Suomi
JäSENARVIO

God of War: Ghost of Sparta

Kirjoittaja: Viper7   2011-02-22

God of War on yksi playstation alustojen merkittävimmistä nimikkeistä joten ei ole ihme, että pelisarja on jo edennyt kotikonsoleilla trilogian mittaiseksi. Samalla myös sarjan kahta aiempaa osaa on lämmitelty mm. HD-uusintapainoksen muodossa. Nyt vuorossa on PSP:n toinen God of war peli, joka kantaa lisänimeä Ghost of sparta. Pelistä vastaa edelleen PSP:n ensimmäisestä God of war pelistä tuttu Ready at dawn pelitalo.

Näin kolmannen God of war pelin julkaisun jälkeen, Ghost of sparta sijoittuu hieman sekavasti ensimmäisen ja toisen God of war pelin väliin, aikaan jossa Kratos on juuri ansainnut pestinsä sodan jumalana olymppuksen jumalten joukossa. Pelin juoni keskittyy Kratoksen matkaan, jossa hän lähtee pelastamaan veljeänsä kuolemanjumala Thanatoksen kynsistä. Pelin juoni pyrkii myös rakentamaan siltaa God of war ja God of war 2 pelien välille.

Juonellisesti peli on pelaamieni God of war pelien paremmistoa, vaikka pelin pääpaino on edelleen hyvin pitkälti toiminnassa, avartaa peli mukavasti Kratoksen ja hänen veljensä menneisyyttä. Peli onnistuu myös jo aiemmin mainitsemassani siltaamisessa erinomaisesti, antaen Kratokselle vähän muutakin motivaatiota hänen tekemisilleen sarjan myöhemmissä osissa. Peli pysyy myös edelleen varsin uskollisena Kreikan mytologia teemalleen ja kertookin oman näkemyksensä esimerkiksi Atlantiksesta ja Kuningas Midaksesta.

Pelillisesti peli ei juuri eroa muista god of war sarjan peleistä vaan koostuu edelleen intensiivisistä toiminta kohtauksista, brutaaleista viimeistelyliikkeistä ja kevyestä pulmanratkonnasta. Hahmon ohjaaminen on hyvin pitkälti samaa mihin on totuttu Chains of the Olympuksessa, eikä olkanäppäinten uupuminen juuri pääse harmittamaan. Mikäli God of war 3 on viimeisin pelaamasi sarjan peli, voi pelin asevalikoima tuntua hieman suppealta. Perusaseiden lisäksi on tällä kertaa tarjolla vain yksi ase: Spartalaisen kilpi ja keihäs.
Tämä jää kuitenkin aika pahasti perusaseiden varjoon, sillä peli esittelee perusaseisiin kyvyn jolla pelaaja voi hetkellisesti tehostaa aseiden vahinkoa tulella. Tätä rajoitetaan omalla mittarillaan, joka täyttyy kun kykyä ei ole käytössä. Tämän uupuminen kilvestä ja keihäästä pistää aseet hieman toissijaiseen asemaan jonka takia niitä tulee käytettyä lähinnä niihin liittyvissä ongelmanratkonnoissa.
Peli tuntuu myös aika tavalla helpommalta kuin aiemmin ilmestynyt chains of the olympus. Siinä missä Chains of the olymppuksessa kuolema korjasi erityisesti vastuksissa kohtuu usein, tuntui että Ghost of Spartan kuolemat rajoittuivat lähinnä rotkoihin tippumisiin tai pelisarjasta tuttuihin pelaajan reaktioaikaa testaaviin napinpainalluksiin. Haastetta kaipaavien kannattaakin valita jo heti alussa vaikein mahdollinen vaikeusaste.

Graafisesti peli ei tee mitään kovin merkittäviä harppauksia edeltäjäänsä, mutta silti pieniä parannuksia voi nähdä mm vihollisissa, ympäristöissä sekä vihollisten määrässä. Peli on kuitenkin edeltäjänsä tavoin grafiikkansa kanssa PSP:n paremmistoa. Ympäristöt alkavat kuitenkin pelissä hieman jo toistamaan itseään, erityisesti jos on useampia pelisarjan pelejä pelaillut. Grafiikkojen ollessa Ps2 God of war pelien kaltaista, voi pelin vihollisista ja ympäristöistä puuttua sama virkistävä tuulahdus mitä God of war 3 kotikonsoleilla toi.

Muuta: Pelin mukana PSN latauskoodi, jolla saa avattua Kratoksen veljen Deimoksen pelattavaksi hahmoksi God of war 3 peliin.

Arvostelu löytyy myös blogistani, johon linkki profiilissa.

Keskiarvo: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10