Suomi
Gamereactor
arviot
Human Fall Flat

Human: Fall Flat

Putoamisunten aatelia

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Human Fall Flat on huikea vapaan pelimaailman anarkiaa ja pulmanratkontaa sekoittava keitos. Siinä ohjataan atsteekkitemppelin, juna-aseman, merellisen lomakohteen, rakennustyömaan ja keskiaikaisen linnan kaltaisiin unimaailmoihin putoavaa ukkoa, joka on tarkoitus ohjata kohti kunkin kentän lopussa odottavaa kuilun reunaa.

Human Fall Flatin tasot ovat parhaimmillaan valtavia kokonaisuuksia, jotka ovat täynnä erilaisia aivopähkinöitä sisältäviä huoneita tai alueita. Niissä eteneminen ja yhden pulman ratkaiseminen kerrallaan pulmapelien perinteiden mukaisesti onnistuu, mutta mielenkiintoisesti Human Fall Flat tarjoaa jatkuvasti mahdollisuuksia rikkoa sekä maailmoja että niiden sääntöjä. Tarkkasilmäinen pelaaja löytää nopeasti erilaisia oikopolkuja tai pystyy itse luomaan niitä hyödyntämällä kentissä lojuvia, purkupallojen ja autojen kaltaisia esineitä. Kentistä ei löydy kuitenkaan varsinaisesti mitään muuta tutkimisen arvoista - esimerkiksi erilaiset kerättävät arvoesineet olisivat saaneet minut innostumaan tasojen nuuskimisesta vielä vähän enemmän. Toisaalta pelin mahtava yhteistyötila tekee kentissä riehumisesta ja niiden hajottamisesta vieläkin hauskempaa ja mielenkiintoisempaa, sillä joihinkin paikkoihin pääsee huomattavasti helpommin kaverin avustuksella - jonkinlaista läpipeluuarvoa siis löytyy kaikkien pulmien ratkaisemisenkin jälkeen.

Suurimmissa unimaailmoissa vapaus edetä miten lystää kääntyy kuitenkin toisinaan itseään vastaan, kun pelaaja ei välttämättä saa käsitystä siitä, missä tason päätepiste saati oikea suunta oikein häämöttää. Toisaalta Human Fall Flatista löytyy muutenkin erinomaiseen äänisuunnitteluun liittyvä vinkkijärjestelmä - kun pelaaja pääsee takaisin kärryille, mainion menevä pianopainotteinen musiikkiraita pärähtää soimaan ja nostaa tunnelmaa melkoisesti. Varsinkin vaikean aivopähkinän murskaamisen jälkeen vetävä pianonluraus tuntuu uskomattoman hienolta palkinnolta, joka innostaa takuuvarmasti jatkamaan eteenpäin.

Human Fall FlatHuman Fall FlatHuman Fall Flat
Tämä on mainos:

Human Fall Flatin pelimekaniikassa on mukana vielä yksi koukku, joka kääntyy kuitenkin pahimmillaan itseään vastaan. Pelaaja ohjaa itse vaatettamansa hahmon käsiä ohjaimen olkanapeilla - L2:lla vasenta kättä ja R2:lla oikeaa - ja kirjaimellisesti itse poimii tarvitsemiaan esineitä maasta ohjaamalla kameraa objektia kohti ja painamalla samalla halutun käden nappia. Mekaniikan hanskaamiseen menee runsaasti aikaa, ja siitä huolimatta ongelmia riittää sen verran, että innovatiiviseksi tarkoitettu ja mainostettu kikka muuttuu turhan usein rasittavaksi murheenkryyniksi. Hahmollani oli paha tapa tarttua lähellä retkottavan esineen sijaan maasta tai lähellä olevasta seinästä kiinni tai pahimmassa tapauksessa heilauttaa jompikumpi käsi selän taakse niin, ettei sitä voinut käyttää. Varsinkin kulkupeleillä huristelun kaltaisissa, yhtään nopeampaa toimintaa saati huomattavasti tarkempaa koordinointia vaativissa toimissa moinen kompastelu alkaa suututtaa todella pian. Samoin hauskasti hoipertelevan hahmon ohjastaminen paljastuu yllättävän epätarkaksi puuhaksi - hahmo ei aina reagoi hyppäysnapin paineluun tai sitten nytkähtää eteenpäin arvioitua vaatimattomammaksi jäävän matkan verran.

No Brakes Gamesin hengentuotteen visuaalinen ilme herättää varmasti mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin. Pelin palikkamainen grafiikka tuo tietyllä tavalla mieleen Minecraftin, ja Human Fall Flatin yksinkertaiset maisemat onnistuvat olemaan kautta linjan selkeitä mutta toisinaan näyttäviäkin. Simppelistä ulkoasusta huolimatta pelin latausajat ovat kenttään ensimmäistä kertaa saavuttaessa välillä yllättävän pitkät, mutta harha-askelen jälkeen peli heittää hahmon takaisin pulman parin varsin lähelle kuolinpaikkaa - eikä palauta edes kyseisen kohdan esineitä paikoilleen, vaan etenemistä voi jatkaa siitä mihin jäikin. Human Fall Flat tallentaa itsensä automaattisesti pelaajan päästyä uudelle alueelle.

Varsinaista juonta tai kehyskertomusta on turha odottaa löytävänsä Human Fall Flatista - peli on teknisistä ongelmistaan huolimatta koukuttavaa ongelmanratkontaa mielenkiintoisissa unimaailmoissa.

Human Fall FlatHuman Fall FlatHuman Fall Flat
Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Eri tavoilla etenemiseen kannustava kenttäsuunnittelu, erinomaista soundtrackia hyödyntävä vinkkijärjestelmä, mahtavat ja haastavat pulmat, laajat ja monipuoliset tasot
-
Selkeiden ohjeiden puutteesta tapahtuvat eksymiset, turhan tyhjiksi jääneet kentät, ohjaamisen ja tarttumismekaniikan runsaat ongelmat, pitkät latausajat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä