Usein kyse on teknologiasta, ja mieluiten siitä uusimmasta oikeaan hintaan, ja juuri tässä Huawei on aina ollut vahva.
Uusin tuote äänentoistossa on Freebuds Pro 4, joka on Art Decon innoittama ja hyvin suunniteltu versio moderneista nappikuulokkeista Huawein äänentoistoon keskittyvältä alajaostolta Huawei Sound. Jotta voisi erottua markkinoilla, on valittu kolme kaunista väriä. Testattavana oli musta kultaisilla korostuksilla ja pienillä keraamisilla yksityiskohdilla, mutta valittavana ovat myös hellävarainen vihreä ja valkoinen. Kaikissa kolmessa on vahva Art Decon maku, joka monille ihmisille tarkoittaa klassista ja tyylikästä muotoilua, varsinkin niissä pienissä laserilla tehdyissä kaiverruksissa. Se on puhdas ja klassinen muotoilu, josta suurin osa ihmisistä pitää.
Kuulokkeet ovat edistyneemmät kuin mitä päälle näkyy. 11 mm ajuri hoitaa basson, joskin minusta "quad-magneetti" kuulostaa liioitellulta. Tärkeämpää on tasomagneettinen laite, jota käytetään diskanttielementissä. Kyse on erittäin ohuista pinnoista, eli melkein kuin pätkästä alumiinifoliota, joka pystyy liikkumaan paljon nopeammin kuin tavallinen dynaaminen yksikkö. Näin voidaan tuottaa selvästi parempaa ääntä. Uudenlainen sopeutuva EQ on valittu estämään tärykalvojen pamahdus silloin, kun äänenvoimakkuuden ero on iso. Pääasiallinen huolenaiheeni on, jäädäänkö jostain paitsi, mutta on hankala arvioida, sillä ääni on jo valmiiksi hyvin dynaaminen varsinkin basson osalta.
Tuettuna on uusi HWA-codec - vaikka se on muutaman vuoden vanha - jonka omistaa Huawei. Ajatus on varsin hyvä: voi käyttää LHDC-codecia (Huawein versiota Sonyn LDAC-standardista), jossa on taattuna ainakin toimivuus niin DSP- kuin DAC-osille. Se on mahtava idea, mutta ongelmana on, että nykyisellään vaaditaan Huawein puhelin. Mukana ei ole AptX-tukea, mutta LDAC on tuettuna, niin kuin on myös L2HC 3.0, joka tarjoaa 50% paremman bittinopeuden, mutta jälleen kerran vaatii Huawein puhelimen. Ja se ei ole yhtä hyvä kuin HWA, josta saa lisää toiset 50% bittinopeutta. Niin tai näin, 24-bittinen äänentoisto on ainoa vaihtoehto, jos ei ole Huawein puhelinta.
Kaikkea ohjataan Huawein AI Life -sovelluksella. Se on hyvin suunniteltu ja helppo käyttää, mutta se on myös selkeästi ohjaussovellus, eikä nappikuulokkeille suunniteltu sovellus. Mukana on muutama ylimääräinen säätötoiminto kuin myös etsi-toiminto, jota olen usein kaivannut. Mukana on myös mahdollisuus vaihtaa erityiseen asetukseen klassiselle musiikille, ja akunkesto on varsin hyvä: yli 30 tuntia, vaikka melunvaimennus olisi päällä. On valittavissa painottaa yhteyttä tai äänenlaatua - ja se on ihan OK - mutta skannaaminen/optimointi korvakäytäville ei vaikuttanut asiaan mitenkään, ja minulla on epäilykseni siitä, toimiiko ominaisuus lainkaan.
Melunvaimennus on kummallinen asia. Tarjolla on varsin hyvä passiivinen melunvaimennus, ja mahdollisuutena on yksilöidä molempia, mutta se on suunnattu enemmänkin jatkuvaan meluun. Enimmäisasetus on pahempi kuin sopeutuva, mutta pääosin se on todella hyvä, joskin poikkeuksen tekevät äänekkäät keskustelut kiihkeällä äänellä. Jos taas soittaa musiikkia, hukkuu kaikki alle jopa maltillisilla äänenvoimakkuuksilla. Vastaavasti melunvaimennus on selvästi parempi puhelimessa puhuessa.
Puhelun laatu on iso juttu Huaweille ainakin markkinointimateriaaleissa, ja olen samaa mieltä, että puhelun laatu on varsin hyvä molempiin suuntiin. Kaiken kaikkiaan äänenlaatu on hyvä: selvästi parempi kuin monessa muussa puhelimessa ja parempikin jopa hinnakkaampien puhelimien luokassa, ja se on vaikuttavaa se. Miellyttävyys on sekin hyvä, ja jopa useamman tunnin jälkeen oli käyttäminen edelleen miellyttävää.
Parasta on kuitenkin äänenlaatu. Vaikka ei olekaan mukana AptX HD:ta, ja vaikka bittinopeus onkin rajoitettu alle 1 Mbps, ovat tässä ehkä ne parhaalta kuulostavat nappikuulokkeet, joita olen koskaan kokeillut. Dynaaminen laajuus varsinkin bassossa on erittäin vaikuttava varsinkin tähän hintaan, ja diskantti on kirkas, mutta jos kääntää äänenvoimakkuuden ylös, ääni hukuttaa sen. Jos on audiofiili, ja pitää korkean resoluution suoratoistosta, suositellaan jonkun muun kuin happoisen rockin kuuntelemista, kuten vaikka orkesterisovituksia musikaalista Defying Gravity, koska silloin huomaa, että Huawein markkinointipuhe perustaa kuuntelukokemus klassiselle musiikille pitää paikkansa. Ääni on yleensä varsin tarkka ja luonnollinen, ilmava ja kaikki mitä voi odottaa, käyttävät tasomaisia laitteita. Lopullinen resoluutio puuttuu, mutta se johtunee 24-bittisen äänen puuttumisesta.
Huawein Freebuds Pro 4 pääsee nykyisten nappikuulokkeiden viiden parhaan joukkoon. On ikävää, ettei tuettuna ole Aptx HD, mutta ilmankin sitä ääni on selvästi parempi kuin yleensä, ja vaikka sitä ei ole tarjolla, on hinta erittäin kohdallaan.