Maailmassa on paljon hämmästyttävän kummastuttavia asioita pienille kulkijoille. Kaksi tälläistä taapertajaa ovat parhaat ystävykset Ilo ja Milo, jotka ihmettelevät jokapäiväistä maailmaa yhdessä. Päivän ja yhdessäolon päättää aina yö, joka ajaa ystävykset erilleen koteihinsa valmistautumaan seuraavaa päivää ja uusia seikkailuja varten. Valitettavasti yön aikana joku käy aina sotkemassa ystävysten väliset kulkureitit kimuranteiksi sokkeloiksi, mikä hankaloittaa jälleennäkemistä. Tai sitten toverukset ovat vain huonomuistisia, eivätkä omaa ihmeempää suunnistuskykyä.
Ilomilo on ruotsalaisen SouthEnd Interactiven Live Arcadeen kehittämä söpsäkkä puzzle-peli. Pelaaja opastaa palluraiset kaverukset toistensa luo kymmenien kuutioista rakentuvien labyrinttien läpi keräillen matkan varrelta erinäistä mukaan tarttuvaa pikkurihkamaa, joilla voi tutustua pelin musiikkiin ja konseptitaiteeseen tarkemmin. Kuutioilla tallustaminen harvemmin on selkeä läpihuutojuttu, vaan taivalta monimutkaistetaan monilla erikoiskuutioilla, joita pelaaja voi käyttää mm. siltana, hissinä tai jopa kumotakseen painovoimaa. Tämä luokin yhden pähkäilyttävimmän elementin monien kenttien sisältäessä useamman eri liikkumiskulman, joista pitäisi pystyä hahmottamaan oikea reitti annetuilla apuvälineillä.
Visuaalisesti ja ääniltään Ilomilo on valloittavan ihana kaikinpuolin. Menoa säestää lystikäs orkesterimusiikki, tasot muistuttavat eskarilaisten tekemiä piirroksia ja latausruuduissa kerrotaan kummia tarinoita pelimaailman erilaisista hahmoista. Peli on jaettu neljään eri maailmaan, joista jokainen sisältää yhdeksän tavallista kenttää, sekä kolme bonus-tasoa. Varsinkin loppupään kentät sekä bonukset aiheuttavat miellyttävästi pähkäiltävää, eikä pelin alkupuoliskokaan mitenkään itsestään selvä ole. Visuaalisen tyylin ei kannatakaan antaa hämätä, sillä lutuisten hahmojen taakse kätkeytyy ihan aikuisten oikeaa ongelmanratkontaa.
Pelillisesti aikanaan ensimmäiselle Playstationille julkaistua Kula Worldia muistuttava Ilomilo on kaikinpuolin ilahduttava ja hauska tapaus. Pelattavaa riittää tunneiksi eikä jatkuva söpöstely käänny ylitsevuotavan ärsyttäväksikään. Ohjaukseen ei voi käyttää ristiohjainta, mikä saattaa askelennätyksiin tähtääviä pelaajia hieman rasittaa toverusten loikkiessa ajoittain extra-askelia tatilla suunnatessa. Muuta nipottamisen aihetta ei pelistä oikein löydykään, joten pistä 800 pistettä peliin ja varaudu hyvään mieleen.