HP on valinnut laittaa ylimääräisen kosketusnäytön näppäimistön kanssa. Ratkaisu on erilainen, mutta yllättävän toimiva. HP Omen X 2S on saatavilla useana erilaisena versiona, ja Gamereactorin arvioon saapui se isompi kera RTX2080 ja 32 GB RAM ja toki myös Optane. Laitetta myydään pääosin 16 GB RAMilla. Myöhemmin tänä vuonna pitäisi tulla saataville myös versiot i9:llä, ja 4K tai 240 Hz näytöllä ja vieläpä merkittävästi enemmällä muistilla. Standardimalli maksaa yli 3600 euroa, ja isompi malli sisuksilla i9 9880H, 240 HZ näyttö ja 2 TB SSD sitten melkein 5800 euroa.
Prosessori on odotettu i7 9750H kuudella ytimellä rullaten HM370-sirusetillä. Kovalevy on 512 GB SSD NVMe m.2 kera 32 GB Intel Optanen, ja 16 GB DDR4 3200 Mhz RAM kera XMP. Hiirialusta on sijoitettu näppäimistöstä oikealle, ja tätä pidän erittäin hyvänä ratkaisuna. Hiirialustaa ei kuitenkaan voi muuttaa numeerisiksi näppäimiksi, mutta sen saa ylimääräisessä näytössä. Idea on hyvä, nimittäin mahdollisuus olla poistumatta pääikkunasta selailemaan välillä sähköpostia ylimääräisen näytön avulla.
Näyttö on 144 Hz G-Sync 1080P IPS, joskin tarkkaa vasteaikaa on hankala löytää. Mukana on 300 NITS ja 72% NTSC-väripeittoa. On silti sanottava, ettei näytön värikkyys tehnyt vaikutusta. Ehkä se liittyy jotenkin siihen, ettei HP ole halunnut ilmoittaa tarkkaa vasteaikaa. Grafiikkakortti on RTX 2080 Max-Q, ja mukana on G-Sync. Sen olisi ehkä voinut jättää pois tämän hintaluokan läppäristä.
Turvallisuutta on päivitetty infrapunasensorilla ja verkkokameralla, jossa on jokseenkin laaja 88 asteen kulma. Kameran kyky näyttää värejä ei myöskään ole kummoinen. Kaiuttimet ovat mallia Bang and Olufsen eivätkä missään tapauksessa hyvät. Toisaalta rannetuki on jämäkkä, joskin osalle se voi olla liian kovan tuntuinen. HP Omen X 2S on ehdottomasti kalleimpia markkinoilla olevia RTX2080-läppäreitä.
Ylimääräinen 5,98" näyttö on tarkoitettu Omen Command Centerille, Discordille, Twitchille tai mille nyt haluaakaan. Henkilökohtaisesti olen silti sitä mieltä, että toisessa ikkunassa videon tai pelioppaan auki pitäminen toimii yhtä hyvin. Näytön koko aiheuttaa omat rajoituksensa, mutta resoluutio vaikuttaa korkealta, joten käyttökelpoinen se kyllä on. Harmillisesti ylimääräinen näyttö on pinnaltaan heijastavaa lasia, joka aiheuttaa varmasti omat ongelmansa ainakin kirkkaasti valaistussa huoneessa.
Laadun tuntuma on parempi kuin aiemmissa malleissa, mutta painoa on silti 2,46 kg. Korkeutta on vain 20 mm, joten HP:n pitäisi markkinoida HP Omen X 2S -mallia ultra-slimminä. Mukana on onneksi myös Ethernet-paikka, MUMIMO, WIFI ja Bluetooth 5.
Jäähdytys hoidetaan Omen Tempestillä, joka normaalisti käyttää suurikokoisia tuulettimia ja kookkaita lämmönjohtimia. Ilmaa otetaan sisään sivuilta, ja pusketaan ulos takaa. Mukana on kaikkiaan kolme jäähdytysprofiilia: standard, comfort ja performance.
Näppäimistö on mukavasti tehty, ja näppäimet ovat erikseen RGB-valaistut, joskaan eivät mekaaniset. Näppäimissä on oiva vastuksen tuntu ja toimiva klikkauksen ääni. Muiden Omen-läppäreiden tapaan RAMia on helppo päivittää samoin kuin kovalevyä ja emolevyä.
Akku on 72 Wh litiumakku, joka on hieman tavallista kookkaampi. Kovalla käytöllä akku kestää 2,5 tuntia, mikä on hyvä tulos. Mukana on 3 x USB 3.1, USB-C kera Thunderboltin, HDMI 2.0B paikka headsetin tai mikrofonin kytkemiselle ja jo aiemmin mainittu Ethernet-paikka. Mutta missä on Displayport? Sitä ei ole.
Jäähdytys:
CPU kuumenee kunnolla. Muuten vain päällä ollessa lämpöä on 53 astetta, ja kuormituksen kanssa sitten peräti 90 astetta. GPU pärjää paremmin. Jouten ollessa lämpöä on 51 astetta, eikä kovalla käytöllä lämpö nouse koskaan yli 75 asteen. En ymmärrä, miten jäähdytys epäonnistuu toisessa, mutta onnistuu toisessa.
FPS
Assassins Creed Odyssey
Medium: 78
High: 67
Ultra: 50
Far Cry 5:
Normal: 97
High: 96
Ultra: 94
Total War: Warhammer II
Medium: 140.1
High: 108.5
Ultra: 79.,4
The Division 2:
Medium: 123
High: 102
Ultra: 74
Middle-earth: Shadow of War
Medium: 116
High: 87
Ultra; 71
3D MARK:
Time spy: 7227
Time Spy Extreme: 3262
Port Royal: 4461
Fire Strike Ultra: 4663
Fire Strike Extreme; 8897
Fire Strike: 16800
Meteli:
37/38/39 dB tasoilla comfort, standard ja performance. Sen huomasin, että performance-tasolla meteli kuulostaa kovemmalta kuin mitä se mitattaessa onkaan.
Ja mikä onkaan johtopäätös?
Itse laite on ihan mukava, kevyehkö ja hyvä jokapäiväiseen käyttöön. Ylimääräinen näyttö on hyvä ja käytännöllinen idea, mutta näytön heijastavuuden vuoksi se aiheuttaa ongelmia. Läppärin suorituskyky on hyvä sen hinta huomioiden, mutta vehje kuumenee liikaa käytössä.