Suomi
Gamereactor
ennakot
Grid: Autosport

Grid: Autosport

Codemastersin uudessa kilpa-ajopelissä poltetaan kenties viimeistä kertaa kumia vanhan konsolisukupolven radoilla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Grid: Autosportin kerrotaan olevan autenttinen kilpa-ajopeli, jonka pitäisi antaa pelaajalleen kaikin puolin oikean kilpa-ajon kokemus. Se ei kuitenkaan ole simulaatio, vaikkei sitten arcade-rälläyskään. Pelin pääsuunnittelija James Nicholls myönsi hieman nolostuneena yhteisön keksineen tätä kuvaamaan sanan "simcade". Se ei ole kenties kaikkein komein termi, mutta se kuvaa ideaa melko hyvin.

Grid: Autosport julkaistaan Euroopassa kesäkuun 27. päivä, mikä ei jätä paljoa aikaa lämmetä idealle. Studiolla ei ole ollut viime vuoden toukokuussa julkaistun Grid 2:n jälkeen paljoakaan kehitysaikaa. Kirjoitimme aikanaan, kuinka Grid 2 oli hyvä tapa jättää jäähyväiset nyt vanhaksi jääneelle konsolisukupolvelle. Näyttääpä kuitenkin siltä, että puhuimme läpiä päähämme, koska Grid: Autosport julkaistaan PC:lle, PS3:lle ja Xbox 360:lle PS4:n ja Xbox Onen sijaan. Nicholls vahvisti tosin, että jokin seuraavan sukupolven pelikin on kehittelyssä, ja studio tuunaa tällä hetkellä Ego-moottoria toimimaan sulavasti sekä Sonyn että Microsoftin uusien konsoleiden kanssa.

Grid: Autosport

Autosportilla ei ole varsinaisesti hävettävää visuaalisesta vinkkelistä. Pelaamassani PC-versiossa oli todella siisti yleisilme. Vauhdin nostama tomu oli komeaa, ja renkaista nouseva savu suorastaan upeaa. Mukaan oli myös hivutettu hienovaraisia efektejä, kuten lähtöviivalla istuvasta F1-autosta hohkaava kuumuus. Tarjolla oli kuusi erilaista perspektiiviä, ja etenkin näkymä auton sisältä oli todella vetoava. Peli näyttää hyvältä, vaikka pokaali parhaasta grafiikasta meneekin nyt Forza Motorsport 5:lle. Ego-moottori on puskettu äärirajoilleen, minkä vuoksi osa tekstuureista oli matalampaa tasoa, mutta kaikenkaikkiaan vaikutelma oli vakuuttava. Erinomaisilla äänillä oli epäilemättä oma osansa asiaan.

Tämä on mainos:

Keskeisin ominaisuus on jälleen kerran uramoodi, joka on jaettu viiteen pääalueeseen: touring, kestävyys, avorenkaiset, katuralli ja tuunattavat. Skaalaa on siis suorasta simulaatiosta arcade-kaahaukseen ja sen ohitse. Simcaden idea alkaa täten selventyä. Lopulliseen peliin on päässyt paljon palautteen ohjaamaa sisältöä, ja myös moottoriurheilujournalistit sekä itse kuskit ovat lisänneet mukaan omat kommenttinsa. Laaja yhteistyö on Nichollsin mukaan mahdollistanut rivakan kehitystahdin. Mukana ovat myös bilemoodi sekä jaetun ruudun moninpeli.

Uramoodissa on viisi flashback-mahdollisuutta per ralli. Nämä antavat pelaajan kelata aikaa muutama sekunti taaksepäin virheiden korjaamiseksi. Tämä tuleekin tarpeeseen, koska radalla voi olla 16 autoa yhtä aikaa, ja tekoäly on aiempaa fiksumpi mutta edelleen yhtä agressiivinen kuin aina ennenkin. Jokainen viidestä tapahtumasta on suunniteltu eri tavalla, ja pelaajan täytyy oppia näiden vivahteet ja mukautua niihin.

Touringissa rangaistaan heti mutkien vetämisestä suoriksi, vaikka ne ovatkin niitä harvoja paikkoja, joissa muista pääsee ohitse. San Franciscossa tai Washingtonissa katurallia ajellessa voi puolestaan vedellä vaikka millaisia ajoratoja, mikä muuttaa kokemuksen luonteen täysin. Autot myös voivat päätyä melkoisille ilmalennoille, kuten näkemäni viisi täyttä pyörähdystä tehnyt F1-auto todisti. Rankkaa.

Uransa voi aloittaa haluamallaan osa-alueella ja pelata sitä haluamaansa tyyliin. Nicholls lupaa, että urista tulee valtaisia. Pelaaja ajaa eri tiimeille, jotka tarjoavat sopimuksia, ja näiden mukana voi roikkua joko kauden verran tai enemmän. Radalla on aina tiimikaveri, jota huudella esimerkiksi suojaamaan ajolinjaa tai painostamaan kärkiautoa. Vahinkomallinnus (jos se on päällä) tuottaa jälkeä sekä auton sisä- että ulkopuolelle. Jarrut, vaihteet, piirit, vaimentimet - jos sitä voi säätää, se voi hajota. Tämä koskee myös moottoria jos isku on liian kova. Pelaaja voi silti aina keskittyä puhtaasti arcadeen, ja peli sallii kuskin tuunata omaa kokemustaan kaikin tavoin.

Tämä on mainos:
Grid: Autosport

Grid: Autosport yhdistyy myös Codemastersin Racenet-palveluun. Miljoona potentiaalista vastustajaa odottavat pelaajaa, ja kaiken yllä leijuvat uudet klubit. Tämä vaikuttaa mainiolta, koska yksittäisiin autoihin on liitetty jännittävä kehitysjärjestelmä. Autoon muodostuu suhde, ja sen kilometrimäärät tallennetaan sekä paikallisesti että verkkoon, ja numerot myös vaikuttavat suorituskykyyn. Jos vahinkomallinnus on päällä, saa pelidollareita kaataa joka kisan jälkeen pajan puolelle. Mitä vanhempi kaara on, sitä kalliimmaksi se käy.

Taalat sen kuin vilisevät pelaajan silmissä auton ottaessa uudestaan ja uudestaan pohjakosketuksia San Franciscon mäkisellä asfaltilla. Jokaisen ajokkiin liittyy myös kokemuspisteitä, jotka antavat pelaajan puristaa niistä viimeisenkin tehonrippeen. Joskus auto voi kuitenkin käydä omistajalleen liian kalliiksi, Nicholls tiivistää virne naamallaan.

Paperilla Grid: Autosport kuulostaa best of -kokoelmalta, joka puristaa yhteen kaiken sen, mitä Codemasters on tehnyt ja oppinut kilpa-ajopeleistä tässä sukupolvessa. Yhteisöä ja faneja on kuunneltu, ja pika-ajassa on rakennettu se rallipeli, jonka he ovat halunneet. Tämä on tietenkin antelias tulkinta, koska saman voisi nähdä yrityksenä rahastaa faneja valmiilla materiaalilla, ennen kuin seuraavan sukupolven Grid iskeytyy tiskiin vuonna 2015 tai 2016. Motiiveista viis, kesäksi on joka tapauksessa jotain rällättävää brittipajan suunnalta.

HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Grid: AutosportScore

Grid: Autosport

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Codemastersilta on tullut muutaman vuoden sisään toinen toistaan upeampia kaahailupelejä, mutta Grid: Autosport ei kuulu niihin.

0
Grid: Autosport saa vauhtia brittibiileistä

Grid: Autosport saa vauhtia brittibiileistä

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Codemasters on julkaissut Best of British -autopaketin Grid: Autosportiin. PC:lle, PS3:lle ja Xbox 360:lle ilmestynyt paketti sisältää kolme uutta autoa, jotka on suunniteltu ja rakennettu Britanniassa.

2
Grid: Autosportin saavutukset julkistettiin

Grid: Autosportin saavutukset julkistettiin

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Codemasters on julkistanut tulevan Grid: Autosportin saavutukset ja pokaalit, jotka on jaettu eri osa-alueiden ja pelimuotojen välille. Kaikkien keräämiseen voi mennä hetkinen.

1
Grid: Autosport

Grid: Autosport

ENNAKKO. Kirjoittaja Christian Gaca

Codemastersin uudessa kilpa-ajopelissä poltetaan kenties viimeistä kertaa kumia vanhan konsolisukupolven radoilla.Ladataan seuraavaa sisältöä