Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Inception

Inception

Christopher Nolanin mestariteos nyt entistä näyttävämpänä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Monien huippuelokuvien joukosta henkilökohtaiseksi suosikikseni Christopher Nolanin tuotannosta on jäänyt juurikin Inception. Omaperäinen juoni, vahva tarinankerronta ja huikea visuaalinen elämys on ihastuttanut yleisöä jo kahdeksan vuoden ajan. Nyt elokuvaan on saatu uutta perspektiiviä 4K-julkaisun muodossa.

HQ

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) on informaatiovaras, joka osaa kaivaa salaisuuksia ihmismielen syvimmistäkin sopukoista menemällä heidän uniinsa. Alansa parhaana Cobb saa tarjouksen vaarallisesta keikasta, jollaista ei ole ennen tehty. Vastahakoinen ja kotimaassaan etsintäkuulutettu Cobb tarttuu tehtävään kuullessaan, että palkkiona hän voi vihdoin palata lastensa luokse.

Inceptionin kiehtova tarina on jotain mitä ei aikaisemmin ole nähty, ja se imaisee mukaansa välittömästi. Todellisuuden ja unen välillä liikkuva juoni haastaa katsojan älykkäällä sisällöllään menemättä kuitenkaan missään vaiheessa raskaaksi yliselittelyksi. Faktapohjaista fiktiota siivitetään näyttävillä toimintakohtauksilla, jotka myös pelkän kevennyksen sijaan ovat vahvasti osa kokonaisuutta. Kahteen ja puoleen tuntiin mahtuu paljon pohdintaa ja käänteitä, joista kaikkea ei ensimmäisellä katsomiskerralla pysty sisäistämään. Onneksi laadukkaan toteutuksen ansiosta Inceptionin pariin haluaa palata aina vain uudestaan myös ilman juonen tajuamispyrkimyksiä.

InceptionInception

Vaikka osa juonenkäänteistä tai teknisistä selityksistä menisikin ohi, on Inception rakennettu sen verran maanläheisistä palasista, että kokonaisuuden ymmärtää ja näkemästään voi nauttia. Ohjaaja Christopher Nolan on huolella miettinyt taustoituksen kaikille elokuvan tapahtumille. Viimeisimmällä katselukerrallani kyseenalaistin muutaman käänteen paikkansa pitävyyden. Asian tarkempi tarkastelu kuitenkin paljasti elokuvan tapahtumien olevan täysin loogisia ja linjassa annettujen lakien kanssa, minkä takia kokonaisuus varmaan toimiikin niin vahvasti.

Tämä on mainos:

Tarinaa kantamaan on Inceptionissa valittu pätevä näyttelijäkaarti. Leonardo Dicaprio onnistuu luomaan syvyyttä hahmolleen, joka kantaa raskasta menneisyyden taakkaa harteillaan ja epätoivoisesti yrittää löytää tiensä kotiin. Vaikka yksittäiset hahmot toimivat, on Inceptionin vahvuus juurikin monisäikeisten hahmojen luomassa tiimissä, joka yhteisvoimin käy haastavan tehtävän kimppuun. Erityisesti mieleen jää Joseph Gordon-Levittin sympaattinen hahmo, joka pysyy Cobbin rinnalla uskollisena, vaikka on tietoinen tämän synkästä historiasta ja sen tuomista vaaroista. Myös Ellen Page loistaa tiimin untuvikon, Ariadnen, roolissa. Nuoresta iästään ja tietämättömyydestään alaa kohtaan huolimatta on hän valmis tekemään työnsä ja kantamaan vastuunsa osana kokonaisuutta.

Inception käyttää yllättävän vähän tietokoneella luotuja erikoisefektejä. Tämä ei tarkoita, etteikö elokuva olisi näyttävä. Ohjaajan tyyli käyttää käytännön efektejä saa elokuvalle mukavan lämpimän ja uskottavan ilmeen. Samalla se helpottaa samaistumaan elokuvan maailmaan, vaikka se perustuukin fiktioon. Painovoimattomuudet kääntyvien huoneiden avulla ja ylinopeuskuvat tilanteista näyttävät upealta luoden todellista unenomaisuutta elokuvaan, joka vahvasti tukee tarinaa. Tehosteilla ei lähdetä mässäilemään, vaan jokaisen näyttävän tempun takana on selkeä merkitys tarinalle. Elokuvan näyttävyyteen vaikuttaa myös upea kuvaus, jonka ansiosta jokainen kuva on huoliteltu viimeisen päälle saaden ne näyttämään kuin suoraan postikortista otetuilta.

InceptionInception

Inceptionin UHD-julkaisu seuraa Nolanin klassikoiden 4K-julkaisusarjaa tekniseltä puoleltaan. Elokuvan aito 4K-siirtäminen UHD-levylle välittyy huikean tarkalla kuvalla ja eläväisillä väreillä. Rakeisuutta ei ole havaittavissa ollenkaan, ja tarkkuus on mitattavissa hahmojen ihohuokosten tasolla. Ei siis ihme, että elokuvan visuaaliset temput näyttävät upeilta ja monipuolisten ympäristöjen käyttö kaikissa väreissä puhkuu elokuvaan ihan uutta ulottuvuutta.

Tämä on mainos:

Nolanin hovisäveltäjäksi muodostunut Hans Zimmer iskee jälleen täyden laidallisen tunteita Inceptioniin mestarillisilla sävellyksillään. Zimmer osaa korostaa kutkuttavia jännityskohtauksia vauhdikkailla, mutta mieleen jäävillä, rummutuksilla. Musiikki nostattaa myös tunteet pintaan, kun elokuvan kohtaukset käsittelevät menetystä ja toivon raadollista tavoittelua. Kun Nolan ja Zimmer pääsevät tekemään yhteistyötä, ei ole odotettavissa mitään vähempää kuin elokuvataikaa, josta Inception on loistava esimerkki.

Viihdyttävästi läpivedetty, nokkela ja monimutkainen Inception on Christopher Nolania parhaimmillaan. Tarina ei päästä katsojaansa helpolla. Samalla se pitää huolen siitä, ettei mukana ole epäreilulta vaikuttavia epäloogisuuksia. Katsoja varmasti viihtyy monipuolisen ja -säikeisen sisällön parissa. Käytännön tehosteet ovat alansa kärkeä, ja saavat 4K-tarkkuudessa elokuvan näyttämään suorastaan vaikuttavalta. Zimmerin musiikki kietaisee laadukkaan kokonaisuuden tunteidensa viittaan, ja tarjoilee paketin yhtenä unohtumattomimmista elokuvallisista kokemuksista. Inception on kuin laadukas viini. Sen pariin palaa mielellään aina uudestaan, ja silti se jaksaa yllättää kerta toisensa jälkeen uusilla vivahteilla.

Elokuvan UHD-julkaisun mukana tulee tavallinen Blu-ray-versio ja erillinen bonuslevy. Lisälevyssä riittää tavaraa ihmeteltäväksi tunneiksi. Lisämateriaali käsittelee laajalla skaalalla elokuvan tekoa käsikirjoituksesta kuvaamiseen ja monipuolisiin efekteihin.

InceptionInception
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Inception

Inception

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Christopher Nolanin mestariteos nyt entistä näyttävämpänäLadataan seuraavaa sisältöä