Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Free Guy

Free Guy

NPC-hahmon peli-iloa etsimässä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Free GuyFree Guy

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

On hyvin tunnettu fakta, että edelleen nuoreksi taiteenmuodoksi luokiteltavat videopelit ovat ottaneet kerrontaansa vahvasti mallia elokuvista ja TV-sarjoista niin, että monen isomman ja visuaalisesti vaikuttavamman pelin voisi nopealla vilkaisulla mieltää isommaksi Hollywood-tuotannoksi. Vaikuttavuussuhde on ollut pitkään varsin yksipuolinen niin, että pelimäinen meno ei ole ollut lähellekään yhtä näkyvää tai tunnistettavaa elokuvien puolella. Ilya Naishuller on vienyt pelimäisyyden pisimmälle vuoden 2015 Hardcore Henry -räiskintäleffallaan, jossa näyttävää toimintaa seurataan päähenkilön silmistä unohtamatta leffan muita videopeliviittauksia, kuten mykkää päähahmoa ja tasoloikkamaista lopputaistelua. Viime kesänä leffateattereihin pöristellyt Free Guy -toimintaleffa lähtee kokeilemaan samoja apajia vieden pelimäisyyden ilahduttavan pitkälle.

Guy-niminen heppu (Ryan Reynolds) elää onnellista mutta vähän passiivista elämää Grand Theft Auto Online -moninpelisikailua henkivässä avoimen maailman Free City -seikkailussa, jossa tuhannet pelaajat ryöhäävät menemään päivittäin. Guy toimii statistina pankissa erään ryöstötehtävän taustalla, mutta menee ihastumaan omia hankkeitaan Free Cityssä toteuttavaan Molotovgirl-pelaajaan (Jodie Comer), ja seikkailu johdattaa Guy-paran uusien oivallusten äärelle. Samaan aikaan tosielämän puolella Soonami-suuryritys aikoo tuhota Free City -lypsylehmänsä uuden, luonnollisesti bugisemman jatko-osan tieltä, ja valonarkojen salaisuuksien paljastamisessa alkaa tulla vähän kiirekin.

Tämä on mainos:

Vauhdikkaasti etenevä Free Guy seuraa vuorotellen sekä Guyn tietoisuuden heräämistä että tosielämän puolella tapahtuvia valtapelejä, ja näistä kahdesta nautin ehdottomasti eniten Free Cityn puolella tapahtuvasta toimintaseikkailusta. Videopelikliseille naureskeleva juoni ja pelisarjoihin viittauksia tekevä visuaalinen meininki ovat toimiva ja nautittava yhdistelmä ainakin niille katsojille, joille videopelit ovat tuttuja. Free Guy tuo tässä suhteessa mieleen vuonna 2018 ilmestyneen Steven Spielbergin Ready Player One -toimintailottelun, jossa Ernest Clinen romaaniin perustuva leffa tykitti valkokankaalle koko 80-luvun populaarikulttuurikuvaston toiminnan ja seikkailemisen ohessa. Lopputaiston aikana tapahtuva viittomien sarjatulitus erään Marvel-leffatähden cameoesiintymistä myöten menee juuri sopivan överiksi.

Free Guy

Free Guy nojaa menestyksekkäästi samaan visuaaliseen vauhdikkuuteen ja pelaajan aistien valloittamiseen, mutta itsetietoisen kliseinen tarina ei juuri tee vaikutusta. Samaa tekoälyn tietoisuuden heräämistä ja radikalisoitumista voi katsella paljon kiinnostavammin toteutettuna Westworld-sarjan puolella. Pääosassa nähtävä Reynolds on jälleen deadpoolmainen oma itsensä vähemmillä kirosanoilla, eikä mainioista sivuhahmoistaan tunnettu ohjaaja-näyttelijä Taika Waititikaan pääse tekemään vaikutusta Soonami-suhmuroijana. Tarina kaartaa vauhdikkaan viihdyttävästi mutta hyvin ennalta-arvattavasti perinteisen sankaritarinan kliseet läpi Guyn hahmoon liittyvine mukayllättävine salaisuuksineen, mutta laadukkaan toteutuksen myötä touhua jaksaa hyvin seurata.

Free Guy on viihdyttävän toimintahutun lisäksi kiinnostava pelielokuva, jonka tekijät ovat päässeet heittämään herjaa pelialasta ja tekemään kunniaa monelle klassikkopelisarjalle: pelimäisyys ei ole jäänyt pelkäksi tarinan alkuasetelmaksi, vaan Free Guy pitää pelipilkkeen silmäkulmassa lopputeksteihin asti. Blu-ray-version lisämateriaaleissa on tavanomainen kattaus leffan Free Cityn toteuttamiseen ja vauhdikkaan humoristisen lopputaiston tekemiseen pureutuvia dokumentteja sekä muuta mukahauskaa Gag Reel -hupailua.

Tämä on mainos:
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä