Suomi
JäSENARVIO

Ninja Gaiden Sigma

Minne vie ninjan tie,ja miten pitkälle?

Ninja Gaiden aloitti monien muiden pelisarjojen tapaan jo alkuaikojen harmaalla pelilootalla (NES8Bit) ja oli jo tuolloin,ei kovin helppo peli,ainesta.Ninja pelejä on tullut ja mennyt aikojen saatossa,mutta silti ne yhä vain jollain tapaa kiehtovat? Ninjailussa on vain sitä jotakin,joka tekee meistä jokaisesta ajoittain sensein oppi-pojan.

Ninja Gaiden aloitti 8Bittisen matkansa yhtiöstä nimeltään Tecmo.Tecmo on nykyään tunnettu lähinnä paljasta pintaa näyttävän Dead Or Alive tappelupeli sarjan ja sen suosion (nörttien unelman)siivittämänä tehdyn rantapallo sekoilun (vaikkakin ihan viihdyttävän) myötä.Ninja Gaiden kuuluu siihen toiseen ääripäähän,jossa painotetaan enemmän toimintaa,kuin tirkistelyä.Se toimiikin erinomaisesti!

Ryu Hayabusan seikkailut olivat vielä 8Bit aikanaan sivusta kuvattuja kyhäelmiä,joissa hypittiin,loikittiin,väisteltiin,sekä heitettiin tähtiä,kuten monessa muussakin tuon ajan tekeleessä.Vasta ensimmäisen Xboxin aikakaudella tämä sai 3D kasvonsa.Pelisarja heräsikin kuin henkiin loistavilla kontrolleillaan,että sulavalla grafiikallaan.Tälläistä menoa ei oltu nähty pitkään aikaan millään laitteella ja pelistä tulikin yksi parhaimmista toiminta loikinnoista mitä boxin kaudella nähtiin.Ensimmäinen boxi versio saikin myöhemmin laajennetun Black erikois version,jossa oli enemmän erilaisia vihollisia ja aseita,että muuta.Boxin Ninja Gaidenissa oli myös monia suuria vastuksia,jotka kävivät joskus tarpeettomankin vaikeiksi.

Boxin Gaidenia moitittiin monesti juuri liian kovasta vaikeus asteesta,vaikka se kuului pelisarjan vakio perinteisiin jo alkuajoista.Peli saattoikin jäädä monella kesken juuri tuon takia,mikä on sääli,sillä peli tarjosi juuri sellaista kovan luokan pelaamista mitä oltiin nähty viimeksi NES aikoina,mikä taas on jo ihme sinänsä! monet lapsuus aikojen legendaariset pelisarjat olivat kokeneet 3D siirtymisensä aikana kovan vaikeusasteen putoamisen.Mikä nyt ei tietenkään ollut aina huono asia...monet pelin läpi pelanneet ovat varmasti tyytyväisiä itseensä,mukaan lukien minä.Kyse ei ollut mitenkään helposta pelistä,joten tyytyväisyys oli ansaittua.

Itse tutustuin Ninja Gaiden sarjaan vasta tämän Xbox visiitin aikana ja voi pojat! kun olin taas palannut kouluaikojen pitkiin pelisessioihin takaisin.Peli piti minut hyvin otteessaan ja palkitsi kovalla,mutta reilulla pelaamisellaan.Pelissä ei ollut niinkään kyse tavaroiden ja mahdollisimman korkean tason saavuttaminen,vaan vanhojen aikojen,jos räpsäytätkään silmiäsi,olet D.E.A.D! pelaamisella ja mahdollisten aukkojen kyttäämisen vihollisen hyökkäyksistä.Eli pelin taistelut palkitsivat jo itse itsensä.Toki pelissä sai läpipeluun jälkeen joitakin enemmän ja vähemmän haluttavia asusteita aina Star Wars puvusta valomiekkoineen,hayabusan kirottuun olemukseen asti.Pelissä piti saada auki myös vanha 8Bit Gaiden,mutta en ainakaan minä saanut,god damit! pelasin pelin läpi jopa kaikilla vaikeus asteilla tuon takia!

Sittemmin ensimmäinen Xbox sai syrjäytyä uuden Xbox360 isoveljensä edestä,jolle Tecmo kehitti hyvää vauhtia jo Ninja Gaiden kakkosta!

Ninja Gaiden 2 olikin kuin turbo ahdettu versio edeltäjästään ja toi mukanaan myös vihuihin kohdistuneet lopetusliikkeet.Ne olivatkin erittäin K-18 meininkiä.Ruumiin osia lenteli siellä täällä ja verta oli niin paljon,että sillä olisi jo täyttänyt vuoden luovutus kerrat veripankissa.Veri ja muut nesteet eivät kuitenkaan jääneet pääosaan,vaan peli luotti yhä sulavaan pelattavuuteensa,että loistavaan grafiikkaansa.Ainoa erittäin kova nalkuttamisen aihe oli pelin kamera systeemi,joka ei välillä pysynyt pelaajan perässä sitten millään.Kamera kuvasi myös ihan liian alhaalta,jolloin pelaaja joutui joskus arvuuttelemaan olinpaikkaansa? Kamera ei kuitenkaan onneksi pilannut koko peliä,vaan oli vain hieman ärsyttävä juttu,muuten mainiossa kokonaisuudessa.Kameran olisi varmaankin voinut korjata pienellä päivityksellä,mutta no jaa.

Tästä edespäin Ninja Gaiden sarja oli dominoinut lähes pelkästään boxilla nykykonsoleista.Ninja Gaiden pelejä toki oli jo ainakin noin tusina vähän joka koneella.Nyt olikin aika sitten siirtyä uudelle alustalle!

PS3 oli alkuaikoinaan todella kallis pelikonsoli tavallisen matti meikäläisen kukkarolle,mutta siitäkin syystä laaja fanikunta osoitti suosiotaan sonyn mustalle laatikolle,vai pitäisikö sanoa: multimedialevynsoitinverkkomoninpeli alustaksi.

PS3:lle ei kuitenkaan suunniteltu jatko osaa,vaan tarkoitus oli tuoda ensimmäinen boxilla nähty Ninja Gaiden PS3:lle hieman uudestaan suunniteltuna.Ajatus ei ollut ollenkaan huono! Peli oli jo saanut ainakin muutaman kovan fanin (minut mukaan lukien) boxin puolella,joten mikä ettei! Ensimmäisessä boxin versiossa nähty ihanainen Rachel,oli päässyt tällä kertaa omaan seikkailuun.Jättimäistä taistelu vasaraa heiluttava pikku nainen ei ollut enää mikään suuri ihme näky,mutta toisen hahmon omat seikkailut olivat hyvää vaihtelua pelkkään ninjailuun.

PS3 versio kulkee nimellä: Ninja Gaiden Sigma,jossa on jonkun verran lisättyä sisältöä verrattuna orginaaliin versioon boxilla.Tähän kuuluu esim,joitakin uusia välinäytöksiä,aseita,vihuja,hahmoja,kenttiä ja tarinan käänteitä.Eli ei mikään huono pakkaus! Mahtava pakkaus niille jotka eivät vielä ole kokeilleet ninjailun mahtavuutta.Sigma toimii nyt myös HD tasoisena,joten silmäkarkkia ei ainakaan puutu.

Sigmassa kontrollit ovat pysyneet lähes ennallaan.Grafiikka on vieläkin sulavampaa kuin ennen,voisi jopa sanoa että sulavampaa kuin boxi360:llä.Pelaamisen hauskuus ei ole kärsinyt yhtään sitten alkuaikojen ja sitä voikin joskus huomata haluavansa pelkästään taistella.Niin hyvin se osasto on vain tehty! Ninja Gaiden kakkosessa nalkuttamista aiheuttanut kamera,ei aiheuta (onneksi!) mitään pään vaivaa sigmassa.Kamera pysyy(jos ei nyt täydellisesti)niin ainakin mukana pelaajan tekemisten perässä.Mitään kuvaruudun ulkopuolella sähläystä ei onneksi enää tueta.

Sigma on toiminta seikkailu,sen todellisessa merkityksessä.Toimintaa piisaa,sekä vaarallisia tilanteita joka karate kidin tarpeisiin.Joskus saattaapi mennä hermot,mutta kuten itse,aina siihen on tullut palattua uudelleen takaisin.Mitään mullistavan uutta se ei tarjoa,mutta PS3 omistajat se pitää takuulla erittäin tyytyväisinä.Ninjoissa on vain sitä kummaa magiaa?


PS: Nykyään Ninja Gaiden sarjasta vastaa Tecmon muu jäljelle jäänyt osasto,koska pelisarjan pääsuunnittelija Itakagi läksi pois yhtiön palveluksesta ovet paukkuen.

Ninja Gaiden Sigma 2 pitäisi ilmestyä vielä vuoden 2009 aikana PS3:lle.

Keskiarvo: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10