Suomi
Gamereactor
arviot
Greak: Memories of Azur

Greak: Memories of Azur

Sisarparven pakomatka Azurista

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Greak: Memories of AzurGreak: Memories of AzurGreak: Memories of AzurGreak: Memories of Azur

Greak: Memories of Azur kertoo sodasta ja kolmen sisaruksen pakomatkasta ympäriltä sortuvasta satuvaltakunnasta. Courines-hyvisten hallinnoima rauhaisa aikakausi päättyy räjähtävällä tavalla, kun vihamieliset ja primitiiviset urlagit lähtevät sotajalalle tuhoisin seurauksin. Piikkitukkainen Greak-nuorukainen kuulee oman kansansa taikaloitsulla vahvistetut hätähuudot, mutta lähtee silti pakosalle ja etsimään maailmalle levittäytyneitä sisaruksiaan. Pelin juoni ei varsinaisesti tee vaikutusta kaikkea muuta kuin omaperäisillä käänteillään, saati alussa täsmennä kunnolla pelaajalle, onko kyse pakomatkasta vai maailmanpelastusreissusta. Sivulle vierivä seikkailu etenee sen verran luontevasti ja kiinnostavasti, että ei niitä motiiveita ole muutenkaan aikaa miettiä.

Greak: Memories of Azur jättää juonenkuljetuksellisesti toivomisen varaa tarinan fokuksen suhteen, mutta toisaalta ihastelin sitä, miten seikkailun vauhtiin päästyä tarinassa on lisätasoja ja perehdyttävää. Hieman yksiniitiseltä ja pelaajan keskelle toimintaa sysäävän alun jälkeen pelimaailmaa syvennetään ja avataan melkoisen kiinnostavan sivuhahmokatraan voimin. Greak on visuaalisesti vaikuttava ja sarjakuvamainen peliseikkailu, jonka pallopäiset hahmot ovat suuresti velkaa Hollow Knight -pelin pirtsakan persoonalliselle ulkoasulle. Laadukkaasti toteutetut, eloisaan piirrosjälkeen nojaavat välianimaatiot tekevät välivideoista kiinnostavaa katsottavaa, ja Greak ja kumppanit fantasiasävytteisestä pelimaailmasta puhumattakaan tuovat mieleen Janne Kukkosen Voro-sarjakuvaromaanien vauhdikkaat seikkailut. Ainoa visuaalisen ilmeen silmäpako liittyy Switch-version Handheld-tilaan, jossa pelihahmojen ja kirjainten ääriviivat juoksettuvat kömpelön sahalaitaisiksi, mutta televisioon telakoidulla Switchillä meno on huomattavasti vähemmän sahalla veistettyä. Pelin kamera seurailee myös toimintaa omaan makuuni turhan kaukana pelihahmoista, jolloin sankarien ja pahisten hienot liikeanimaatiot eivät ihan välity sohvanpohjalle asti.

Greak: Memories of AzurGreak: Memories of AzurGreak: Memories of AzurGreak: Memories of Azur
Tämä on mainos:

Greakin pelaaminen etenee nimihenkilön ohjaksissa yllätyksettömästi, mutta napakan ohjattavuuden ansiosta varsin tyydyttävästi. Tuplaloikat ja vauhdikkaat miekkamittelöt sujuvat hienosti Greak-hahmolta soolonakin, mutta telepatiataitoja hyödyntävän Adara-siskon ja miekan ja kilven yhdistelmään nojaavan Raydel-veljen liityttyä mukaan meininki saa ihan uutta lisäsäpinää pirtaansa. Suurimmillaan kolmen hahmon kokoiseksi joukkioksi laajenevan sankarisakin jäsenten välillä vaihdellaan ohjaimen ristiohjaimella, ja varsinainen joukon käskyttäminen tapahtuu olkapainikkeilla. ZL-namiskaa pohjassa pitämällä kaikki komennettavissa olevat hahmot liikkuvat, ja ZR-painikkeella sankarit kokoontuvat pelaajan ohjaaman hahmon ympärille. Greakin joukkojenhallinta tuo etäisesti mieleen kotimaiset Trine-pelit, joissa eri taidoilla varustettuja sankareita hyödynnetään samassa määrin sekä pulmien että vihollisten kanssa pähkäillessä.

Sekä soolona että isompana joukkona liikuteltavissa olevia hahmoja käytetään lajityypille ominaisesti ovia avaavien lattiapainikkeiden ympärille nojaavien pikkupulmien ratkomiseen, ja aivopähkinöiden kiinnostavin piirre on se, että kaikki pulmat ovat ratkottavissa jokaisella hahmolla. Vaikka Adaraa ei olekaan siunattu lähitaistelutaidoilla, nuori nainen pärjää telepatialeijumisineen ja tuhoisine energia-aaltoineen seikkailun vaaranpaikoissa aivan yhtä hyvin kuin velipojatkin. Epäkuolleista konnista ja limaolennoista koostuvaa vihollisvalikoimaa piristetään säännöllisin väliajoin kiinnostavilla välipomoilla, jotka eivät kuitenkaan iske edellä mainitun Hollow Knightin tavoin luuta pelaajan kurkkuun tai käteen, vaan haastekynnys on mukavan matalalla rentoja seikkailuhetkiä varten. Myös terveyspakkauksia jaetaan varsin avokätisesti pitkin matkaa.

Greak: Memories of Azur etenee mukavan rennolla ja leppoisalla otteella eteenpäin tarjoamatta suurempia laadullisia notkahduksia, mutta kiinnostavasta tarinallisesta runsaudesta huolimatta myöskin suuremmat yllätykset jäävät puuttumaan. Esimerkiksi moninpeliominaisuus olisi pidentänyt peli-iloa huomattavasti, mutta eipä Greak petä näin sooloseikkailunakaan.

HQ
Tämä on mainos:
Greak: Memories of AzurGreak: Memories of AzurGreak: Memories of Azur
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Näyttävä visuaalinen ilme, kolmen hahmon kykyihin varaan nojaava seikkaileminen, tekemisen ja pelaamisen määrä
-
Handheld-tilan sahalaitaiset ääriviivat hahmoissa ja kirjasintyypissä, tarinan epäselkeät teemat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä