Suomi
Gamereactor
arviot
Gorn

Gorn

Kesäkuntoon virtuaalisilla gladiaattoriareenoilla

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Siinä missä PC:n virtuaalipelaajat ovat mätkineet Gornia jo vuosia, on vihdoin koittanut Playstation-pelaajienkin aika näyttää taitonsa verisillä gladiaattoriareenoilla. Broforce-pelistä (2014) tunnetun Free Lives -poppoon hulvaton Gorn heittää pelaajan aikaan miekka ja sandaali, jossa hiekkaiset taistelutantereet täyttyvät nopeasti gladiaattoreiden verestä.

Gornin idea varsin yksinkertainen, mutta sitäkin kiehtovampi. Pelaaja hyppää uuden gladiaattoritaistelijan sandaaleihin, ja lähtee verenmakuiseen taisteluun lukuisia haastajia vastaan pitkin eri areenoita. Silmistä kuvatussa näkymässä Move-ohjaimet toimivat käsinä, joilla kaikessa yksinkertaisuudessaan pelaaja voi mätkiä vihollisia epämääräiseksi mössöksi tai heilutella mitä karumpia aseita vielä karumman lopputuloksen saamiseksi. Liikkuminen on toteutettu omaperäisesti käsiä heiluttamalla nappi pohjassa, minkä ansiosta areenalla kirmailu näyttää ulospäin lähinnä sauvakävelyn ja hyttysten huitomisen raivokkaalta yhteistoiminnalta. Asteittainen kääntyminen napeista verottaa hiukan yllätyshyökkäysten huomaamista takaapäin, muttei kuitenkaan syö peli-iloa juurikaan. Verta ei säästellä ja irtoraajojen lentäessä Gorn onnistuu toteuttamaan synkimmätkin fantasiat osallistumisesta entisaikojen brutaaliin kansanhuviin.

GornGorn
Tämä on mainos:

Verihurmoksesta huolimatta peli ei ota itseään liian vakavasti. Terävimmätkin aseet taipuvat kuin kumista tehtynä vastustajista puhumattakaan. Nämä liian pienillä jaloilla varustetut letkuiset lihaskimput etenevät heilurimaisesti hyökkiessään, ja ovat lähinnä vietävissä aseidensa painosta. Tämä varsin hupaisasti taipuva ilme on omiaan tasapainottamaan pelin karua yleistunnelmaa. Aseet nimittäin tekevät häijyä jälkeä osuessaan kohteeseen. Hahmojen raajat irtoavat ja lentävät kaaressa, mikä tosin ei vielä tarkoita tappiota. Uhmakkaasti vastustajat jatkavat päälle tuloa vaikka pyörien, jos esimerkiksi alaraajat puuttuvat. Vastustajan saa luovuttamaan parhaiten muutamalla napakalla iskulla päähän, ja jos naama sattuu menemään puoliksi ja tämän silmäpari pyörii pitkin hiekkakenttää, ei tarvitse enää pelätä yllätyshyökkäyksiä selustasta tältä vastustajalta.

Peli hyödyntää vahvasti fysiikkaa, minkä ansiosta mätkiminen on juuri niin palkitsevaa. Aseiden painon voi lähes tuntea, ja osumat varmasti sattuvat. Lihanleikkuun lisäksi aseilla voi torjua vastaan tulevia iskuja tai murjoa suojia palasiksi. Tämä monipuolistaakin kummasti menoa varsinkin, kun pelaaja voi keräillä vihollisten pudottamia aseita ja jatkaa taistelua täysin erilaisen aseen voimin. Taistelun hurmoksessa ainoastaan jotkin kahden käden aseet ja ennen kaikkea jousi tuottavat ongelmia, kun Move-ohjaimet joutuvat peräkkäin samaan linjaan kameran kanssa. Niinkin kivaa kuin jousella ampuminen olisi, on harmillisesti osuminen kohteeseen lähinnä lottovoittoon verrattavissa.

GornGorn

Gornin grafiikka on hauska yhdistelmä brutaalia väkivaltaa ja huvittavan sarjakuvamaista ylilyöntiä. Hahmosuunnittelu on aivan älyvapaata vihollisten muistuttaessa lähinnä pahasti auringonlämmön vääristämiä kumisia mäkihyppyukkoja. Tekstuurit on kuitenkin tehty huolella ja yksityiskohtainen verisyys varmistavat, ettei kyseessä ole pelkästään vitsi. Värikyllästetty sarjakuvailme istuu verikarkeloihin hienosti pitäen menon lähinnä huvittavana karun sijaan. Playstation 4 Pro:lla latausajat pysyvät maltillisina ja ruudunpäivitys on tasaista.

Tämä on mainos:

Pelin yksinkertaistettu äänimaailma istuu hyvin koettuun tunnelmaan. Lähinnä aseiden kalskeesta, osumista ja niiden aikaansaamista uhrien örähdyksistä muodostuvat äänet ovat riittäviä pitämään tunnelmaa yllä. Huvittavan näköisten taistelijoiden örinät lähinnä hymyilyttävät, ja taisteluita isännöivän henkilön uhoava puhe menee ihan täydestä.

Gorn

Gorn toimii odotuksiin nähden yllättävän hyvin. Vapaamuotoinen areenataistelu vie mukanaan kuin perille saatu moukarin isku hyvin toteutetun fysiikkamallinnuksen ansiosta. Pelin huvittava grafiikka ja brutaali väkivalta istuvat saumattomasti yhteen luoden todella omaperäisen ja nautittavan peliympäristön. Virtuaaliareenalla huitominen menee bonuksena myös todellisesta kuntoilusta. Jo päälle puolen tunnin session jäljiltä, seisoin kirjaimellisesti hikilammikossa täysin läpimärkä paita päälläni ja virtuaalilasit huurussa. Mikä olisikaan parempi keino urheilla kuin laittaa areenalla virtuaalivastuksia silpuksi. Harmillisesti Playstationin Move-ohjainseurantaongelmat rajoittavat kuitenkin peli-iloa tiettyjen aseiden käyttöongelmien myötä, mikä latistaa tunnelmaa ja vaikeuttaa pelissä etenemistä. Tiettyjä aseita kun pitää käyttää tehtäväpohjaisessa etenemisessä. Tästäkin huolimatta Gorn tarjoaa parhaat virtuaaliset gladiaattoritaistelut, joiden avulla pääsee vielä huomaamattaan kesäkuntoon.

GornGorn
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Fysiikan käyttö, hauska verisyys, menee kuntoilusta
-
Move-ohjainongelmat kahden käden aseissa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
GornScore

Gorn

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Kesäkuntoon virtuaalisilla gladiaattoriareenoillaLadataan seuraavaa sisältöä