Suomi
Gamereactor
laitearviot

Gigabyte Aorus X570 Master

PCIe 4.0, Ryzen ja paljon ylikellottamista. Gigabyten X570-sarja ei sovellu lapsille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Markkinoilla on paljon tarjolla vaihtoehtoja, ja paljon asioita täytyy ottaa huomioon. Mutta melkein varmasti se tarvitsemasi Ryzen-prossorilla löytyy Aurosin X570-emolevyltä. Versioita on useitakin, ja se paras kera WiFin ei ole se tehokkain, mutta ei myöskään halvin. Hinnat Ryzen 3000:lle ovat yleensä alhaiset, enkä siksi suosittele X570 ostettavaksi Ryzen 2000 CPU-päivitykseksi.

HQ

Mutta katsotaan ensin erilaisia versioita

Pro WIFI
ITX kera WIFI 6, kahdeksanvaiheinen VRM, kuusi USB-paikkaa, kaksi M.2-paikkaa ja kaksi RAM-paikkaa, jotka kukin tukevat 32GB. Realtek audio ja Intel Gigabit LAN -Ethernet ja Bluetooth = 280 euroa.

Elite
ATX, nelivaiheinen VRM, tuplainen "heat sink" kera RGB-valaistuksen. Nyt nähdään ensi kertaa se tarvittava jäähdytin, joka tarvitaan. Kaikissa suurissa korteissa on se, ei ainoastaan Aoruksessa. WiFiä ei ole, mutta sen sijaan kyllä neljä RAM-paikkaa ja tuki aina 3200 Mhz 128 GB DDR4 RAM asti. = 260 euroa.

Pro
Jäähdytys on hieman eri tavalla suunniteltu VRM:n osalta (Volt Regulator Module), joka siis varmistaa, että komponentit (yleensä GPU ja CPU) saavat oikeaa jännitettä koko ajan. Mukana on lisäksi kuusi SATA-paikkaa, kun muissa on neljä. Kaksi M.2, ja niiden kanssa on ylimääräiseksi jäähdytykseksi PCIe 4.0. Mukana on kolme PCIe ja RAM-tuki kuin aiemmin = 335 euroa.

Ultra
Lisää jäähdytystä 14-vaiheisen VRM kanssa, kolme M.2, kaikki ylimääräisen jäähdytyksen kera + WiFi ja Bluetooth. Puhallin on suuren alumiinisen kilven alla. Nyt sitten on SPdif connection (optinen). Lisäksi kaksi X1 PCIe -paikkaa (ne pienet) ja kortti on käytännössä kuin Pro, mutta paremmin rakennettuna = 381 euroa.

Tämä on mainos:

Master
Tämä on se, joka päätyi Gamereactorin testiin. 2,5 GbE LAN ja kaksi 8pin EPS connectoria (Pro'ssa on yksi 4pin ja yksi 8pin), ja vähän RGB-valaistusta kilvessä. Puhaltimelle on useita paikkoja, ja ylimääräinen 2,5 megabittiä LAN-yhteyttä, ja lisäksi ESS Saber 9118 DAC hoitamaan äänipuolta. Vain yksi X1-yhteys PCIe, mutta kaikki on vahvistettu = 495 euroa.

Extreme
Tämä näyttääkin selvästi erilaiselta. Kaikki on kääräisty alumiinikuoreen, ja tämä olisi kiva saada omaan tietokoneeseensa. 16-vaiheinen VRM, ja emolevy jäähtyy passiivisesti, sillä kuori toimii isona lämpötilan keräimenä eli "heat sink". LAN on 10 megabittiä kera Intel GbE ja WiFi 6. Sama DAC on käytössä Master ja WIMA. Mukana on RGB, mutta hyvin rajoitetusti = 978 euroa.

Gigabyte Aorus X570 Master
Tämä on mainos:

Ja sitten vuorossa X570 Auros Master

Sirusetti
Yllätyksettömästi kyseessä on AMD Ryzen 3/2 -yhteensopiva emolevy AM4 CPU -paikan kera. Niin ikään tuki uudelle PCIe 4.0 on mukana kolmen M.2:n muodossa Thermal Guardsien kanssa. Siksi ylimääräinen jäähdytys on tarpeen, ja kaikki X570-emolevyt toimitetaan Gigabyten omaa parasta mallia lukuun ottamatta puhaltimien kera. Lämmintä tulee olemaan. Suorastaan kuumaa. Vastaavasti hurjat määrät tietoa kulkee.

Tässä tapauksessa Thermal Guard on ylimääräinen viilennysalusta. Teoreettinen kaista on tuplaantunut, mutta testini ei osoittanut tuplaantumista, joskin teho on silti kova. 2,5 GbE on mukana pysyäkseen tahdissa, kun hiljakseen WiFi on ottanut langallisen verkon paikan. Teoriassa, moderni 802.11ac (toinen sukupolvi) voi saavuttaa 3 GB/s, mutta se on silti vain 300 MB/s. Se on edelleen nopea, mutta hyvin kaukana teoreettisesta maksimista uusissa PCIe 4.0 M.2. Toisin sanoen lämpöä kehittyy runsaasti. Jopa 4400 MHz DDR4 XMP RAM on tuettuna.

Verkko
Mukana on kaksi antennia WIFI 6 (802.11ax), ja sen ohella Bluetooth 5, ja myös Gigabit LAN-portti ja cFosSpeedin bandwidth allocation software, ja Realtek 2,5 Gigabit LAN-portti. Verkko toimii hyvin niin langattomana kuin langallisenakin.

Vahvistetussa takalevyssä on muutamia ylimääräisiä vaihtoehtoja, mukaan lukien Clear CMOS -nappi, joka kertoo sen, että emolevy on suunniteltu niille, jotka haluavat leikkiä vehkeillään. Mukana on myös Q-Flash Plus eli BIOS-päivitys ilman komponentteja.

Virta
Ylikellottajille on 14-vaiheinen Digital VRM, joka käyttää viittä 50 ampeerin 3556 PowerIR Stage. Mukana on kuusikerroksista tuplakupari-PCB:tä käsittelemässä virtaa itse kortissa. 700 ampeeria saa ulos, joskaan en suosittele sitä kokeilemaan.

Gigabyte Aorus X570 Master

Jäähdytys
Kuten sanottu, virtaa saa ulos teoriassa 700 ampeeria, joten jäähdytystä tarvitaan. Mukana on kolme eri tasoa riippuen siitä, kuinka paljon ääntä ja jäähdytystä tarvitaan. Ja kaiken kaikkiaan 60 000 tuntia eli 6,8 vuotta on toiminta-aika.

Ominaisuudet
Mukana on DualBios, ja jokseenkin edistynyt järjestelmä lämpötilojen mittaamiseen. Mukana on USB 3.2 Type C edessä, ja niin ikään TurboCharger (joka vaatii USB 3.2 -yhteyden edestä), kaksi LED ja kaksi RGB LED. Ääni hoidetaan ALC1220VB-sirulla, ja ESS9118 DAC ja WIMA / Nichicon. Tämän avulla emolevy voi soittaa DSD-musiikkitiedostoja ilman ulkoista DAC.

Tuettuna on Aorus RGB Fusion 2.0, jolla pääsee asettamaan monenlaisia asetuksia, ja sen ohella ylimääräisiä RGB-linssejä joita voi ostaa, ja tuettuna on kaikkiaan 300 yksittäistä LED-valoa. Valoshow itsessään on emolevyssä melkoisen kehittynyttä. Muitakin ominaisuuksia on, kuten valon säätäminen järjestelmän lämpötilan mukaan, ja tietenkin ohjelmisto kokonaisuuden hallitsemiseen.

Ylikellotus
Mahdollisuutena on myös suora BaseClock-ylikellotus emolevylle. Normaalisti eri komponentit ylikellotetaan erikseen, mutta emolevyn oman taajuuden kohottaminen aiheuttaa vakausongelmia. PCie 4.0 Turbo B-Clock Tuning IC -siru vaihtelee välillä 100 Mhz ja 300 Mhz. On silti sanottava, että näin kannattaa tehdä vain omalla vastuulla.

Vielä jotain lisää
Järjestelmässä on huimasti asioita, joita voi tarkkailla. Seitsemän puhallinta ja vesipumppua, kaksi ulkoista lämpötilasensoria ja seitsemän sisäistä emolevyssä, ja toki myös melusensori. Kaikkea voi hallinnoida. Melusensori on ehkä liian pitkälle suunniteltu. Idea on hyvä, mutta itse äänen sijasta se mittaa äänen painetta yksityisyyden suojaamiseksi.

Ohjelmisto on onnistuttu pitämään hyvinkin yksinkertaisena. Värit ovat voimakkaat, mutta ainakin kontrasti toimii. Mukana on myös G Connector.

Gigabyte Aorus X570 Master

Käytännössä
CPU on hyvällä etäisyydellä muista komponenteista, eikä jäähdytyksessä ei ollut ongelmia testaamisen aikana. Kokonaisuus on vankasti rakennettu. Ääni hoidetaan hyvällä äänisirulla ja DAC. Ylikellotus ei kuulunut tämän testin piiriin. USB 2.0 on jo vanhentunut ratkaisu, vaikka se vielä hiirille ja näppäimistöille sopiikin.

09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä