Suomi
JäSENARVIO

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

GTA: Chinatown Wars

Tässä ennen GTA IV-arvion kahden lopullisen osan ilmestymistä ajattelin arvioida käsikonsoliversiona yllättäneen Grand Theft Auto: Chinatown Warsin. Siis GTA on ilmestynyt ennestään vain kerran GBA:lla (GTA: Advance) vuonna 2000, joten miksi pitäisi koettaa uudestaan? Lisäksi Advancea kritisoitiin monista puitteistaan, erityisesti kun se julkaistiin samana päivänä kuin hulppea San Andreas.

Vaikea päätös.

Eli kuinka tällainen "ulkopuolinen" voi noin vain tehdä paluun 10 vuoden jälkeen? Katsotaanpas tarkemmin..

Älä vain sano että kadotit SEN!

Jaahas, tässä sitä ollaan, tuumii nuori Huang Lee vilkaistessaan lentokoneen ikkunasta alla näkyvää kaupunkia. Huang oli tietoinen siitä, ettei edessä ollut lomamatka. Päivä ei olisi voinut alkaa surkeammin kun hän sai tietää isänsä, Triadipäälikön olevan kuollut, surmattu kotioloissaan Kowloonissa, Kiinassa. Hän vannoi tämän haudan kautta että tapattaisi kyseisen nilkin teon takana.
Tehtävä oli silti asian edellä, sillä nyt Huangin on pakko matkustaa Hong Kongista Amerikkaan yhden typerän miekan, Yu Jianin takia.

Yu Jian on ollut suvumme hallussa iät ja ajat, kertoi herra Lee pojalleen aikanaan. Todellisuudessa tämä voitti miekan joskus aikaa sitten korttipelissä ja siitä hän sitten perinteen keksi. Kuitenkin, Yu Jian on nyt toimitettava Triadien uudelle jehulle, joka satunmoisin on Huangin setä, Wu "Kenny" Lee. Hemmetin äijä. Kone laskeutuu Francis International Airportille. Auto tulee vastaan. "Odotimme teitä herra Lee" autosta astuva triadi sanoo.
Yhtäkkiä paikalle saapuu toinen ajokki.. Vihollisjengi! He selviytyvät nipin napin, mutta yhtäkkiä Huang Leen päässä sumenee.. Herätessään hän huomaa luonnollisesti, että on yhä elossa. Toistaisesti. Hän tajuaa kauhuissaan että jengiläiset ovat heivanneet hänet ojaan. Hän rikkoo lasin ajoissa ja ui rantaan.

Mikä päivä! Parissa minuutissa täällä olon aikana meikäläistä on ammuttu päähän, ryöstetty ja melkein hukutettu, Huang tokaisee ironisesti. Ja varastivat vielä Yu Jianin..

Kenny ei ole uutisista järin ilahtunut. Ankaran läksytyksen jälkeen Huangin setä kertoo, että lupasi miekan toimitettavaksi Hsin Jaomingille, Liberty Cityn triadien johtajalle, ja olisi luultavasti ottanut tämän paikan ellei hänen veljenpoikansa kaltainen hemmoteltu kakara olisi kadottanut koko esinettä. Sitä paitsi Kenny ei ole ainoa joka Hsinin paikkaa havittelee vaan esim. hänen poikansa Chan ja triadijohtaja Zhou Ming tekevät mitä hyvänsä tämän vallan eteen.
Kuinka ollakaan, Huangin on nyt löydettävä miekka hinnalla millä hyvänsä, säästyäkseen Triadien ja mafian raivolta ja palauttaa Leen suvun kunnia. Voi p***a.

How-to-play

Ensinnäkin, CW luottaa alkuperäisissä PS1-peleissä käytettyyn lintuperspektiiviin eikä kolmanteen persoonaan kuten nykyaikaisissa Grand Theft Autoissa. Mikä itse asiassa onnistui todella hyvin.
Tehtäviä suoritetaan ympäri kaupunkia ja niitä on paljon erilaisia. Pääasiana on tietysti ampuminen tai tappaminen, mutta tässä hieman siitä poikkeavia: eräässä tehtävässä täytyy varastaa ambulanssi lentokentältä ja tuoda se Zhou Mingille. Ambulanssissa oleva potilas täytyy pitää hengissä. Jos Huang osuu johonkin ajaessaan niin potilas voi kuolla, joten tämän on annettava sähköisku kosketuskynän avulla miehelle pienin väliajoin..ajaessaan. Ja poliisin ajaessa takaa. Toinen on kun Chan Jaoming pyytää Huangia sabotoimaan kaupungin johtavan streetracing-kuninkaan autoa. Kun itse kilpailu alkaa, Huangin on pidettävä vastustajat Chanin takana jotta hän uskottelisi itselleen olevan paras.
Hahmokaartia on kehitetty paremmin, ja jotkut hahmot ovat ihan suoraan naurettavia.
Grafiikat ovat enemmän piirretyn näköisiä, ja ovat oikein hienot ja sopivat DS:lle. Välivideot muista peleistä korvataan kuvilla johon dialogi ilmestyy, ja dialogi on todella hauskaa seurata, huumori on hyvin säilynyt aikaisemmista peleistä. Äänet ovat myös yllättävän hyvät, ainoa miinus on ehkä autojen moottoriäänet, mutta kaikessa ei voi onnistua.
Musiikkivalikoima radiokanavilla ei ole niinkään suuri, mutta suurin osa on sellaista jota jaksaa kuunnella edes yhden läpipeluun aikana.

Tehtävien lisäksi pelissä voi tehdä kaikenlaista; uusimpana juttuna on varmasti huumekauppa. Pelaaja voi tienata rahaa ostamalla ostamalla huumeita ja myymällä niitä paljon parempaan hintaan. Huumeina ovat mm. kannabis, heroiini, kokaiini, marijuana ja masennuslääkkeet. Huumeita voi myös varastaa ryöstämällä kaupungissa ajelevia pakettiautoja. Aseitakin voi saada ryöstämällä Ammu-Nationin rekkoja kaupungissa. Aseita on mm. tavallinen pistooli, bazooka, rynnäkkökivääri ja minigun.

Mitäs pidit?

Grand Theft Auto: Chinatown Wars on mielestäni erinomainen käsikonsolipeli. Suorastaan kaikki siinä on laatutavaraa, ja kosketuskynää on hyvin käytetty hyväksi esim. ohjauksessa, ampumisessa ja muutenkin ilkeiden asioiden tekemiseksi. Ei se tosin täydellinen ole: grafiikoissa löytyy bugeja, ääni paikoin reistailee sekä myös pelissä nähtävät turhat kill-em-all tehtävät. Sinänsä ihan kivasti ajateltu, mutta niistä ei mitenkään hyödy paitsi pienellä summalla rahaa. Ja sitäkään ei pysty paljoon käyttämään.

Autokauppa on myös aika tyhjää hommaa. Miksi ostaa ajokki tuhansilla dollareilla kun samanlaisen löytää parissa minuutissa sieltä täältä Liberty Cityssä?
Tuosta huolimatta CW on yhä peli joka jaksaa viihdyttää ainakin pari kolme läpipelua. Jos neljännenkin, sillä Vapaudenkaupungissa ei kaikkea vielä suinkaan olla löydetty. GTAfreaknr1 suosittelee.

Plussat

+ Hyvin tarinoitu yksinpeli
+ Muut ominaisuudet (sivutehtävät, huumekauppa etc.)
+ Hullunkuriset hahmot
+ Grafiikka...

Miinukset

- ...joka paikoin kasautuu myttyyn.
- Musiikkipuoli voisi olla avarampi
- Merkityksettömät (mutta hauskat?) kill-em-allit

Loppulausahdus: Idioottivarma käsikonsolirumba, peli joka takuulla saa jonkinlaista jatkoa.

Arvosana: 89/100 = 9/10

-GTAfreak-

Keskiarvo: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10