Suomi
Gamereactor
arviot
Half-Life: Alyx

Half-Life: Alyx

Half-Life on palannut, ja isosti. Mutta vain VR-pelinä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Valven Half-Life-sarja lasketaan yleensä pelihistorian suurten joukkoon. Jostain syystä Valve päätti jättää tarinan kesken, eikä maailma koskaan saanut peliä Half-Life 2: Episode 3, tai peliä Half-Life 3. Tämän vuoksi VR-peli Half-Life: Alyxin kehittäjien paineen on täytynyt olla melkoinen, mutta paluu Half-Lifen maailmaan on nyt tosiasia. Samalla koetetaan tietysti lisätä Valve Index -VR-laitteen myyntejä.

Half-Life: AlyxHalf-Life: Alyx

Half-Life: Alyx on jatko-osa alkuperäiselle Half-Lifelle, ja toimii siis esiosana Half-Life 2:lle. Peli paneutuu siihen, millaista on elää miehitetyssä City 17:ssä ennen Gordon Freemanin saapumista. Peli koetaan Alyx Vancena. Hän on tehnyt vastarintatyötä Combinea vastaan isänsä Elin kanssa. Sitten jokin menee pieleen ja Eli otetaan vangiksi. Alyxin on matkattava halki kaupungin monien karanteenialueiden isänsä pelastaakseen. Alusta asti on selvää, että tarinan keskiössä on nimenomaan Alyx. Henkilöhahmoihin paneudutaan varsinkin keskusteluissa Dr Russellin kanssa, joka ylläpitää keskusteluyhteyttä melkein koko pelin ajan langattomasti. Valven hienovarainen tapa kertoa tarinoitaan on edelleen paikoillaan. Mukana on myös sinne tänne ripoteltuna mustaa huumoria, ja kokonaisuus toimii hyvin. Kaikki ääninäyttelijät tekevät oikein hyvää työtä, kuten odottaa sopii. Kaikki nivoutuu yhteen täydelliseksi tarinankerronnaksi, joka asettaa jälleen uuden tason videopelien tavalle kertoa tarinoita.

VR-pelien Akilleen kantapää on tavannut olla liikkuminen. Valve Index mahdollistaa HTC Viven malliin "Room VR" -tekniikan, jossa voi liikkua tietyllä alueella pelin sisällä. Tämä luo hieman lisää vapautta, kun liikkumisvaraa on noin kolmen neliömetrin verran. Toisin sanoen nurkan taakse voi kurkkia, tutkia huolella lähiympäristöä ja liikkua vauhdilla suojaan tulituksen tieltä pois. Tämän ohella perusliikkumiseen on kolme erilaista vaihtoehtoa: Teleport, Shift (jossa Alyx tekee mittavia loikkia) ja Continuous (joka tekee pelaamisesta raiteilla etenemistä). Kaikki kolme keinoa toimivat kyllä, mutta Teleport-tavalla katoaa helposti suuntavaisto, ja Continuous poistaa kokonaan ajatuksen vapaasta liikkumisesta. Siksi Shift loikkineen tuntuu parhaalta vaihtoehdolta.

Tämä on mainos:
Half-Life: AlyxHalf-Life: AlyxHalf-Life: Alyx

Alyxilla on käsissään Russellin painovoimahanskat, joiden avulla voi olla tekemisissä ympäristön kanssa. Jokaisen lipastonlaatikon voi avata, ja jokaista laatikkoa voi liikuttaa. Se on pakollistakin, sillä terveysruiskut, ammukset ja aseiden päivitykseen tarvittava roina löytyvät ainoastaan tutkimalla. Painovoimahanskoilla voi käyttää esineitä myös lyhyen matkan päästä, joten kyseessä on selvä muisto Half-Life 2:n Gravity Gunista. Painovoimahanskojen käyttö onkin kaikkiaan erittäin tyydyttävää Half-Life: Alyxissa. Lisäksi pelissä on suorastaan mahtava kenttäsuunnittelu, jossa joka paikka pursuaa tutkittavaa ja löydettävää.

Taistelut tapahtuvat perinteiseen VR-tyyliin. Room VR -toiminnon avulla pystyy suojautumaan tulelta ja liikkumaan suojasta toiseen, sillä Combine koettaa aina koukata pelaajan kylkeen. Suojan käyttäminen ja sen takaa kurkkiminen on jännittävää puuhaa tulitaisteluissa. Meno muuttuu kiivaaksi siinä vaiheessa, kun käyttöön avautuu kranaatteja, lisävarusteita aseisiin ja toki haulikko. Combine-pahikset kestävät kuitenkin aivan liikaa osumaa, sillä yhteen hyökkääjään joutuu usein ampumaan kymmenkunta laukausta. Pelin edetessä tämä onneksi muuttuu pienemmäksi ongelmaksi. Lisäksi erilaisten pahisten kaataminen vaatii tietysti erilaisia taktiikoita. Aseen lataaminen on oma tyydyttävä operaationsa, johon on keskityttävä taistelun tiimellyksessä.

Half-Life: AlyxHalf-Life: Alyx
Tämä on mainos:

Vaikka taistelut hyviä ovatkin, jäävät nekin lapsipuolen asemaan sen rinnalla, että pelin maailmassa pystyy vain olemaan. Alueelta toiselle liikkuminen, pulmien ratkominen ja Dr. Russelin kanssa jutustelu ovat kaikki hyvin immersiivisiä kokemuksia. Pelimaailma on loistavasti tehty sujuvine animaatioineen kaikkineen. Kaikesta huomaa, että yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota. Harmillisesti musiikki ei yllä muun toteutuksen tasolle, sillä siitä puuttuu tarvittava potku.

Yksi jokseenkin epätasapainossa oleva pahistyyppi ja heikohko musiikki eivät tee tyhjäksi sitä, että Half-Life: Alyx on mahtava peli. Valve on jälleen kerran osoittanut osaavansa kertoa tarinoita sillä omalla tavallaan. Harmillista on, että pelaamaan pääseminen vaatii monelta melkoisen suuren investoinnin.

Half-Life: Alyx
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Mahtava tarina, päähenkilö, hieno maailma, sulavat grafiikka, loistava vuorovaikuttaminen pelimaailman esineiden kanssa
-
Taistelun tasapaino on välillä pielessä, musiikki ei yllä muun toteutuksen tasolle
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä