Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Jojo Rabbit

Jojo Rabbit

Hitler jäniksenä kasvukertomuksessa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Hollywoodin unelmatehtailla kovassa huudossa olevan Taika Waititin Jojo Rabbit on kieltämättä elokuvaelämys, jollaista ei tule kauhean usein koettua. Traagisten tarinaelementtien ja tilannekomiikan ristiaallokossa sujuvasti seilaava historiallinen komedia tempaisee katsojan kursailematta omituiseen maailmaansa.

Hitler-Jugend-nuorisoseuraan pyrkivä pikkupoika Jojo Betzler (Roman Griffin Davis) saa suosion sijaan osakseen kiusaamista ja halveksintaa - Jojon isä on kadonnut omituisissa olosuhteissa, eivätkä tuhatvuotisen valtakunnan paikallisjaoston ilkimykset päästä Jojoa helpolla. Perhe-elämä omapäisen Rosie-äidin kanssa (Scarlett Johansson) saa sekin uusia käänteitä, kun Jojolle valkenee, että kotitalon väliseinässä on piilossa nuori juutalaistyttö Elsa (Thomasin McKenzie), jonka paljastuminen panee puolueuskollista perussaksalaista larppaavan päähenkilön kovan paikan eteen. Äänekkäin protestoija möykkää kuitenkin Jojon pään sisällä, sillä Jojon mielikuvitusystävänä toimivalla Adolf Hitlerillä (Taika Waititi) on sanansa sanottavanaan tämän komedian hurjista käänteistä.

Jojo Rabbit
Tämä on mainos:

Parin vuoden takaisen Thor: Ragnarökin nähneet katsojat tietävät, että Waititilla on silmää näyttävään ja yksityiskohtaiseen kuvakerrontaan, ja samanlaista komeaa ja omaperäistä menoa on luvassa myös Jojo Rabbitissa. Hitlerjugendilaisten koulutusleirin nyrjähtäneet puitteet tekevät vaikutuksen jo leffan alkupuolella, ja elokuvan lavastus uskaltaa rikkoa aikakauteen liittyvää realismia värikkäine sisustuksineen, jotka tuovat mieleen pikemminkin 1970-luvun.

Historiallista tai esteettistä tarkkuutta en kuitenkaan jäänyt itse kaipaamaan, sillä kulisseihin sijoitettu toiminta ei jätä kylmäksi. Teemoiltaan yllättävän moninainen ja synkissä syvyyksissä piehtaroiva komedia sivuaa juonensa varrella esimerkiksi radikalisoitumisen ja mielenterveyshäiriöiden kaltaisia aiheita: Jojon vierellä öyhöttävä Hitler usuttaa lähiympäristöltään hyväksyntää hakevaa pikkupoikaa jos jonkinlaisiin tekoihin ja tempauksiin. Führerin ja Jojon välinen köydenveto toimii loistavien roolisuoritusten mutta myös ovelasti etenevän dialogin ansiosta - Waititi onnistuu hyvin asettumaan sekavia horisevan ja yhtäkkiä raivoisaan palopuheeseen intoutuvan Hitlerin nahkoihin vetämättä hommaa kuitenkaan ylinäyttelemisen puolelle. Jojon roolissa nähtävä Davis kuitenkin varastaa show'n intensiivisellä tulkinnallaan. Jojo vedetään elokuvan aikana melkoisen rankan mankelin läpi, ja Davis suoriutuu niin pelottavista kuin huulenheittovetoisemmista kohtauksista luontevasti. Päänsisäisen Hitlerin ja tosielämän vaatimusten välissä riutuminen on hurjaa seurattavaa television tällä puolen.

Väliseinässä piilotteleva Elsa ei taas pääse syvenemään erityisen kiinnostavaksi hahmoksi, mutta Elsan ja Jojon tuttavuuden kehittymistä on kiinnostavaa seurata lopputulemineen päivineen - kaksikon kylmäävä ensikohtaaminen ei taatusti pitkästytä katsojaa. Myös Jojon Yorki-kaveria esittävä Archie Yates on varsin valloittava tuttavuus. Olin myös mielissäni nähdessäni Johanssonin pitkästä aikaa vähän omaperäisemmässä roolissa, semminkin kun äidin ja pojan väliselle laatuajalle on omistettu muutama varsin ovela kohtaus.

Jojo Rabbit
Tämä on mainos:

Saksalaisia hahmoja esittävät mutta englantia vääntävät näyttelijät vetävät roolinsa pienen aksentin kanssa - aivan leffan aluksi vierastin ratkaisua, mutta viimeistään Waititin Adolf-komiikkaa kuultuani olin vaikuttunut murteellisen puheenparren toimivuudesta. Toisaalta taas elokuvan maailman tienvarsikyltit ja muut tekstit ovat saksaksi, mikä kyllä pistää silmään elokuvan englanninkielistä dialogia kuunnellessa. Pieni särö kokonaisuudessa ei varsinaisesti vesitä elokuvan vahvuuksia tai ansioita, mutta Jojo Rabbitin visuaalinen ilme ei tunnu aivan loppuun asti mietityltä. Näin äärimmäisyyksiin menevän komedian olisi suonut vetävän homman jokaisella osa-alueella aivan tappiin asti. Jojo Rabbitin loppupuolella homma vähän hyytyy, kun osa juonenlangoista kursitaan kasaan ennalta-arvattavan toimintajakson avulla, mutta erikoinen loppuhuipennus on sitten sitäkin jämäkämmin linjassa muun sisällön kanssa.

Jojo Rabbit uskaltaa sekoittaa historialliseen komediakeitokseensa yllättäviä ja erittäin kiinnostavia elementtejä, jotka tekevät tästä leffasta todellisen komediahelmen. Rutiininomaisen lisämateriaalikattauksen puolella katsojaa odottaa joukko lyhyitä dokumentteja leffan tekemisestä unohtamatta Waititin kommenttiraitaa ja poistettuja kohtauksia.

09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä