Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Big Jake

Hurja Jake

Perinteistä kovanaamalänkkäriä tähdittää John Wayne lapsineen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vuonna 1971 ensi-iltansa saanut Hurja Jake (Big Jake) on yllätyksetön ja perinteinen länkkäri, joka on selvästikin myyty John Waynen karismalla. Se sisältää kaikki länkkäreiden kovanaamahahmon maneerit, ja lisäksi mukana on useampi John Waynen oma poika. Jos näitä asioita on elokuvaillaltaan etsimässä, on ehdottomasti oikeassa paikassa.

HQ

Vuosia aiemmin oman perheensä jättänyt Jacob McCandles (Wayne) palaa takaisin sukunsa maisemiin kuultuaan, että tilalle on hyökätty, ja pojanpoika on otettu panttivangiksi. Kovanaama kokoaa joukon miehiä toimittamaan lunnaita sieppaajille, joskin retken varsinainen tarkoitus on pyssytellä pahikset hengiltä. Sitten tarina etenee odotettavia polkuja pitkin, ja lopuksi kaikki on taas kunnossa.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1909, jolloin teollistuva nykyaika autoineen ja moottoripyörineen alkaa jo viemään tilaa 1800-luvun lännen miehiltä. Waynen hahmo edustaa mennyttä maailmaa, ja nuoremman polven tekniset vempaimet sitten sitä vääjäämättä tulevaa uutta aikaa. Menneen aikakauden ihminen ei silti ole tarpeeton, sillä preerialla ase lonkalla keikkuen hankittua sisua ei nuorella sukupolvella ole. Waynen hahmon menneisyyteen viitataan tämän tästä, mutta missään vaiheessa näihin nuoruuden päiviin ei paneuduta. Tämä on sääli, sillä moisessa olisi ollut ainesta vaikka kokonaiseksi elokuvasarjaksi. Ellei sitten kysymys ole siitä, että John Wayne esittää puoliksi itseään, ja viittaukset menneisyyteen kohdistuvat hänen omaan uraansa amerikkalaisten länkkärien tunnetuimpana kasvona.

Mitään kovin syvällistä sisältöä ei kannata odottaa. Tunnelma on kaikkiaan hämmentävän kevyt ja humoristinen käsitelty aihe huomioiden. John Waynen karisma tihkuu ruudulta kotisohvalle asti, mutta miehen ikääntymisen huomaa ennen kaikkea kankeassa liikkumisessa. Tämä tekee muutamista nyrkkitappelukohtauksista suorastaan naurettavan näköisiä. Nykykatsojan korviin kantautuu häiritsevästi 1960-luvun antiikkispektaakkeleista muistuttava musiikki, joka ei tunnu sopivan länkkärin taustalle lainkaan. Toisin sanoen 1970-luvun alussa elokuvissa oli kuultavissa muistumia aiemmista vuosikymmenistä.

Hurja Jaken tempo on onnistunut, sillä vajaan kahden tunnin kestonsa ajan elokuva viihdyttää oikein pätevällä tavalla. Lisämateriaaleja ei ole lainkaan, mutta ei niitä välttämättä osaa edes kaivata.

Tämä on mainos:
Big Jake
Big JakeBig Jake
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Hurja Jake

Hurja Jake

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Perinteistä kovanaamalänkkäriä tähdittää John Wayne lapsineen.Ladataan seuraavaa sisältöä