Jemeniläinen molekyylibiologi ja tiedeviestijä on keksinyt menetelmän vankiloiden tilanahtauden torjumiseksi ja vankiloiden ja vankilaitosten yhteiskunnalle aiheuttaman rasituksen vähentämiseksi. Kyseinen tiedemies, Hashem Al-Ghaili, on keksinyt projektin, joka tunnetaan nimellä Cognify, ja ajatuksena on periaatteessa upottaa vangit virtuaalitodellisuuteen, jossa heidät pakotetaan kokemaan keinotekoisia muistoja käyttämällä mukautettua tekoälyn luomaa sisältöä, kaikki pyrkimyksenä kuntouttaa vanki.
Ideassa on potentiaalia, mutta itse muotoilu näyttää suoraan sanottuna pelottavalta. Käsite näyttää olevan jonkinlainen mashup The Matrix meets The Outlast Trials, minkä vuoksi on luultavasti hyvä asia, että olosuhteet tämän toteuttamiseksi käytännössä eivät ole tällä hetkellä uskottavia.
Wiredin mukaan Al-Ghaili toteaa: "Sen takana oleva tiede on jo olemassa, mutta eettiset rajat estävät sen toteutumisen." Hän lisää, että se sai inspiraationsa "nykyisen rikosoikeusjärjestelmän rajoituksista ja elävien muistojen ratkaisevasta roolista käyttäytymisen muokkaamisessa", koska "vankilat epäonnistuvat usein tehokkaassa käyttäytymiskuntoutuksessa, kuten korkea uusintarikollisuus osoittaa."
Mitä luulet? Vaikuttaako tämä tehokkaalta tavalta kuntouttaa rikollinen?