Suomi
JäSENARVIO

Call of Duty 4: Modern Warfare

Kirjoittaja: Dalen   2009-05-02

Olihan tämäkin peli sitten pakko ostaa. Tästä on hyvä aloittaa arvio, kun yksinpeli on vedetty läpi ja nettimoninpeliä koluttu 13 tasoon asti, joten nyt tiedän mistä kirjoittaa, mutta katsotaanpa oliko tästä pelistä ainesta.

VELVOLLISUUDEN KUTSU

Peli alkaa, kun pelaaja asetetaan kersantti John "Soap" MacTravishin saappaisiin, legendaarisiin S.A.S(Special Air Service) joukkoihin ja siitä alkaa harjoitus tehtävä missä Soapin kanssataistelija ja toveri Gaz opettaa tälle sotilaan niksit eli pelin kontrollit. Sitten siirrytään Captain Pricen johdolla aivan ekaan tehtävään, joka sijoittuu virolaiselle rahtilaivalle, joka lipuu myrsky-yönä Beringinsalmella. No miksi S.A.S joukot ovat laivalla? No siksi, kun heille annettu vihje paljastaa, että laivaan olisi kätketty venaläinen ydinpommi, noh S.A.S:in poppootyhjentää laivan vihollisista, mutta sitten suihkuhävittäjä tekee pienen iskun laivaan, joka tietenkin on uppoamassa ja siitä täytyy paeta.

Sitten siirrytään Lähi-itään ja sinne kaupunkiin jossa sotilaskomentaja nimeltä Khaled Al-Asad syöksee presidentti Yasir Al-Fulanin vallastaan ja näin ollen teloittaa tämän suorassa lähetyksessä. Yhdysvaltain mielestä Al-Asadin toiminta on vastuussa levottomuuksista Lähi-idässä, ja Yhdysvaltain merijalkaväelle annetaan käsky miehittää valtio, vaikka tästä sota syttyisikin.

Yhdysvallasta tulee nämä merijalkaväen sotilaat ja alkavat miehittää Lähi-itää parhaansa mukaan. Sitten alkavat tehtävät Lähi-idässä kersantti Paul Jacksonin saappaissa, etsien Al-Asadia. Jenkit kuitenkin epäonnistuu tässä, sillä jenkkien viimeinen tehtävä sijoittuu maan pääkaupunkiin ja se saavat vihjettä, että Al-Asadin palatsissa on virittynyt ydinpommi ja tämä pääsee räjähtämään, mutta amerikkailaiset merijalkaväen sotilaat pääsevät liian myöhään sieltä pois. Paulin kopeteri syöksyy maahan ja kaikki muut kuolee paitsi Paul. Mutta hänkin menehtyy säteilymyrkytykseen kömpiessään ulos kopterin hylystä.

Toisella puolella maailmaa(Venäjällä) S.A.S joukot pelastaa Nikolai, joka oli joutunut venäläisten terroristien vangiksi.

Pelin tehtävät on jaettu viiteen eri jaksoon, jotka ovat Prologi, Act I, Act II, Act III ja Epilogi. Tuo viimeinen sisältää vain yhden erikois tehtävän, jossa S.A.S joukot yrittävät pelastaa V.I.P henkilöä isosta matkustaja lentokoneesta, sitten selviää, että koneeseen on käyketty pommi, mutta S.A.S joukot pääsevät V.I.P henkilö mukanaan pois lentokoneesta.

Pelin eri puolille kenttiä on myös kätketty eräänlaisia Enemy Inteligencejä, joita keräämällä peli aukaisee huijauskoodeja, mutta ei siitä sen enempää. Loput juonen käänteet saat selvittää itse, heh...

PELAAMINEN

Yksinpelin lisäksi pelissä on tottakai nettimoninpeli, mutta myös jaetun ruudun kaksinpeli. Moninpeli on Call of Duty 4:sen parasta antia, sillä se on niin viimeisen päälle hiottu, että ei voi muutakuin ihastella. Pelimuotoja on todella paljon ja kaikki eroavat toisistaan kiitettävästi. Tässä niitä pelimuotoja sitten on.

Free-for-All - Kukaan ei ole kenenkään puolella, vaan kaikki taistelevat kaikkia vastaan. Voittaja on se pelaaja joka saavuttaa ensimmäisenä pisterajan, tai se, jolla on eniten pisteitä peliajan loputtua. Henkilökohtainen pisteraja. Pisteitä saa vain tapoista. 1pelaaja/party.

Domination - Kentällä on kolme lippua eri paikoissa. Joukkueet yrittävät vallata lippuja itselleen pysymällä lipun vieressä ja odottamalla, että lippu vaihtuu oman joukkueen puolelle. Lippujen valtauksesta saa pisteitä, joilla on tärkeä osa lopputulokseen. Max. pisteraja on 200.

Sabotage - Samankaltainen kuin Search and Destroy. Pommi on keskellä pelikenttää, joukkueiden pitää hakea se ja asentaa se vihollisen tukikohtaan. Tässä pelimuodossa pystyy syntymään uudestaan vaikka kuoleekin, toisin kuin Search and Destroyssa. Kun aika on loppumassa, tulee Sudden Death eli jos kuolee ei synny uudestaan vaan pitää odottaa että vastustajat tai oman joukkueen pelaajat kuolevat.

Old School Free-for-All - Samanlainen kuin normaali Free-for-All, mutta tässä muodossa ei ole luokkia, joten kaikki aseet ja perkit on kerättävä maasta. Kaikilla pelaajilla on alussa sama ase, Scorpion. Hypyt ovat myös korkeammat kuin normaalisti. 1pelaaja/party.

Headquarters - Tukikohta ilmestyy jonnekin kohdalle karttaa ja joukkueiden pitää yrittää saada se itselleen. Kun toinen joukkueista saa tukikohdan haltuunsa, heidän pitää puolustaa sitä ja toisen joukkueen pitää yrittää tuhota se. Joukkue saa 5s. välin pisteitä, kun se pitää tukikohtaa hallussaan. Max. aika jonka joukkue voi pitää yhdellä kerralla tukikohtaa hallussaan on 1 minuutti. Max. pisteraja on 250.

Hardcore Team Deathmatch ja Hardcore Search and Destroy - Nämä pelimuodot ovat muuten samanlaisia kuin niiden normaalit versiot, mutta ne ovat paljon realistisempia. Pelaajan HUD eli "Head-up display" on poistettu (mukaan lukien tähtäin) ja ammukset ovat paljon tehokkaampia: yksi luoti riittää tappamaan. Hardcore -muodossa ei myöskään ilmoiteta jäljellä olevien ammusten määrää tai joukkuetovereiden sijaintia ellei käytössä ole UAV:tä, jonka saa tappamalla 3 vastapuolen pelaajaa kuolematta itse tappojen välissä. Hardcore-peleissä voi myös tappaa omanpuolulaisia. On tarkoitettu kokeneemmille pelaajille.

Ground War - Team Deathmatch ja Domination -pelimuodot suuremmilla pelaajamäärillä (max. 18 pelaajaa). (vain konsoli).

Mercenary Team Deathmatch - Sama kuin normaali Team Deathmatch, mutta monen pelaajan partyja ei hyväksytä mukaan. 1pelaaja/party. (vain konsoli).

Team Tactical - Pieniä joukkuepohjaisia pelimuotoja (3 vs 3), mukaan lukien Team Deathmatch, Domination, Headquarters, Sabotage ja Search and Destroy. (vain konsoli).

Cage Match - 1 vs 1 ottelu. (vain konsoli). 1pelaaja/party.

Pelaajalla on myös viisi eri hahmoluokkaa, mikäli nämä ei miellytä voi pelaaja tehdä itse viisi eri hahmoluokkaa ja sellaiset mitkä hän itse haluaa. Hahmoluokan voi nimetä tietenkin, valita pääase ja sivuase ja niihin jotkin lisäosat(punapistetähtäin, äänenvaimennin jne..), mutta myös kolme erikois niin sanottuja "kykyä", jotka ovat jaettuna kolmeen eri ryhmään (Perk I, Perk II ja Perk III)

Perk 1:
Bomb Squad - Pelaaja saa kyvyn jolla voi havaita vihollisten asettamat räjähteet esim. C4 ja claymore-viuhkamiinat.
C4 x 2 - Pelaaja saa kaksi C4-muoviräjähdettä jotka voi heittää maahan ja räjäyttää painamalla näppäintä.Vihollinen voi havaita C4- räjähteet 'Bomb Squad' perkillä.
Claymore x 2 - Pelaaja saa kaksi claymore-viuhkamiinaa, jotka räjähtävät jos vihollinen menee laserien sektoriin. Vihollinen voi havaita miinat 'Bomb Squad' perkillä.
RPG-7 x 2 - Pelaaja saa RPG-7-singon ja kaksi ammusta siihen.
Special Grenades x 3 - Pelaaja saa kolme flashbangia tai stun-kranaattia.
Frag x 3 - Pelaaja saa kolme käsikranaattia.
Bandolier - Antaa pelaajalle maksimimäärän panoksia yhtä asetta kohden.

Perk 2:
Juggernaut - Pelaaja saa lisää kestävyyttä.
Sleight of hand - Pelaaja lataa aseen nopeammin.
Stopping power - Kasvattaa luotien tehokkuutta.
UAV Jammer - Pelaaja ei näy vihollisen UAV-paikannuksessa ellei hän ammu vaimentamattomalla aseella.
Sonic Boom - Tehostaa räjähteiden (kranaatit, C4, Claymore ja RPG) tehoa.
Double Tap - Pelaaja saa nopeamman tulinopeuden.
Overkill - Pelaaja saa käyttöönsä toisen ensisijaisen aseen pistoolin sijalle.

Perk 3:
Extreme conditioning - Sotilas jaksaa juosta pidempään.
Steady Aim - Suurempi osumatarkkuus ammuttaessa lonkalta.
Last Stand - Kun pelaaja "kuolee", hän jää hetkeksi aikaa henkiin maahan makaamaan ja voi ampua pistoolilla, puukottaa tai vain kuolla pois. Pelaaja ei voi liikkua, mutta hän voi silti kääntyä. "Last Stand" ei aktivoidu jos kuolee räjähdyksestä, puukotuksesta tai päähänosumasta.
Deep Impact - Luodit läpäisevät seinät ja suojat tehokkaammin.
Dead Silence - Pelaajan liikkumisesta lähtee vähemmän ääntä.
Iron Lungs - Pelaaja pystyy pidättämään henkeään kauemmin mahdollistaen pidemmät tähtäysajat tarkkuuskiväärin tähtäimellä (ei ACOG).
Eavesdrop - Pelaaja voi kuunnella vihollispelaajien mikrofonipuhetta, jos he ovat lähellä.
Martyrdom - Pelaaja pudottaa kuollessaan räjähtävän kranaatin.

Tasoja on peräti 55, ja ainakun pelaaja saavuttaa tietyn tason hän saa aukaistua jotain jännää, kuten pelimuodon ja niin edespäin.
Aseitakin löytyy jos jonkin moista, on rynkkyän, pistoolia, konepistoolia, tarkkuuskivääriä ja niin edelleen.

Yksinpelin kentät ovat vaihtelevia, ja ihan kivoja, mutta pääasiassa se vain treenaa pelaajaa nettipeliä varten, joten pelkän yksinpelin takia peliä ei kannata ostaa, sillä yksinpeli kampanja on läpi parissa illassa.
Yksinpelissä on toki viehättävät puolensa, kuten hyvä tekoäly. Mutta myös peli pistää pelaajan syöksymään kohti vihollis rykelmää, sillä jossain vaiheessa peliä viholliset ei lopu jos vain kykit yhdestä paikasta, vaan tietyn pisteen jälkeen ne loppuvat. Myös yksinpeli kampanja osaa olla välillä todella vaikea, sillä vihollinen saa tekemään elämästäsi yhtä helvettiä mikäli tämä niin haluaa. Myös pidin siitä, että pelissä on pullollaan erillaisia yksityiskohtia, kuten jos vihollinen heittää kranaatin jalkojen juureesi, sen voi poimia ja heittää takaisin, todella kivaa!

HUONOT PUOLET

Pelin huonoimmaksi puoliksi jää vain nämä yksinpelinlyhyys, ja melkein kentät ovat putkessa juoksemista. Mutta myös peli osaa olla liiankin vaikea, jopa toiseksi helpoimmalla vaikeustasolla, sillä itsekkin jäin yhteen kohtaan kokoajan jumiin kun vihut tappivat minut kokoajan. Ja ainiin sekin on huono, sekä naurettava ominaisuus, että viholliset ovat erittäin kovia poikia nakkelemaan kranaatteja, yritä siinä sitten juosta pakoon, kun viisi eri kranaattia ovat jalkojen juuressa.

YHTEENVETO

Ylivoimaisesti yksiparhaimmista sotapeleistä ikinä! Nettipeli on hiottu äärimmilleen, ja venytetty todella monipuoliseksi kaikiltaosin.
Yksinpelikin maittaa sen parikertaa, mutta kuten jo sanoinki niin se lähinnä vain treenaa pelaajaa nettipeliin. Eli mikäli hankit tätä vain yksinpeliksi, niin suosittelen jättämään, kauppaan, mutta jos nettipeliksi niin hanki samantein äläkä epäröi. Todella messevää mäiskettä! Peli kyllä ansaitsee erinomaiset pisteet kotiin, kunnon aplodit minulta!

Plussat:
+Nettipeli
+Monipuolisuus
+Yksinpelin juoni
+Grafiikka
+Äänimaailma
+Melko realistinen
+Tunnelma
+Tekoäly
+Aseet ovat kivoja
+Yksityiskohdat

Miinukset:
-Yksinpelikampanjan lyhyys
-Tekoäly viholliset vikelevät elämäntyökseen kranaatteja
-Välillä aivan pirullisen vaikea
-Ei sovellu pelkäksi yksinpeliksi

En yhtään ihmettele miksi tämä peli oli myydyin peli! Kakkososaa odotelessa...

Käyttäjäarviot14
Keskiarvo: 8.6/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10