti".

Lue myös Halon historiasta kertova artikkeli ja Halo: Combat Evolved Anniversaryn arvio.

Aiheeseen liittyviä tekstejä

3
Halo: Combat Evolved AnniversaryScore

Halo: Combat Evolved Anniversary

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Halo: Combat Evolved debytoi kymmenen vuotta sitten Xboxin julkaisupelinä. Nyt tämä merkkiteos on tuotu takaisin juhlapainoksena.

2
Frank O'Connor haastattelussa

Frank O'Connor haastattelussa

ARTIKKELI. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Gamereactor tavoitti 343 Industriesin Frank O'Connorin, joka vastasi kysymyksiin Halo-sarjan tähänastisesta menestyksestä ja tulevista käänteistä.Ladataan seuraavaa sisältöä