Konsolipelien videointi on viime aikoina helpottunut huimasti aiemmasta, koska Playstation 4:ään ja Xbox Oneen on sisäänrakennettu kaappausominaisuus. Näillä pystytään kaappaamaan pelitilanteita jopa jälkikäteen, mikä tekee huippukohtien tallentamisesta kätevää. Perinteisillä kaappauslaitteilla on kuitenkin edelleen omat etunsa.
Perinteinen ratkaisuhan on se, että konsoliin köytetään kiinni ulkoinen kaappauskortti, jonka toisessa päässä rötköttää videon tallennuksesta vastaava tietokone. Tällaisen systeemin suurin etu on lähes rajaton tallennusaika, kun taas konsolien sisäänrakennetuilla ratkaisuilla voidaan tallentaa vain muutama hassu minuutti. Pätkien jatkokäsittelyä puolestaan helpottaa tiedostojen siirrettävyys, katselunautintoa lisää korkeampi kuvanlaatu, eikä pidä tietenkään unohtaa vanhempia konsoleita, joilla ulkoinen kaappauslaite on ainoa vaihtoehto. Ulkoiset laitteet eivät vain aina ole ihan mutkattomia ottaa käyttöön.
Hauppaugen valmistama HD PVR Rocket iskee tähän markkinarakoon. Se pyrkii tekemään ulkoisella laitteella kaappaamisesta mahdollisimman mutkatonta. Rocket ei ole ulkoisesti yhtä seksikäs kuin markkinoilla jo jonkin aikaa ollut Elgato Game Capture HD, mutta se on huomattavasti yksinkertaisempi asentaa. Siinä missä Elgato on aina yhdistettävä tietokoneeseen, johon tarvitaan myös Elgaton kaappausohjelmisto, Rocketille riittää muistitikku ja painallus isosta punaisesta record-napista. Muistitikun koosta riippuen HD PVR Rocket tallentaa videota itsenäisesti parhaimmillaan jopa neljän tunnin ajan.
Videokuva saadaan kytkemällä laite konsolin ja tv:n väliin. Rocketissa on Elgaton tavoin HDMI-läpivienti sekä analoginen komponenttikytkentä Playstation 3:a varten. Virtalähteeksi riittää konsolin USB-portti. Jos itsessä on selostajanvikaa, voi purkkiin kytkeä myös 3,5 mm -plugilla varustetun mikrofonin, jonka ääni miksataan automaattisesti peliäänien päälle.
Videot tallentuvat tikulle standardinmukaisessa mp4-muodossa. Laite tukee 1080p:n tarkkuutta ja 30 kuvan nopeutta. Kuvanlaatu on riittävä Youtubeen ja kevyeen editointiinkin, mutta aivan parhaasta terävyydestä ei puhuta. Vaikka laatu peittoaa konsoleiden omat ratkaisut, on korkein mahdollinen bitrate 18 Mbps, ja nopeissa toimintakohtauksissa on nähtävissä lievää pikselöitymistä. Elgato vetää tällä saralla pitemmän korren tarjoamalla bitrate-vaihtoehtoja aina 30 Mbps:ään asti. Pelivideoiden Graalin maljaan - 60 kuvan nopeuteen - ei kumpikaan pääse.
Jos muistitikkua ei halua käyttää, Rocketin voi vetää Elgaton tavoin myös tietokoneeseen. Hauppaugen tarjoama kaappausohjelma mahdollistaa muun muassa videoiden trimmaamisen ennen Youtubeen lähettämistä. Elgaton ohjelmisto on kuitenkin ominaisuuksissaan selvästi monipuolisempi.
Pienenä huomiona mainittakoon, että purkki vaati firmware-päivityksen, ennen kuin se suostui tallentamaan Xbox Onen kuvaa. Lisäksi kannattaa huomata, ettei Playstation 4 (ainakaan kirjoitushetkellä) tue ulkoisia kaappauslaitteita HDCP- salauksensa vuoksi. PS3:lla rajoitteen voi kiertää analogisella liitännällä, mutta PS4:llä ei. Sony on onneksi luvannut luopua salauksesta PS4:llä.
Hinnaltaan Hauppauge HD PVR Rocket sijoittuu karkeasti samaan luokkaan Elgaton kanssa. Kysymys paremmuudesta kiteytyy siihen, arvostaako enemmän säätövaraa vai helppoutta. Elgato on vähän ammattimaisempi ratkaisu, mutta samalla se myös edellyttää aina tietokonetta, jota voi olla ikävä olohuoneeseen johdottaa. Monille peruskäyttäjille HD PVR Rocket on yksinkertaisesti kätevämpi vaihtoehto. Videot menevät tikulle, ja tikun voi myöhemmin tökätä tietokoneeseen. Mitään erillisiä ongelmia ei ole pakko asentaa.