Suomi
Gamereactor
arviot
Ghostbusters

Ghostbusters

Kultaisella 80-luvulla Ghostbusters oli ilmiö. Edelleen kulttimainetta nauttivassa elokuvakaksikossa neljä tiedemiestä ihmeellisine laitteineen kepittää ektoplasmaa tihkuvia mörköjä hiukkastykkien ja nörttihuumorin voimin. Kolmososan suunnitelmat kuopattiin jo ajat sitten, mutta leffan 25-vuotisjuhlan kunniaksi se kolmas seikkailu on tyylikkäästi muutettu peliksi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Peli alkaa räväkästi. Museossa tapahtuu paranormaali ilmiö, joka pyyhkäisee valtavan räjähdyksen tavoin yli koko New Yorkin. Sen seurauksena jokaisesta nurkasta puskee ulos jos jonkinnäköistä kummitusta. Tämä tietysti työllistää Haamujengin aamusta pikkutunneille saakka, mukaanlukien tiimin uusimman jäsenen eli pelaajan, joka on palkattu remmiin testaamaan kaikkea uutta ja vaarallista.

Sankareiden etsiessä syytä New Yorkia ravistelevalle paranormaalille vyörylle on ohessa tietysti vangittava ektoplasmaiset epatot talteen, pois tavallisia ihmisiä rienaamasta. Nappaaminen hoidetaan värikkään ja kiemurtelevan hiukkassuihkun avulla, jolla kylvetetään kummituksia niin pitkään, että aave väsähtää ja alistuu hilattavaksi maahan heitettyyn ansaan. Ryökäleisiin tähtääminen ja osuminen on välillä ihanan hankalaa, mikä johtaa ympäristössä olevan irtaimiston perusteelliseen pirstoutumiseen.

Ghostbustersia voisi kai periaatteessa kutsua räiskintäpeliksi, sillä hahmolla on ase, jolla sihdataan liikkuvia kummituksia ja vedetään liipaisimesta. Pelin lapsenomainen harmittomuus kuitenkin häivyttää pelistä kaiken väkivaltaiseen vivahtavankaan pois. Tyylillisesti peli on karrikoituine hahmoineen, korostettuine ilmeineen ja värikylläisine maisemineen jotain elokuvan ja animaatioleffan väliltä. Ulkoasun lapsellisuuden vuoksi sekä sen ansiosta, että hahmoille ei mitenkään voi käydä pahasti edes vaarallisimmissa tilanteissa on peliin vaikea suhtautua mitenkään ryppyotsaisesti, ja peli toimiikin parhaiten jos sen ottaa lapsille suunnattuna leffana.

Ghostbusters lainailee surutta elokuvien hahmoja. Rainoissa olleet isot pahikset remuavat taustalla ja myös kätyrit ovat tuttuja. Kummituskavalkadista löytyy niin vihreä Slimer-limasäkki, hyssyttelevä kirjastotädin haamu kuin valtava Vaahtokarkkimieskin. Koska kelmit ovat tuttuja, pelistä tulee helposti kierrätyksen maku suuhun, vaikka pelissä onkin runsaasti omiakin jippoja ja otuksia. Toisaalta myös ääninäyttelijät ovat leffoista tuttuja, aina päänelikkoa ja useimpia sivuhahmoja myöten. Kun vielä pelit ja rensselit ovat juuri sellaisia kuin elokuvissakin, kokonaisuudesta tulee kaiken kaikkiaan yllättävän aito Ghostbusters-fiilis. Ammattilaisten tekemälle ääninäyttelylle osaa antaa enemmän ja enemmän arvoa.

Tämä on mainos:

Ghostbustersissa on toki puutteensa. Oikean etenemisreitin etsiminen vie välillä kohtuuttomasti aikaa, sillä pelissä ei ole mitään mikä osoittaisi haluttuun suuntaan. Kaveritkin aloittavat dialogin ja sitten, edelleen pälistessään, lähtevät juoksemaan kohdetta kohti, jättäen pelaajan ihmettelemään mihin kaikki oikeastaan katosivat? Pelin perusmekaniikka on hiukan köykäinen, vaikka ostettavat lisävarusteet tuovatkin kummitusten kyykyttämiseen monipuolisuutta. Marinat ovat kuitenkin lopulta sivuseikkoja. Kyseessä on rehellisesti lapsille suunnattu hassunkurinen toimintaseikkailu, joka jaksaa viihdyttää varttuneempiakin faneja. Tekijöiden rakkaus esikuvina toimineisiin elokuviin näkyy hyvin läpi.

Ghostbusters
Ghostbusters
Ghostbusters
Tämä on mainos:
Ghostbusters
Ghostbusters
Ghostbusters
Ghostbusters
Ghostbusters
Ghostbusters
Ghostbusters
Ghostbusters
Ghostbusters
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Ääninäyttely, vaihtelevat maisemat, värien käyttö
-
Heppoinen pelimekaniikka, vanhan kierrätys
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

8
GhostbustersScore

Ghostbusters

ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Kolmas kokopitkä Ghostbusters-elokuva muuntui nätisti lapsiystävälliseksi ja vauhdikkaaksi toimintaseikkailuksi.

0
Huhun mukaan Ghostbusters tulee taas

Huhun mukaan Ghostbusters tulee taas

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Kymmenen vuotta sitten Atari julkaisi pelin Ghostbusters PC:lle, PS3:lle ja Xbox 360:lle. Mukana olivat kaikki alkuperäiset haamujahtaajat tutuissa rooleissaan: Peter...

2
Ghostbusters

Ghostbusters

ENNAKKO. Kirjoittaja Jukka Moilanen

Kun naapurustossa on jotain kummaa, kellekäs soitat? Ghostbusters vangitsee leffojen hengen yllättävän hyvin.Ladataan seuraavaa sisältöä