Suomi
Gamereactor
arviot
Ghost Giant

Ghost Giant

Näyttävä ja omaperäinen virtuaalinen lastensatu synkistelee aivan suotta

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosi sitten julkaistu Moss (Polyarc, 2018) ihastutti pelikansaa sympaattisella ilmeellään ja kekseliäällä tavalla yhdistää VR-teknologiaa osaksi seikkailupeliä. Nyt hiukan samoilla linjoilla on Thunderful Publishingin peli Ghost Giant. Tosin seikkailu on muuttunut enemmänkin pulmailuksi, ja tarina heijastelee synkkiä aiheita.

Lämminhenkisestä ilmeestään huolimatta Ghost Giantin tarina on kauttaaltaan alavireinen ja synkeä. En ole ikinä ymmärtänyt, miksi lapsille suunniteltuun mediaan pitää sotkea mukaan niin paljon synkkyyttä ja turhaa pahaa mieltä. Toki on hyvä, että maailman realiteetteja esitellään osana mielenkiintoista sisältöä, mutta kyllä itse elämä pitää huolen siitä, ettei kaikki ole pelkkää leikkiä ja iloa.

Pelaaja ilmestyy pienelle lapselle Ghost Giantissa nimensä mukaisesti isona kummituksena, jonka tarkoituksena on auttaa häntä tavoitteissaan pitää kulissia yllä kodista, jossa kaikki on muka hyvin. Ymmärrettävästi iso vastuu on liian raskas pienelle lapselle niin fyysisesti kuin henkisestikin, joten kummituksen apu tulee enemmän kuin tarpeeseen.

Kummituksen silmistä kuvattu peli on pelattavissa ainoastaan Move-ohjaimilla, jotka toimivat hahmon käsinä. Pelaaja voi käsillä tarttua tavaroihin tai tökkiä niitä. Ghost Giant tukee myös VR-kypärän mikkiä, jolla hyödynnetään nokkelasti kummituksen puhaltamisefektiä. Varsin minimalististen toimintojen ohella hahmon liikkuminen on rajoitettu pelkkään sivulta toiselle kääntymiseen asteittain. Tämä kuitenkin on täysin riittävää hahmon ollessa aina tilanteen keskiössä asioiden tapahtuessa hänen ympärillään käsien ulottuvilla.

Tämä on mainos:
Ghost GiantGhost GiantGhost GiantGhost Giant

Peli on jaettu 14 eri kohtaukseen, joissa jokaisessa on erillinen määrä asioita tehtäväksi. Pulmat on hauskasti liitetty osaksi maailmaa ja siksi pitkälti loogisesti pääteltävissä, eivätkä juuri aiheuta haastetta vanhemmille pelaajille. Muutamaa kohtaa jouduin hetken aikaa pähkäilemään, mutta tilanne selvisi muistaessani kaikki käytössä olevat toiminnot ja maailman lainalaisuudet. Jos kuitenkin peli meinaa pysähtyä pulmaan, tarinan lapsi on aina valmis auttamaan epäsuorasti ääneen pohtimisellaan. Suurin osa tehtävistä on tavaroiden siirtelyä, kääntelyä ja yhdistelyä, jotta tarinan lapsi voi jatkaa touhujaan. Pulmien ohella jokaiseen tasoon on kätketty tietty määrä erilaisia tavaroita, joiden löytäminen ei vaikuta tarinankulkuun, mutta tarjoaa juhlapillin töräyksen löydön yhteydessä ja mahdollistaa pätemisoikeuden pelaajalle.

Minimalistisen toiminnallisuuden ansiosta pelimekaniikat toimivat hyvin. Lähes lamaannuttavan ongelman pelissä antaa kuitenkin tavaroiden heittely, joka on järkyttävän tuskaista ja epätarkkaa touhua. Onneksi tunnelmaa pilaavat heittotehtävät rajoittuvat pitkälti tietyn bonusesineen löytämisen ympärille, eikä niillä tarvitse juuri vaivata päätä tai hermoja päästäkseen eteenpäin tarinassa.

Ghost Giantin vahvuuksia on sen omaperäinen ja upeasti toteutettu graafinen ilme. Maailma näyttää aivan oikealta ja itserakennetulta pienoismallilta. Jokainen yksityiskohta on kyhäilty sekalaisista rakennusosista luoden leikekirjamaisen interaktiivisen lastensadun, jonka keskiössä pelaaja pääsee hääräämään. Maanläheinen väripaletti vahvistaa uskottavuutta ja lämminhenkiset hahmot saavat maailman hengittämään suloisella animaatiolla. Peli myös huomioi fysiikan lakeja pelaajan käsitellessä erilaisia tavaroita, mikä entuudestaan vahvistaa peli-iloa ja luo vahvempaa yhteyttä pelaajan ja virtuaalimaailman välillä.

Tämä on mainos:

Äänipuolella efektit ovat laadukkaita, mutta mahdollisesti tarkoituksella enimmäkseen taka-alalla. Tarinaa kuljetetaan eteenpäin maailmassa pyörivien hahmojen keskustelun kautta, jotka on toteutettu ammattimaisesti. Musiikilla on jonkin verran suurempi rooli tarinan kokonaisuudessa ja niinkin kaunista kuin se onkin, se harmillisesti vahvistaa tarinan alakuloisuutta ja surullisuutta.

Pelin alavireinen tunnelma ja oudon synkkä fiilistely häiritsee. Varsinkin kun peli ei osaa lopettaa aloittamaansa tärkeää opetusta sisältävää tarinaansa lähellekään niin vahvasti kuin pitäisi. Myöskin tavaranheittelyn toteuttaminen olisi hyvä saada edes siedettävälle tasolle. Peliin kannattaa kuitenkin tutustua, sillä kaikessa omaperäisyydessään ja teknisessä osaamisessaan satumainen Ghost Giant kuuluu VR-pelien parempaan kastiin ja on piristävää vaihtelua tyypillisten VR-pelien parissa. Ihanan lämmin ja persoonallinen grafiikka on huolella tehty ja auttaa viihtymään maailmassa pidempäänkin. Pulmat ovat rentouttavan helppoja ja toimivat enemmänkin tarinaa eteenpäin vievänä tehosteena, joka sopii nuoremmille pelaajille suunnattuun sisältöön. Suosittelen kuitenkin olemaan valmiina selittämään tarinan tarkoitusperiä, etteivät asiat jää mietityttämään.

Ghost GiantGhost GiantGhost GiantGhost Giant
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Tekninen, satumainen toteutus, omaperäinen idea, hyvä tasapaino pulmien ja tarinan välillä
-
Alavireinen, huono heittomallinnus, heikko lopetus tarinalle
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Ghost GiantScore

Ghost Giant

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Näyttävä ja omaperäinen virtuaalinen lastensatu synkistelee aivan suotta

0
Arviossa Ghost Giant PSVR:lle

Arviossa Ghost Giant PSVR:lle

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Gamereactorin avustaja Ossi Mykkänen arvioi nyt lapsille suunnatun ja epätavallisen synkän VR-pelin Ghost Giant. Lue arvio täältä.Ladataan seuraavaa sisältöä