Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Interstellar

Interstellar

Nolanin epiikankaipuu löytää kotinsa avaruudesta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Interstellar kertoo maailmasta, joka on alkanut valua vääjäämättömästi kohti viemäriä. Ruuantuotannosta on tullut prioriteetti, mutta taudit uhkaavat satoja, ja kokonaiset kasvilajit poistuvat ihmiskunnan lautaselta yksi kerrallaan.

HQ

Muuttunut maailma tiivistyy Cooperiin (McConaughey), entiseen NASA-astronauttiin joka keskittyy nyt viljelemään maissia. Maataloustoiminta kuitenkin keskeytyy, kun Cooper saa selville, ettei avaruudentutkimus olekaan täysin kuollut, ja osaavalle pilotille voisi edelleenkin olla käyttöä. Tästä alkaakin sitten matka, joka ulottuu avaruuden kaukaisille laidoille.

Interstellar on Christopher Nolanin epiikkaa näyttävimmillään. Komeista kuvioista pitävä ohjaaja on päässyt revittelemään tavoilla, johon eivät edes Batman-elokuvat tarjonneet mahdollisuutta. Hauskaa sinänsä, että tiede toimitti puitteet siihen mihin sarjakuvat eivät kyenneet.

Tieteestä puheen ollen, en lähde ottamaan kantaa siihen, kuinka uskottava Interstellar tältä kantilta on. Suuren luokan teoreettiset fyysikot ovat lyöneet päitään yhteen asian tiimoilta, ja toisin kuin monet internetissä, minä ymmärrän tietäväni asiasta liian vähän puuttuakseni siihen. Sen sijaan keskityn elokuvaan elokuvana.

Kuten jo todettua, Interstellar on erittäin näyttävä kokonaisuus. Vieraat planeetat ja avaruuden anomaliat maalataan ruudulle häkellyttävän hienosti, ja katsoja pääsee kokemaan todellista ihmetystä kuten spefissä pitääkin. Uskottavuutta leffaan ammennetaan kuvaamalla osia avaruusmatkasta aivan samoilla kiinteillä kulmilla kuin NASAkin tekee, sekä heittämällä mukaan dokumentaarisia pätkiä.

Tämä on mainos:

Eeppisiä näkymiä tuetaan sangen urkupainotteisella ja ajoittain päällekäyvälläkin taustamusiikilla, jolla on tavoiteltu uskonnollisia pintasävyjä, mutta joka ei kuulosta kuitenkaan liian kirkolliselta. Vahvat, pitkät nuotit luovat kirjaimellisesti avaruuden tuntua sekä lisäävät jännitystä vielä entisestäänkin.

Elokuvallisesti Interstellar on siis äärimmäisen ammattitaitoisesti tuotettu ja vaikuttava teos, mutta se ei ole vailla heikkouksiaan.

InterstellarInterstellar

Uudempia Batman-elokuvia nähneet tietävät, että Nolanin rainoilla on taipumusta hukata rakenteensa viimeistään toisen näytöksen puolivälissä. Interstellarissa kokonaisuus on saatu pysymään kasassa aiempaa paremmin, koska eri paikkojen välillä loikkiva kerronta pitää tarinan pakostakin tiukemmassa kurissa. Tarinan kaaressa olisi ollut silti varaa hiomiseen ja oikomiseen, logiikasta puhumattakaan, ja tuttuun tapaan myös tässä Nolan-elokuvassa on pari loppukohtausta liikaa.

Tämä on mainos:

Monien mielestä Interstellarissa on näiden loppukohtausten lisäksi myös tunti liikaa pituutta. En kiellä etteikö sitä olisi voitu leikata huomattavasti tiukempaan pakettiin, mutta toisaalta tämäntyyppinen spefi myös vaatii tilaa istua ja ihmetellä. Itse en ainakaan ehtinyt sen parissa kyllästyä.

Monia on myös hiertänyt elokuvan siirappisuus. 169 minuuttiin todellakin mahtuu runsaasti häpeämätöntä itketystä, mutta sitä tuntuu sietävän paremmin, kun sen tekee Tom Hanksin sijasta Matthew McConaughey. Kieltämättä katsojan tunteita herutellaan välillä kovin tarkoitushakuisesti, ja tämä olisi ollut ihan hyvä kakku vähemmälläkin sokerilla.

McCounagheyn ei myöskään voida katsoa näyttelevän muuta kuin itseään, ja osa tämän maneereista on suoraa toistoa aiemmista roolisuorituksista. Näyttelijät tai enemmänkin näyttelijävalinnat ovat muutenkin Interstellarin heikompaa osa-aluetta. Esimerkiksi Caine ja Lithgow ovat molemmat ansioituneita alansa harjoittajia, mutta nämäkin ovat omien kasvojensa vankeja, ja lyövät tällä hetkellä liian vahvan leiman omiin hahmoihinsa.

Näyttelijöitä on myös kampitettu ns. Nolan-dialogilla, jossa hahmot eivät niinkään kuvaile tuntojaan kuin töksäyttele mahdollisimman selkokielisesti miltä juuri nyt tuntuu, mitä he näkevät tai mitä heidän edessään tapahtuu.

Interstellar on siis komea spefi-eepos, jonka teho riippuu jotakuinkin siitä, kuinka valmis katsoja on päästämään sen ihonsa alle tunteiden tasolla. Raudankovaa tieteiskerrontaa janoaville se ei varmastikaan toimi aivan samalla tapaa, mutta jos kotiteatterissa on iso kangas ja jykevä äänentoisto, voi Interstellarista nauttia vähintäänkin vaikuttavana audiovisuaalisena tykityksenä.

Interstellar
InterstellarInterstellar
InterstellarInterstellar
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Interstellar

Interstellar

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Nolanin epiikankaipuu löytää kotinsa avaruudesta.Ladataan seuraavaa sisältöä