Gamereactor Suomi. Gamereactor on maailmanlaajuinen monikielinen viihdesivusto, joka keskittyy populaarikulttuuriin. Aiheina ovat videopelit, e-urheilu, elokuvat, TV-sarjat ja teknologia. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Uusin ensin
Atrás

Viihde

Täällä keskustellaan musiikista, elokuvista ja muusta viihteestä.

Elokuva (osa II mitäpä tuli katseltua)


Koklataan tehdä josko tähän sais noita tekstejä paremmin lähetettyä, kun alkaa toi massiivinen "ykkösosa" meikäläisellä tikkuilemaan vastaan melkoisesti.
Arte Et Labore
 • 0
The Complete 1943 Movie Serial Collection Batman (DVD)

Sisältää kaikki 15 osiota/jaksoa. Yksi jakso kestää noin 20minsaa (jos sitäkään) ja päättyy aina "perinteiseen" cliffhangeriin jotta jännitys seuraavaa jaksoa kohti kohoaisi, jaksot ovat mustavalkoisia. Tietynlainen punainen lanka menee koko homman läpi kun japanilainen veijari aikoo oman järjestönsä kanssa ottaa maailman vallan itselleen ja tehdä porukasta hänen alaisiaan kyseenalaisin keinoin... ilmeisesti saanut aikanaan Toisen Maailmasodan jälkimainingeissa melkoisesti paheksuntaa siitä että japanilaiset ovat pahiksia tässä.

Sitä perinteistä taustakartoitusta Batmanin synnystä ei ole vaan hypätään suoraan menon ja meiningin sekaan. Batman on ikään kuin lain salainen ase ja agentti, joka hoitaa rikolliset kun hänet apuun hälytetään, mies yleensä rikollisen toimittaa paketoituna poliiseille ja otsassa lepakon leima tai kirje jonka allekirjotuksena legendaarinen Battis logo.

..jatkuu..
Arte Et Labore
 • 0
Herkules New Yorkissa (1969)

Vuodelta 1969 ja liekö ihka ensimmäisiä rooleja Arnold Swarzeneggerissä Hollywoodin maailmoissa.

Leffa lienee kulttielokuva toden teolla, tai jos ei ole niin ainakin ansaitsisi olla.

Idea on sinällään varsin höhlä, eikä elokuva yritä peitellä sitä puolta hetkeäkään. Herkules suututtaa iskänsä elikkäs Zeuksen ja Herkules päättää jääräpäisesi lähteä seikkailulle maanpinnalle ja muut monet kreikkalaiset jumalat eivät sitä niin hyvällä katso ja lopulta päättävät viedä hepun voimat kostoksi.. kun Herkules on hyvää hyvyyttään maan pinnalla onnistunut itsensä erilaisiin vedonlyöntikuvioihin itsensä mukaan sotkea.

Liekö komiikka tahallista vaiko tahatonta välillä mutta todella toimii. Leffassa on leppoisa mainio yleisfiilis joka saa ajan kulumaan kuin siivillä ja katsojan olevan huvitteena koko ajan. Toki todella tiivis paketti ja kesto ei peffaa penkissä puuduta noin muutoinkaan.

Näyttely on pökkelöä kaikkinens mut just tässä leffassa se toimii erityisen hyvin. !Herkulesta tosiaan esittää jo aiemmin mainittu Itävaltalainen lihaskimppu, mainion roolin vetää Pretzie (Arnold Stang) joka ystävystyy tämän uuden erikoisen tulokkaan kanssa, Zeus (Ernest Grave), mainittakoon vielä Nemesiksenä suomalainen (Taina Elg)... ohjauksesta vastaa Arthur Allan Seidelman.

Musat on kivaa kreikkalaistyylistä ja mieleen jäävää pimputusta, vasrsinkin tunnari joka soi useamman kerran.

Ehdoton kulttifilmi joka todella toimii mainiosti ja jaksaa viihdyttää. Pakollista kamaa hyllyssä jotta voi muistoja verestellä sopivin väliajoin

Traileriii...
https://www.youtube.com/watch?v=Ud29lNr0TX0
Arte Et Labore
 • 0
Django (1966)

Suhteellisen perinteinen Spaghetti Western nuin tarinallisesti, tai ilmeisesti tätä sitä pitkälti loikin omalla tahollaan muidenkin kuuluisimpien tekeleiden rinnalla.

"Kaksi joukkiota" vähän kuin vastakkain ovat ja kultaahan (sitä maallista mammonaa siit) kaikki halajaa suht hanakkaasti.

Toki se perinteinen mystisen tuntematon heppu ilmestyy keskelle tapahtumia jostain, ei mistään. Tällä kertaa tuo mystinen hemmo vetää perässään ruumisarkkua, alkupuoli onkin suht mainiosti mukaansa tempaava ja herättää tapahtumillaan ja hahmoillaan mielenkiinnon. Arkun sisältö sinänsä paljastuu suht aikaisessa vaiheessa... samalla tuntuu että keskitytään enempi mittaria kasvattaa ruumismäärällisesti ja hetken aikaa tuntuu homma olevan kateissa, lopussa sit päästään taas alkupuolen rytmiin takas.

Ihan kelvollinen genrensä edustaja. Aikoinaan tämä oli kuulemma ilmestyessään väkivaltaisin lännenelokuva koskaan, sitä kautta leffa kiellettiin kait monessa maassa kokonaan. Tuosta huolimatta menestyi kait aikoinaan kohtalaisesti. Suht uudessa DVD-painoksessa on lätkäisty 16 ikärajaksi. Sittemmin Django on kait innoittanut samantyylisiä leffoja paljon ja "Djangon" nimelläkin ratsastavia teoksi.. mut tämä Sergio Corbuccin ohjaama on kait se aivan alkuperäinen Django, tarinallisestihan tässä sankari lienee lukemattomien länkkäreiden esikuvana ollut sittemmin.

Pääosassa Franco Nero, naisviehkeyttä tuo Loredana Nusciak.. toki muitakin henkilöhahmoja löytyy.

Sinänsä tässä ei veri roisku aivan tajuttomasti, tai ole muutenkaan mitään brutaalia ja groteskia silpomista. Se mikä aikoinaan lienee enempi nostattanut niskavilloja pystyyn se tapa millä yksi elokuvan pahiksista kohtelee ihmisiä ja mm. hupina heitä liikkuvina amupunatauluina käyttää, joten psykologisella puolella se rankempi osuus sit.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=w8Ge2hmSTbo
Arte Et Labore
 • 0
Paholaisen palkkalaiset (A reason to live, A reason to die) (1972)

Länkkäröintiä luvassa. Eversti Pembroken (James Coburn) asiat eivät kovin hyvällä tolalla ole. Mies tuntuu omilla toimillaan pettäneet omat joukkonsa.

Ainoa tapa pestä kasvonsa on lähteä toivottamalle tehtävälle ja voittaa vihollisen valloittama linnake takaisin, jonka heppu siis vihulaisille pelkurimaisesti luovutti aikoinaan. Avuksi mies ei saa sotilasjoukkoa tuekseen, vaan seitsemän kaveria (erästä heistä esittää mm. Bud Spencer) jotka ovat lakia rikkoneet ja käskytetty hirtettäväksi, kyseisestä joukkiosta itse kukin saa henkikultansa pitää, jos toivottoman tuntuisessa tehtävässä onnistuvat.

Valloitettavaa linnaketta pitää hallussaan majuri Ward (Telly Savalas), jolle Pembroke on siis tuttu tyyppi menneisyydestä ja vihanpito tuntuu kumpuavan kumpaisestakin ylitse kaiken muun puolin ja toisin. Eikä Pembroken "apuritkaan" tunnu omasta itsemurhaiskuryhmän johtajasta aivan hirveästi pitävän.

Leffa alkaa yllättävän pitkällä johdatuksella & alustuksella, josta selviää mitä on tapahtunut ja kuka on kukin mutta pitkälti erään sivuhahmon (Bud Spencer) näkövinkkelistä erityisesti kerrottuna. Aika yllättävä ja erikoinenkin ratkaisu mutta toimii kyllä ihan kivasti, vaikkei mitään elämää suurempaa olekaan niin saa pidettyä katsojan mukana. Varsinkin kun retki kohti vääjäämätöntä "pääsee vauhtiin", niin edelleen jatketaan yllättävän paljon "myyntipuhe"höpinöillä ja merkeissä, ennen kuin homma sanoinkuvainnollisesti ammutaan ja räjäytetään käyntiin.

Musat eivät ole mitenkään erityisen mieleenpainuvat, kuten monesti tuon ajan länkkäreissä ovat tupanneet olemaan, varsinkin siellä italovivahteiden puolella. Joten sillä osastolla annetaan monelle muulle tuon ajan westernille paljon tunnelmassa tasoitusta mutta yllättävän tarinapainotteinen tämä, tarina toki toimii ihan kelvollisesti vaikkei olekaan ensimmäinen eikä viimeinen kerta kun ideaa on leffoissa käytetty...

...toki mitä tuossa menetetään niin tunnutaan että räjäytyksien muodossa sitten sitä "takaisin" koetetaan ottaa kunnon volyymin voimin. Joten siellä osastolla sitten lienee jotain mitä harvemmin näissä leffoissa vastaan tulee tuon luokan jykevyydellä ja laajuudella toteutettuna, kunhan aikanaan vauhtiin päästään jysätytyksien muodossa.

Ohjauksesta vastaa Tonino Valerii, jonka muihin länkkäreihin kuuluu mm. Nimeni on Nobody.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=oouPIDuDDS4
Arte Et Labore
 • 0
Final Score (2018 )

Pitkästä aikaa taas leffa joka tuli ihan puhtaasti ostettua sen perusteella mitä kannessa sattui vilahtmaan kun alekoria pläräs läpi... näytti kovasti siinä olevan myös futisstadion...

...ja takakansi sen vahvisti että actionia ois tarjolla ja tapahtumapaikkana olis West Hamin ex-kotistadion. Joten pakkohan se oli hankkia kokoelmiin. Toki hitusen fiktion puolelle noissa lähdetään että puhdasta faktaa ei toki ole mut suurella roolissa stadion läpi matsin joka tapauksessa.

Näköjään ihan nimekkäitä näyttelijöitä tähän pestattu... Dave Bautista, Ray Stevenson, Pierce Brosnan.... joten mistään ihan pienestä tuotoksesta ei sitten ollut kyse ja indie toiminnasta vaan amerikkais-enkkulaisesta yhteistyöstä nyky actionin saralle.

Mittään ihmeellista ei tarinallisesti tarjota. Sitä saa mitä tilaa periaatteella kun ilmoitetaan että laitetaanpas actionia viime vuosilta. "Vanha solttu" joutuu kohtaamaan vielä kerran menneisyydestä "haamuja", pelastaakseen oman, läheisen ystävän tyttären kuin niin monen muun viattoman hengen siinä sivussa.

Paukkuu, rytisee ja luita räsähtelee ihan kiitettävään tahtiin ajoittain ja varsinkin loppua kohden. Itselleni tämä vallan kovana jalkapallofanina niin tuo homman ympäristö tässä todella huikeasti lisää ja mielenkiintoa tuohon perustoimintaan ! ei tämä nyt sentäs erästä Max Payne 3 kenttää paukuttelussa hätyyttele... tapahtumapaikka pelastaa paljon tällä kertaa muuten tämä olisi unholaan mennyt mutta tuon takia tulee varmasti vielä joskus uudemmankin kerran katsottua ja paikka hyllyssäni, kokoelmassani on sitä kautta taattu. Ikärajaksi on pläjäytetty K16 sentäs että ihan kaiken kansan hupiin tässä ei ole lähdetty kuitenkaan actionin osalta ja luikutti sieltä matalalta aidan raosta siltä osin.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=uVN4QVskNrc
Arte Et Labore
 • 0
Periskooppi Pystyyn (Down Periscope) (1996)

Ysäriltä kamaa, joka koettaa aika vahvasti hakea esikuvansa ja vivahteensa alansa kasari-legendoista a'la Hei me lennetään, Hot Shots, Mies ja alaston ase jne... eli leffoista jotka puhkuvat aivan täysin palkein älyttömän huumorinsa puolesta edelleen tänä päivänäkin mainiota settiä liukuhihnavauhdilla. Tehty aikakaudella jollain stereotypiat oikein kukoistivat loistokauttaan ja sitä ne myös tekevät tässä runsain mitoin.

Tässä elokuvassa museotavaraa oleva sukellusvene on hommansa Toisessa Maailmansodassa kunniakkaaksi hoitanut, mutta nykypäivän mittapuulla siitä on aika auttamattomasti ohitse ajanut ja puhtaasti museoesine.. sattuman kautta tämä alus kuitenkin eräälle "toivottomalle" miehistölle päättyy koulutushommien varjolla, joka kiristyy melkoiseksi kilapailuksi ja hammasten kiristelyksi kuka voiton viekään...

...miehistön toopejoukkona näyttelee mm.. Kelsey Grammar, Lauren Holly, Rob Schneider, Harry Dean Staunton, William H. Macy... porukkaa koettaa melkoisella vimmalla tykittää lukemattomia vitsejä eloon, jotta nauruhermoihin asti yltäisivät vitsit pureutumaan. Aiemmin mainituista esikuvista toki jäädään suht kauaksi, mutta viime aikaiset nykypäivän vastaavat viritelmät se kyllä upottaa, eihän tämä mikään ajaton legenda ole mutta kertakatsottava kuiteskin.

Jos tätä vertaa "virkaveljiinsä" niin 1980-lukulaisille ei pärjää ja kyyti ois kylmää, 1990-lukulaisille siellä keskikastin paremmalla puolella, 2000-luvulla tämä olis aivan huippukamaa.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=80Dorc-bOTE
Arte Et Labore
 • 0
Highlander : Kuolematon (1986)

Eräs heppu tallustelee nykyajassa New Yorkissa ja alkaa tapahtumaan murhia, murhissa yhteistä on että uhrien kaulat ovat katkaistu.

Kyseinen Connor McLeod (Christopher Lambert) vaeltelee samaisilla kaduilla, heppu näyttää tavalliselta 30-vuotiaalta hepulta muttei sitä ole, vaan on yksi Kuolemattomista ja on elänyt jo 450 vuotta. Yksi asia tämän Kuolemattoman voi kuitenkin tappaa, se jos toinen Kuolematon hänen kaulansa katkaisee.. hiljalleen selviää että tämä sarjamurhaaja (Victor Kurgan jota esittää Clancy Brown) on McLeodin perässä jotta hänen voimansa saisi itselleen ja sitä kautta hiljalleen keräisi niin suuret voimat että maailman haltuunsa ottaisi. Näyttelijöistä vois myös mainita että Sean Connery löytyy myös.

Armoa ei leffassa tunneta eikä sitä anota, kun "sukuselvitystä" tehdään vuosisatojen jälkeenkin ja toiminta on todella tylyä ja rajulla tavalla esitettyä vailla suurempaa siloittelua. Kun miekkoja aletaan heiluttamaan niin niitä todella kalisutellaan vimmalla ja voimalla. Leffa sisältää myös erikoisefektejä jotka ovat toki aikansa nähneet mutta eivät mitenkään häiritse vaan sopivat edelleen mainiosti elokuvan yleiseen visuaalisuuteen.

Musan puolelta löytyy suht paljon Queenia, ei toki niitä kuuluisimpia klassikoita mikä sinänsä hyvä, jo heti alussa sitä ilmoille pärähtää kun homma todella vauhdikkaasti käynnistetään. Kokonaisuudessaan elokuva on suht synkeän räväkkä toimintapläjäys... niin nykyisyydessä kuin menneisyydessä ja tosiaan välillä ollaan nykyajassa ja hetkittäin muistoissa käydään myös 1500-luvun Skotlannin ylämailla antamassa tarinalle alkusysäystä.

Homma sai sittemmin myös useampia jatko-osia leffojen muodossa ja kyllähän nekin katsontaan menevät ! tosin ilmeisesti ne jatkot eivät sitten oikein ole mitään tai mistään kotoisin verrattuna tähän helmeen joka ilmeisesti jäi yksittäiseksi sellaiseksi tässä "sarjassa"... ilmeisesti alun perin tämä leffa floppasi aika pahasti leffateattereiden lippuluukuilla, sen verran omaperäinen mutta todella toimiva tarina tässä oli ja on edelleen tänä päivänäkin ja aika synkeähän tämä on että ei mikään koko perheen viihdepläjäys todellakaan ole kysymyksessä.

Kyllähän tämä kasvaa kokonaisuudessaan lopulta aivan helkkarin hyväksi leffaksi ! Kasaria parhaimmillaan, ei toki parasta, elokuvan muodossa ja se ei ole lainkaan vähän se. Homma kutkuttelee lopulta yllättävän montaakin makuhermoa varsinkin aikuisempaa sellaista, tietynlainen asenneleffa oikein vimosen päälle.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=omOZyLmNMJs
Arte Et Labore
 • 0
Punainen Skorpioni (1988 )

Pakostikin tästä tulee tavalla ja toisella mieleen aikamoisen vahvasti eräs Commando niminen elokuva, miksei myös jossain kohdin vähän Rambo 2:nen kans. Mitään yksi yksi yhteen toistensa kopioita nämä eivät kuitenkaan ole missään tapauksessa. Sillain kans käsittämätön leffa että jostain syystä hetkittäin tulee tietyissä kohtauksissa jopa Indy Kadonneen aarteen metsästjät myös mieleen ja jollain hassulla tapaa myös Snake, elikkäs Metal Gear Solid, vaikkei tällä pidemmän päälle oikein mitään tekemistä sen kanssa loppujen lopuksi ole.

Pääosassa örmykörmy kumpaisessakin ja kunnon lihaskimppu sellainen. Porukkaa pistetään poikki ja pinoon ajoittain melkoista tahtia. Tässä ei toki one-linerit läheskään samaan tahtiin tipahtele kuin "virkaveljessään", tässä ei oikeastaan niitä ole, vaan paljon vakavampi viritelmä.

Tässäkin periaatteessa aivan viime kädessä ne omat pettävät ja pistävät hepun liriin josta voimakeinoin on tiensä pois selvitettävä "sankarin", vaikka tarinallisesti tämä todella paljon monihaaraisempaa polkua tallustaakin.

Musapuolella ei hirveästi välity ettö aikakautensa "punakoneen" puolella ollaan tekemisessä vahvasti, Pari ohimennyttä veisausta mukaan mahtuu mutta varsinkin alkupuolella aika yllätävää musatykitystä.

Ruotsalainen lihaskimppu Dolph Lundgren esittämässä "taasen" venäläistä, kuten oli vaikkapa Rocky IV leffassakin. Tällä kertaa ei toki läheskään samalaisessa roolissa vaan homma eroaa siitä kuin yö ja päivä.

Eihän tämä mikään Commando (tai Rambo) ole sinällään mutta niin erityyliselle linjalle leffa lähteekin että vaikea lopulta edes verrata niitä. Siinä missä Commando saanut oman kulttistatuksensa hyvinkin pitkälti aikojen saatossa synnytettyä, kun vettä joissa on enempikin virrannut sen ilmestymisen jälkeen. Tämä ei samanlaista statusta ole itselleen onnistunut haalimaan, tuskinpa ilmestyessään mutta ei sittemminkään. Toki jotkut DLundgren fanit tässä ovat tainneet suht mehuissaan olla ja kyllähän tämä sinällään kelpo leffa on, sellaisia mitä ei tänä päivänä nähdä ja edes uskalleta yrittää tehdä. Jos "räiskintä" actionia kaipailee & haikailee niin sitä tässä ajoittain piisaa mutta tarjoilee myös soluttautumista ja pelastumisretkeä, takinkääntöä jne... joten mikään täysin puhtaasti yksioikoinen tekele ei lopulta ole, mikä hieman yllättikin tai no oikeastaan aika paljonkin, mutta vain ja ainoastaan positiivisella tavalla.

Oli kyl parempi kuin etukäteen odotin. Ehdottomasti yksi parhaimmista 1980-luvun actionpätkistä, joista et välttämättä ole koskaan aiemmin kuulutkaan, varmasti mennyt suuremmalta yleisöltä alta tutkan tämä aika tehokkaasti. Niin sanottujen "junk" leffojen aatelistoa.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=YDpQMiyUoCo
Arte Et Labore
 • 0
New Police Story (2004)

Tulee itsellä hitusen hassusti aloitettua tästä viimeisimmästä ja uusimmasta tämän "leffasarjan" katsomiset.

Ekan traileri tuli vastaan ja vakuutti hauskalla ja kekseliäällä toiminnalla joten tulossa ois nyt sitten Police Story 1 ja 2 sekä vielä 4 kans... itseltäni jo valmiiksi löytyy sit 3 ja tämä New PS mutta aloitetaanpa tästä nyt reilusti tuoreimmasta sit, noi muut aion kuitenkin katsella sitten järjestyksessä.

Olettaisin että Jackie Chan esittää pääosassa samaa tyyppiä kuin mitä noissa neljässä aiemmassakin. Tosin eivät nämä varmaan kovin tarinavetoisia draamoja ole yksikään vaan aivan muualla ansiot.

Niin tai näin niin homma pistetään käyntiin kun Jackien esittämä kyttä on viinapullon kanssa vähän liiankin kanssa läträämässä ja juomaa kurkusta alas kaatamassa ja miehen elämä vähän lähtenyt siltä osin retuperälle... taksi ei enää suostu kyytiin ottamaan oksentelemaan sisustusta uusiksi taas kerran ja mies simahtaa kadulle tokkuraisena ja ohikulkija huomaa hepun olevan poliisi, tästä pompataankin vuosi takaperin katsomaan, minkä takia mies ajautunut kyseiseen jamaan ja pisteeseen elämässään.. kun leffaa reilut puolisentuntia kulunut ollaan uudestaan tuossa samaisessa pisteessä, leffalla kestoa parisen tuntia ja oikeastaan tuosta pisteestä niin koko leffa pyörätytetään oikeastaan taas "uudestaan käyntiin"..

..Jackien esittämä jeppe kouluttulee ja antaa vinkkejä muille poliiseille ikään kuin joukon kunkkuna, miten he pärjäävät kadulla ja on myös itse katutasolla toimissa vahvasti mukana kuitenkin ollen. Kaupunkiin pesiytyy naamareihin pukeutunut "katu"jengi joka aluksi ryöstelee paikkoja oikein urakalla ja tekee niitä hyvinkin näyttävin tempuin hitusen extreme tyyliin, tyylikkyys ennen kaikkea. Hiljakseen homma etenee ja panoksetkin kovenevat kertaheitolla sillä he alkaavat siinä sivussa vähentämään poliisivoimia oikein urakalla. Leffalla kun kestoa sen verran paljon niin pelkkää toimintaa tämä ei ole ja tosiaan reilun puolen tunnin jälkeen leffaa aletaan rakentamaan uudelleen hitusen uudesta asetelmasta, toki aiemmat tapahtumat niihin täysin oleellisesti liittyen ja vaikuttaen.

Vauhdikasta ja räväkkää toimintaa ! omalla tavallaan hyvinkin kieliposkella toimintakohtauksia todella riittää, vaikka asiat niiden taustalla tummia ovatkin... ja vauhtia niistä toimintakohtauksista ei todellakaan uuvu hetkeäkään, tempo on hurja aina kun aletaan toimintaa tuottamaan, sillain kuiteskin hyvinkin Hollywood siloteltua toimintaa että porukka vaan lakoaa ja veri ei virtaa eikä väkivallasta tehdä raadollista ja aidon rankkaa jälkeä.. vaikka muutoin aika rankkoja juttuja välillä onkin kun ganstat haastavat nimikkopoliisimme "pelaamaan pelejä", joissa poliisien henkiä panoksena, ei nyt sentään Saw tasolle mennä mutta perimmäisenä ideana jopa sinne suuntaan pokataan.

Todellinen toimintapläjäys hyvässä eikä niinkään pahassa, varsinkaan mitä laatuun tulee. Valitettavasti lienee jäänyt syyttä suotta täysin huomioitta täällä länsimaissa. Ei todellakaan kalpene täkäläisille teoksille millään tasolla, vaan kepittää niistä suurimman osan ihan mennen tullen ! Todella mainiota jälkeä tämä elokuva.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=DdEvxSxZAdE
Arte Et Labore
 • 0
Once Upoa A Time in Hollywood

Itse en ole mikään järin suuri Quantin Tarantino fani eikä tämä muuta sitä ihan kovin hirmuisesti, vaikka viimeiset nelkytäminsaa pistikin isompaa vaihdetta silmään ja nosti panoksia oikein kunnolla, kun sinne oli ekan parituntisen läpi jaksanut kahlata. Ehkäpä Kill Bill 1 olis oma suosikkini miehen leffoista, varsinkin musat oli siinä aivan loistavat ja ylivedot suorastaan.

Tämä on suhtellisen pitkä jotain 2h45minsaa ja suurin osa on höpötystä ja dialogia joka ei itsäni hirveästi jaksa hetkauttaa suuntaan tai toiseen, pari yksittäistä kiinnostavaa pientä höpöttelyä seasta löytyy mutta suurin osa ei vaan nappaa kovinkaan paljoa.

Hyvää leffassa on tuo ajankohta josta kertoo, sinällään mukava nähdä tuon ajan vaatetusta, autoja jne... elikkäs puitteet ja lavasteet kunnossa. Näyttelijät ovat melkoista nimilistaa loistokkuudessaan... Leonardo Dicaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Dakota Fanning, Timothy Olymphant, Margaret Qualleý, Bruce Dern, Luke Perry, Al Pacino, Kurt Russell, Tim Roth, Michael Madsen sekä aivan järjetön määrä muitakin ei ihan niin tunnettuja nimiä... sinällään esittävät ihan oikeita henkilöitä mikä vallan mainioita... löytyy mm. Sharon Tate, Bruce Lee, Steve McQueen, Roman Polanski, sekä tietysti "Mansonin perhe" joka kautta leffaan saadan se perinteinen Tarantinon väkivalta pläjäytys mukaan joka noin muutoin poistaa loissaolollaan leffasta.

Ekat pari tuntia höpsötellään niitä näitä ja leffan pääparivaljakko (näyttelijä ja hänen stuntmaninsa) tekee aikansa kuuminta hottia valkokankaalle elikkäs länkkärileffoja. Toki kaupunki ja sen asukkaat saavat oman "esittelynsä" siinä samalla. Viimeiset nelkytä minsaa kun alkaa niin homma yllättäen kertoo kertojanäänellä ihan suht oikeita tapahtumia ja asetelmia missä mentiin ja jos homman etukäteen tietää niin samalla luulee tietävänsä miten tarina tulee päättymään, mutta tässä on vedetty loppu sitten aivan muuta kuin mitä tositapahtumat tuona kyseisenä päivänä 09.08.1969 illan ja yön mittaan etenivät ja sitten lähdetään totaalisen fiktion tielle faktojen sijaan tapahtumien kulun suhteen.

Ei vaan ole nämä QT jutskat meikän niitä suuria leffanautintoja, en vaan oikein pääse näihin täysillä sisään vaikka kuinka koittais ja näissä vaan jokin juttu että ei viihdytä ja kutkuttele meikää sillain mistä leffoissa eniten pidän. Noooh, tähän voisi melkein sanoa että onneksi omistan vallan surkean leffamaun ja pidän ns. pa*ka leffoista huomattavasti enempi, jotta sitä mainiota katsottavaa matskua on huomattavasti enemmän meikäläiselle sit minkä parissa nautiskella. Kyllähän tuon katsoi ja lopussa heräs ja sinänsä laadukasta jälkeä muttei kuitenkaan aivan sitä mitä minä leffoista viihteenä haen.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=ELeMaP8EPAA
Arte Et Labore
 • 0
Michel Vaillant (24 Hours) (2003)

Ilmeisesti tämä perustuu johonkin sarjakuvaan !? joka vaikuttaa ja kuullostaa hämmentävältä mutta niin se sit kait on. Nyt jos alkaa historian hämäriä muistikuvia kaivelemaan, niin ehkä joskus ihan pienenä penskana on jokin pieni muistikuva tuollaisesta autokisailusarjiksesta, että ois voinut joskus pienen pätkän sitä nähdäkin, mut on tainnut ollaa pinnalla aikaa ennen meikää kuitenkin pitkälti.

Hommassa on suurena pointtina Le Mansin legendaarinen kisa jossa ajetaan 24 putkeen samoilla valoilla... ei sentään silmillä kun kuskia aina autokunnissa vaihdetaan tottakait. Mutta sinällään vallan omalaatuinen kisa jollaista toista ei tarjolla ole. Itselleni hauskasti "ensi kosketus" kisan olemassaoloon tuli Commodore 64:lla olevan pelin kautta ! joka ei toki ihan yksi yhteen realistinen ollut, voisiko sanoa onneksi

Hommaa hallitsee kaksi suurta autovalmistajaa ja Vaillant on niistä toinen. Michel Vaillant (Sagamore Steven) tietysti yksi heidän huippukuskeistaan ja johtohahmo radalla, kyseistä Vaillantin sukua tässä leffassa sitten riittääkin esiteltäväksi. Tällä hetkellä mies tuntuu olevan murrosvaiheessa ja hakee itseään ja motiivia jatkaa uraansa ja ajlee rallittelua lumimaisemissa, josta tulee äärimmäisen paljon mieleen jopa häkellytävän paljon Gran Turismo. Vastassa "pahiksena" on Leader talli joka tuntuu olevan täynnä toinen toistaan kierompia tyyppejä jotka janoavat voittoa keinoja kaihtamatta. Näyttelijöinä löytyy melkoisen sekalaista sakkia kuten Diane Kruger, Jean-Pierre Cassel, Peter Youngbloo Hills... enempi sit ranskalaispainotteista, lähinnä toi Diane Kruger jostain paikan päälle tulla tupsahtanut, niin tai näin niin tässä leffassa mimmi näyttää todella suloiselta ilmestykseltä.

Luc Besson on tehnyt tähän käsikirjoituksen ja ohjauksesta vastaa Louis-Pascal Couvelaire.

Kisakohtaukset näyttävät todella hyviltä ja vauhti niissä on hurja. Ajelua ja kisailua on myös kiitettävän paljon, joka on hyvä juttu. Pakko taas tähän väliin mainita, jollain tapaa visuaalisesti tulee mieleen erittäin vahvasti Gran Turismo pelit, oltiin sitten radalla tai sen ulkopuolella rallittelemassa, toki tässä rytätään peltiä ja kulkupelejä ihan eri tavalla mutta noin yleisilmeeltään kuitenkin...

...noin muutoin homma jää hivenen turhan pintaliitotasolle. Vaikka traagisuuttakin on tapahtumissakin niin jotenkin ne ei sillain iske niin lujaa ja vahvasti kuin tekijät olisivat varmasti halunneet. Elokuva näyttää visuaalisesti todella siistiltä, erityisesti radalla ja oli menopeleinä ralliautot tai rata-autot, melkoista silmäkarkkia tarjolla mutta visuaalinen anti ei rajoitu pelkästään radalle ja kisatapahtumiin vaan myös muutoinkin näyttää todella makoistalta karkilta. Mutta jotenkin sielukkuus ja se viimeinen luihin ja ytimiin uppoamisen viiltävä riipaisun tunne jää uupumaan ja se että homma kolahtais hitusen syvemmälle ihon alle katsojalle..

..toki on myönnettävä että eräs todelle yllättävä ja jopa erikoinen ässä lopussa leffalla on hihassaan, tapahtuu eräänlainen voisiko sanoa "twisti", jota vois odottaa enempi japanilaisilta pelintekijöiltä tuoda jotain aivan absurdia tilanteeseen, tällä kertaa sen tekee kuitenkin ranskalaiset leffassa. Nimittäin leffassa tapahtuu jotain, jota ei todellakaan olisi osannut odottaa aika kertarykäisyllä, toki ehkä sarjismaailman perut sen myös jollain tapaa voisi selittää. Mut tarinallisesti aikamoinen veto !

Eipä ois uskonut että ranskalaiset tekevät "Gran Turismo" leffan, joka on aikamoista "autop..noa".

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=iLXM11TSwqs
Arte Et Labore
 • 0
Pako New Yorkista (1981)

Tulevaisuudessa ja aika lähi sellaisessa, elikkäs vuonna 1997 jeps kyllä vain. Leffahan on siis tehty vuonna 1981 New York tai tarkemmin ottaen Manhattan on muuttunut jättikokoiseksi vankilaksi. Sinne keskelle rojahtaapi "pakkolaskun saattelemana" kera "terroristien" pienellä avustuksella eräs lensikka (Air Force One) jonka kyydissä on luonnollisesti itsensä USAn presidentti. Hommaan pestataan eräs vanki joka on ex-solttu (sotasankari viimeisen pääll) joka on kuitenkin kääntynyt rikolliselle polulle, Snake Plissken (Kurt Russell) siis pakotetaan pelastamaan kyseisen pressan henki, jolla saisi itselleen vapauden lunastettua...

...jättikokoinen vankila siis toimii periaatteella että sinne lykätään eristykseen kaikki pahat jätkät ja mimmit, siellä saavat keskenään luoda oman pienen "maailmansa" jossa herruuttansa ja välejänsä keskenään saavat selvitellä omin "voimin ja säännöin", kun ulkopuolella vartioi poliisi ja armeija jottei sieltä elävänä ihmisten ilmoille tultaisi rikoksia tekemään.

Ohjauksesta vastaa suhteellisen kuuluisa John Carpenter, joka enempi kauhun saralla tullut tunnetuksi mutta kyllä tälläinen action painotteinen seikkailullinen "trilleri"kin mieheltä on erittäin kelvollisesti irronnut. Näyttelijäkaarti ihan vakuuttavaa sakkia.. Kurt Russell, Lee van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasance, Harry Dean Stanton... varsinkin Lee van Cleef on kiva nähdä vähän erityylisessä niin elokuvassa kuin myös roolissa, kuin niin kovasti on tupannut yleensä antamaan omat kasvonsa omalta osaltaan, eli itselleni lähinnä spaghetti westerneissa tullut tutuksi kasvoksi.

Jonkin sortin scifi action klassikkonahan tätä taidetaan pitää. Leffa alkaa aika jänskästi, periaatteessa tapahtuu koko ajan melkoisen paljonkin mutta oikeastaan aika hitaasti se ruudulla katsojalle asti valuu. Tekee erikoisen fiiliksen.. siis eka reilu vartti, mutta siinä saa vähän vihiä että mitä tuleman pitää ja ensi silmäyksen tähän tulevaisuuden visioon ja pientä vihiä mistä kyse tulis olemaan... heti tuonkaan jälkeenkään ei toimintaan rynnätä suin päin mutta fiilis nousee hetki hetkeltä korkeammalle ja katsoja alkaa jo malttamattomana odotella mitä tuleman pitää, mikään superhyper toiminta-actionpläjäytys tämä ei ole missään vaiheessa mutta kyllä loppua kohti sitäkin hivenen tarjolla mutta ei ole todellakaan pitkään tovin leffan suurinta antia ja pääpointti lainkaan, eikä oikeastaan edes lopussakaan.

Pakko myöntää että kyllähän tuo Snake Plissken on sellainen tyyppi tässä elokuvassa että ei pelkästään ulkoisen habituksensa ansiosta tuo melkoisen paljonkin mieleen sieltä pelimaailmasta Metal Gear Solidin nimikaimaansa.. miksei myös puhetyyli ole sinne päin kans... sekä juttu ja asenne ylipäätään kaikkea kohtaan. Kyllähän Hideo Kojima on tätä leffaa varmasti kerran jos toisenkin katsonut kun on omaa hahmoansa ideoinut ja juttuja tästä ammentanut omaan teokseensa ja "lempilapseensa".

Kelpo leffa ja vallankaan jos pelipuolella MetalGearSolid on millään tavoin viehättänyt, niin todella suositeltavaa ellei melkeinpä pakollista katsottavaa. Toki muillekin on tarjolla keskivertoa parempi elokuva, hyvää kasaria, mieluummin tätä kahtelee kuin ajoittain kelloa vilkuilee.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=ckvDo2JHB7o
Arte Et Labore
 • 0
GrayEagle (1977)

"Intiaani"leffa ja sillain vallan kivaa vaihtelua ja tuuletusta verrattuna niille lukuisille länkkäreille. Tässä Grayegle (Alex Cord) niminen Cheyenne intiaani kidnappaa erään maatilalliasen (Ben Johnson) tyttären (Lana Wood). Maatilalla on myös apuna eräs intiaani (Iron Eyes Cody).. joka päättää auttaa miestä mäessä ja tyttären takaisin saamisessa kidnappaajan kynsistä, varsinkin kun vielä paljon itsekin intiaanien jutuista tietää...

...samalla tyttärelle hiljalleen matkan varrella alkaa selviämään (takautumissa) miksi hänet on kidnapattu ja siitä käynnistyy osittain jollain tapaa hitusen surullissävytteinen seikkailu"jahti"retki joka avaa myös hitusen intiaanikulttuuria siinä sivussa.

Musat on aivan loistavat elokuvassa, todella mielenpainuvan valloittavat, varsinkin Theme on hieno ja uppoaa mieleen, pari muutakin kelpo korvien hellijää matkalle mukaan mahtuu. Loistava soundtrack ja veteparhaimmillaan kutkutteleelegendaarisen Morriconen tuotoksia toki niille vielä kunniaa tekemään jääden. Musiikista tässä vastaa Jaime Mendoza-Nava. Mainittakkoon nyt viel ohjaajakin saman rytäkkään, Charles B. Pierce.

Mielenkiintoisia henkilöhahmoja, romanssia, taisteluita (niin lähi- kuin kauko) tarjolla, onpa muutamaan kohtaan myös huumoria saatu mukaan mahdutettua. Hönkii kulttuuria ja vanhaa ehtää vanhan ajan meininkiä hyvällä tavalla. Liekö jäänyt hitusen suurelta yleisöltä paitsioon kautta aikain mutta aivan syyttä suotta eikä lainkaan itsensä elokuvan vika, sen verran mainio leffa kyseessä ! Toki pientä nostalgiabonusta tämä meikältä saa väkisinkin, kun aikoinaan pikku nassikkana tämä tuli saatua VHS-kasettina lahjaksi ja edelleen se siinäkin formaatissa lisäksi löytyy kokoelmasta (toki nyt sit Blu-ray HD-versio vie todella kivasti kuvan tietynlaisen "utuisuuden" mennessään, mikä tässä vaan hyvä juttu), mainiot muistot luotiin jo kauan aikaa sitten tälle meikän osalta, mutta ei tämä tänä päivänäkään lainkaan hassumpi leffa ole.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=7tkAJBfnnYc
Arte Et Labore
 • 0
Hannie Caulder (1971)

Siinä mielessä harvinaista että oikein brittiläinen western, tai siis tekijät pääsääntöisesti sieltä sumujen saarilta, aikaan jolloin italot ja amerikkalaiset veivät tätä genreä kauttaaltaan omiin nimiinsä lukemattomilla tuotoksillaan. Toki sillain kansainvälinen tuotos että näyttelijöitä ja kuvauspaikkoja on haalittu sitten vähän sieltä sun täältä maailmankolkastakin.

Elokuvan päähenkilö nainen on ihan fiktiivinen hahmo, vaikka tuollain leffa hänen nimeensä onkin leimattu. Tarina nyt on pohjimmiltaan sitä mitä hitusen aiemminkin on nähty, melkoisen monta kertaa. Tällä kertaa tosin nainen pääosassa eikä mies..

..Hannie Caulderin (Raquel Welch) mies pistetään pienen rosvojoukon toimin päiviltä, nainen itse raiskataan ja talo poltetaan maan tasalle mutta mimmi jätetään henkiin kuitenkin, kun eräs kolmen poppoon porukka sattuu vahingossa hänen tilalleen pakomatkan varrella saapumaan. Näistä leffoista erittäin tuttunaama on näyttelijä Jack Elam (joka antaa tässä rosvojoukolle kasvot) myös Ernest Borgnine löytyy, hitusen yllättäen myös Christopher Lee on leffassa mukana pienessä sivuroolissa mutta kuitenkin. Nainen lopulta sattumien kautta palkkaa itselleen kouluttajan (palkkionmetsästäjän) aseen käyttämiseen, jotta voi kostaa Hammurabin lakien mukaan. Kyseistä palkkionmetsästäjää Thomas Luther Priceä esittää Robert Culp.

Pääosan mimmi vetää ihan kelvollisesti tässä elokuvassa roolinsa, eikä mukaan lyöttäytynyt palkkionmetsäsäjä myöskään hassumman roolisuorituksen tee, kun heppu alkaa kouluttamaan mimmiä kohti päämääräänsä.

Ihan ok ja katseltava eipä siinä, toki ei mitään erityistä mitä ei olis jo nähty useampaankin kertaan. Toki "puolihuolimattomat" huumorisutjautukset hieman yllättävät tälläisessä kostoleffassa, tuntuu että leffan painostavuus hyppii vähän väliä synkästä italotyylistä sitten brittiläisen amerikkalaiseen välillä hitusen hassuunkiin huumoriin ja hetkellisiin sutjautuksiin, ajoittain häkellyttävästi melkeinpä saman kohtauksen sisällä jo yksistään ! Jotta sinällään todella erikoinen ja omalaatuinen tapauskin jopa tietyllä tavalla vaikka tarina pohjimmiltaan erittäin tuttua turvallista..

..musiikista voisi sanoa että se yleensä aina herää eloon kun huumoripuolta on tarjolla ja keskittyy niihin kohtauksiin huomattavasti enempi kuin niihin synkeämpiin hetkiin tässä elokuvassa. Erikoistehosteista pisti erityisesti silmään että tällä kertaa on kyllä melkoisen suorastaan kirkuvan punaisia tekoveripusseja käytetty. Harvoin on kyl näin isoja leffan sisäisiä "ristiriitoja" tai pomppimisia ees taas, että minkä lajityypin leffaksi tämä on lopulta tehty ja tarkoitettu, varsinkaan näin vanhoissa länkkäreissä. Rosvokopla on myös vallan erikoinen tapaus kun alun raakuuden ja julmuuden teon jälkeen kolmikko tuntuu esitettävän lähinnä puolihumoristisessa mielessä kuvattuna raasuressukkasakkina, joka poikkeaa aivan alun tapahtumista ja tekemisistä aivan täysin.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=TDqOkq2g8CA
Arte Et Labore
 • 0
Naapurissa Kummittelee - (House) (1985)

Erikoisefektien taso vaihtelee aikamoisen railakkaasti "lattian ja katon" välillä. Välillä ihan päräyttävää jälkeä ja välillä tuntuu että ollaan lyöty ihan lekkeriksi ja mikä vaan on kelvannut jotta homma pikaisesti etenee, varsinkin "otukset" tuntuvat olevan aika "älyttömän näköisiä häröilyjä", jotta väkisinkin komediallista puolta mieleen tulee niistä, myöskään suoranaista verikekkeröintiä ja silpomista ei juurikaan ole. Mut se ei juurikaan häiritse, pikemminkin luo mainion yleistunnelman koko elokuvalle. Muutoinkin leffan värimaailma on todella raikas ja valoisa verrattuna mitä yleensä tämän tyyliset ovat. Ajoittain enempi trillerijännäri ja scaryjumppailua kuin kauhua viimeisen päälle, vaikka hetken ajan myös Räyhähenkeä on myös ilmassa aistittavissa.

Kummitustalosta periaatteessa kyse tässä leffassa, kirjailija (jolla luonnollisesti luontituskia uuden kirjan parissa) päättää muuttaa äskettäin kuolleen tätinsä taloon joka on jostain syystä hirttänyt aiemmin itsensä vailla mitään järkevää syytä. Oudot painajaiset alkavat miestä riivaamaan ja hiljakseen myös hereillä ollessa alkaa mystisiä tapahtumia tapahtumaan.. myös poika tuntuu kadonneen mystisesti ja avioeroakin on vaimosta haussa. Näkyjäkin mies alkaa näkemän tosiaan hereillä ollessa, mikä onkaan totta ja mikä ei...

...siinä mielessä poikkeaa yleisesti ottaen tämän genren pää"sankareista" että tämä heppu ei sinällään pelkää hullunlaisesti kaikkea ympärillä tapahtuvaa kuten poikkeuksetta kauhuleffoissa tapana on, jos jotain outoa ja karmeaakin tapahtuu jätkä menee enempi tutkimaan mistä kyse, eikä juokse täyttä päätä piiloon jonnekin tai ala kauhuissaan kirkumaan. Tuolla tavalla todella piristävää vaihtelua ja luo leffaan aivan toisenlaisen yleistunnelman jo itsessään kuin millaiseksi kauhuleffat poikkeuksetta luodaan.

Muutoinkin yleisilme ja fiilis on yllättävän hyvä tässä, kummituksissa ja siihen keitä he ovat on ideaakin siellä taustalla ! Talo näyttää tarpeeksi idylliseltä ja oikeinkin hyvältä. Tuore näkökulma kuinka kummituksiin suhtaudutaan ja kauhumysteerit halutaan ratkaista menemällä rohkeasti niitä kohti, eikä paeta niitä. Ajoittain myös raja "naurun", aidon pelkäämisen sekä järjettömyyden aallokossa keimailun on tässä elokuvassa hiuksen hieno. Tuo sekoitus toimii ja siitä on saatu vallan hyvä kokonaispaketti aikaiseksi. Erittäinkin viihdyttävä ja suuren suuri vahvuus on että tämänlaisia ei vaan enää yksinkertaisesti tehdä, joten todella mainiota vaihtelua tässä tarjolla nykyajan visioihin.

Näyttelijöinä itselle pitkälti täysin tuntemattomia nimiä... mm. William Katt, Geoge Wendt, Kay Lenz, Mary Stavin, Richard Moll, Susan French... ohjaajana Steve Miner joka on ilmeisesti sittemmin väsännyt enempikin kauhuleffoja.

Leffa on saanut myös jatko-osan vuonna 1987 Toki ohjaaja ja näyttelijät näyttää tuossa totaalisesti vaihtuneen mutta nimen perusteella pitäis olla 2 sit. Käsikirjoittaja sentään sama. Tarkemmin tutkailtuna näyttääpä myös 3 ja 4 osakin tulleen. Sen verran mainio löytö tämä eka leffa oli että jatkoille se on mentävä ja nekin nähtävä ! vaikkei toki takeita ole että näin mainioita ne olisivat kuin mitä tämä eka.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=tWcZTEo3jmw
Arte Et Labore
 • 0
Phenomena (1985)

Dario Argento vaikuttais pitkälti väsäilevän hivenen Alfred Hitchcock maisia elokuvia, tai ainakin niiden tiivistää tunnelmaa tavoitellen... mutta tauppaa tekemään niistä huomattavasti verisempiä ja raaempia nuin keskimäärin. Tässä myös hitusen tietynlaista pientä yliluonnollisuutta kans lisukkeeksi lykätty mutta aika hillitysti kuiteskin. Suhteellisen tuotteliashan tuo italialainen on ollut ja aika pitkälti kyseistä kauhugenreä kuormittanut tekeleillään, toki melkoisen pitkällä aikavälilläkin tehnyt tuotoksiaan.

Jennifer Connellyn (14-vuotiaana) näyttelijänuran aivan alkupään tuotantoa, vaikkapa yhdessä mainion Labyrinthin kanssa vaikka aikamoisen erityylinen elokuva onkin tietysti kyseessä. Kuiteskin aikaa ennen todellisen kuuluisuuteen pomppaamistaan. Niin tai näin niin kyllähän tyttö jo tässä varsin vakuuttavasti esiintyy ja huomaa kyllä että potentiaalia on todelliseen läpimurtoon.

Melkoisen rankkaa ja raakaa meininkiä kun joku sivukylän jebbe tuntuu lahtaavan viattomia ohikulkijamimmejä, jotka pitkälti opiskelevat lähimailla olevassa oppilaitoksessa (kuvattu Sveitsissä), mitä raaimmilla tavoilla. Pääosan mimmi taasen saa ominaisuuden että "on yhtä" hyönteisten kanssa ja on oppinut ymmärtämään niitä omalla erikoisella tavallaan ja samalla tuntuu erääseen hyönteisiä tutkivaan professoriin (Donald Pleasance) kans. Näiden "velikultamaisten" hyönteisten tukena neitokainen pääsee vahingossa sarjamurhaajan jäljille..

..sinällään aika harvinaista että tälläisessä jopa "slasher" tyypin omaavassa leffassa on päähenkilöstä tehty sitä pääpahista huomattavasti monimuotoisempi ja ulotteisempi henkilöhahmo, jota käsitellään aivan toisella syvyystasolla kuin itse sitä "pääpahista". Kun monesti niissä ne itse lahdattavat tuppaavat jäämään vähän sivuosaan ja pahiksen jalkoihin pahastikin, toisin on tässä.

Kokonaisuus kuitenkin hiukan epätasainen ja välillä vähän on haahuilevuutta & viipyilevyyttä ilmoilla ja siinä rajoilla että reissataanko jo sitten tajunnanrajamain tuolla puolella positiivisella vai negatiivisella tavalla ja visuaalisella annilla.. niin sanotusti "taidepuolellako" hetkittäin jopa !? Mimmi myös välillä unissakävelee ja ne tuovat lisäksi vielä omat erikoiset "jaksot/hetket" leffalle, miksei myös ominaispiirteen tietyllä tapaa visuaalisille seikkailuille pikku lisukkeena.

Musat on kyllä aikamoisella volyymillä tykitystä monessa kohdassa ja voimalla paukuttaa ja viiltää katsojaa suoraan luihin ja ytimiin. Musasta vastaa progressiivinen rock bändi Goblin ja oisko siellä myös ripaus Iron Maidenia olla kans. Toi Goblin vetää kyllä sillä tavalla että noi kohtaukset missä oikein kunnolla raikaa "taustalla", niin todellakin jää väkisinkin katsojan mieleen.

Arrowin uudessa laatu Blu-ray julkaisussa melkoinen määrä Special Edition lisiä ja tokihan äänenlaatu ja kuvanlaatu pistetty uuteen kuosiin siinä samalla. Ai niin jossain väitetään (en siis ole noita extroja katsellut että onko niissä mainittu) että tämä elokuva inspiroi Clock Tower -videopelisarjan synnyn, tiedäppä tuota.

Jollain tapaa vähän hämmentäväkin fiiliksen tarjoava kauhujännäri, ei toki sen takia että olis "mitä just näin" mistä ei tuon taivaallista tajuais mindf**k leffa vaan ihan muista syistä tällä kertaa, täytyy kyllä toisenkin kerran kahtoa. Omaperäinen ote ollut tekijöillä tähän, visuaalisesti myös pikaisia tosi lähikuvaleikkauksia riittää varsinkin kun hommat alkavat karmealla tavalla menemään, taitaa olla Argentolle ihan tyypillinen tapa luoda "kauhua"..

..yritys on kieltämättä kova, suorastaan hirmuinen mutta taidot eivät yllä sinne mestarin tasolle kun tunnelma pitäisi tiiviisti kasassa koko ajan pitää, tässä seilataan liiaksi ees taas sillä puolella. Kyl tätä yritystäkin mielellään kuitenkin kahtelee mutta tosiaan vähän töyssyinen matka. Parhaimmillaan tunnelma on huikea ja aivan katossa kaikin puolin mutta välillä taas tuntuu että tulee lässähdyksiä sinne väliin.

trailer...
https://www.youtube.com/watch?v=upUJetCHYFc
Arte Et Labore
 • 0
Summer of Fear (1978 )

Wes Craven oli jollain tapaa yksi kauhuleffojen uranuurtajista omalla panostuksella, toki monen muun kera ja veti hommaa omalla suhteellisen tunnettavalla tyylillään, alusta loppuun. Tämä on yksi hänen alkupääntuotannoista. Heppu oli ensin tehnyt The Hill Have Eyes elokuvan ja päätti sen jälkeen tehdä astetta pienemmän TV-elokuvan, elikkäs tämän joka kieltämättä jonkin tai oikeastaan aika paljonkin verran eroaa miehen muista huomattavasti tunnetuimmista tuotoksista.

Sinällään ei mikään kovinkaan omaperäinen tarina. Nuori tyttö Julia (Lee Purcell) jää orvoksi, hänen serkkunsa Rachel (Linda Blair) perheineen ottaa hänet hoivattavakseen. Rachel ei kuitenkaan ole kovinkaan varma kuka tuo hänen sukulaisensa on pohjimmiltaan ja alkaa pelkämään hitusen häntä... hiljakseen selviää että epäileväinen pelko osoittautuukin ikäv kyllä todeksi. Julian ympärillä kun tuntuu koko ajan tapahtuvan vain synkkiä ja pahoja asioita... tyttö osoittautuukin "demonisia voimia" omaavaksi "noidaksi", jonka ympärillä eivät läheisetkään ole turvassa tai no tässä tapauksessa jusurikaan ne läheiset.

Kyllähän tässä tietynlaista hyytävyyttä on tarjolla niin äänellisesti, tarinallisesti kuin visuaalisesti ajoittain mutta aika paljon sitten pidetään käsijarrusta kiinni että sellaiseen perinteiseen Wes Craven tappofestiin ei oikeastaan juurikaan ryhdytä, yleistunnelman kyllä tunnistaa (hetkittäin) jollain tapaa Cravenin tekemäksi, jos jotain hänen leffojaan sattunut näkemään myöhemminkin. Huomattavasti enempi jännäri ja trilleri painotteinen kuin oikeastaan juurikaan kauhu tämä kuitenkin on, myöskin vailla huumorin häivääkään jota sitten vaikkapa Scream vielä melkoisella annoksella tarjosi, tässä menee vallan pitkään menee suht pienin elein jännärimaisin elkein, eikä lähdetä vetämään ylitsevuotavalla tavalla veripippaloita tai muutoin yliluonnollisuuksiin juurikaan, tai no ihan hivenen hetkisen ajan mutta todella maltilla sillä saralla..

..teinimeininkiä havaittavissa (pääosanesittäjät), kuten niin monessa tämän tyylin leffassa, toki tässä on huomattavasti enempi myös tarinankerrontaa ja jutustelua kuin suoranaista jahtaamista ja lahtaamista. Myös "ottovanhemmat" aika suuressa osassa jotta ihan teinimeinikiä ei pelkästään ole.

Tosiaan sellainen TV-leffan tuntu kun sellaisena tämä tehty ja tuotettu mutta sellaiseksi ihan kelpo, varmasti myös se niin perinteinen kauhulahtaus on tuonkin takia jätetty pois... toki näyttelijäosastolta löytyy sitten oikein Oscar ehdokas ja kahdesta Manaajasta tuttu naama, joten mikään täysin olemattoman pieni tuotanto tämä nyt ei sentään ollut jo pelkästään tuon takia. Onhan tuo Wes Craven jo hommansa osannut sieltä alkuajoiltansa asti tässä nimenomaisessa genressä (vaikka tämä todella, todella, todella paljon jopa draamallisempi onkin kuin varsinaisesti valkokankaalle tehdyt hepun tekemät) ja eroaa toki totaalisesti sitten eroaa noista Japanilaisista ja Korealaisista tummista tekeleistä sit. Eihän tämä toki se miehen tunnetuin tekele mutta sinällään katsomisen arvoinen kyllä kun sen verran erilainen, noin muutoinkin jäänyt vaikkapa Carrien varjoon aika totaalisesti, siihenhän tätä väkisinkin "jonkisen" verran on verrattu, tuo siis ilmestyi pari vuotta tätä aiemmin tätä aikoinaan. Tosin myönnettävä että ei tämä millään tavoin juurikaan mieleen yhtään pidemmäksi ajaksi jää tai mitään erityisiä säväreitä pysty aiheuttamaan kuitenkaan millään tasolla.

Mistään teinisläsheröinnistä tämä on lopulta yllättävän kaukana. Myös se yllättävä että tämä on suoraan eräästä kirjasta nimellä Stranger in Our House, tuon kyseisen kirjan on kirjottanut Lois Duncan, joka tuon oman kirjansa pohjalta käsikirjoitti tämän elokuvan, on myös sittemmin käsikirjoittanut elokuvat Tiedän mitä teit viime kesänä 1 ja 2 ja kyllähän tämä niistäkin melkoisesti eroaa, vaikka jotain pieniä yhtäläisyyksiäkin löytyy.

Pelon Kesä trailer...
https://www.youtube.com/watch?v=HeDCg1CiXvA
Arte Et Labore
 • 0
8 Legs - Kuoleman Verkko (Arachnid) (2001)

Hämäkkien "ystäville" muutama leffa tehty, joista se yksi tunnetummista ellei se tunnetuin lienee edelleen Araknofobia (1990) sieltä kasari/ysäri taitteesta. Hieman uudempaakin satsia nyt on sitten tarjolla kans... tämä siis joka sillain astetta "realistisempi" ja joka on samalla aikaa hitusen ylitsevedetympi ja tämän (8legs) lisäksi myö vieläkin överimpi mennen jo pikälti myös komedialliselle puolelle osittain vipeltävä Kahdeksanjalkaiset Kummajaiset (2002) täytyypä sekin jossain vaiheessa katsella.

Tässä ei nyt sitten lopulta kuitenkaan edes sitä suht "realistinen" lähestymiskulmaa napattu, vaikka leffan aivan alku sen paljasti mutta tovi sen jälkeen ois voinut luulla että ois viel selainen semirealistinen olla mutta sitten lähdetään hakemaan melkoiselle monsterilinjalle ja varsinkin eräs Alien on selvästi ollut selvästi yhtenä todella suurena esikuvana useammallakin tavalla ja sitä koetettu kovasti koettu hakea matkaan mukaan.

Lääkärit ovat paikallisessa kylässä erikoisista oireista ja puremajäljistä joita ihmisille tullut vallan ihmeissään jotka vaikuttavat melkoisen myrkyllisiltä. Sittemmin selviää että melkoisen inhakkaan kokoisesta hämähäkistä kyse joka ovat toistaiseksi onnistuneet lymyilemään ihmisiltä piilossa, tai no tipahtanut lie ufon kyydissä, mutta nyt sitten kohtaaminen on väistämätöntä.

Lentsikka jonka kyydissä pilotti,sotilas, tohtoria, tutkijaa päräyttävät hätälaskulla eräälle trooppiselle saarelle (jonne toki taisivat muutenkin matkalla olla) kyseisen paikan valtiaaksi on hamuamassa jättikokoinen hämähäkki joka porukalle alkaa hiljalleen valjeta, jolla vähän "alien"tyylisiäkin piirteitä. Itse pääpirulainen näyttää suht muoviselta ja melkoiselta halppistekeleeltä ja vaikka hämähäkkikammoa potiskin niin mikään ällömäisen realistinen tuo ei ole, toki tässä on ajoittain muutakin kuin hämähäkkejä ja osittain "otukset" on jo niin "eriskummallisia" että ei nyt varsinaisesti edes hämähäkiksi välttämättä tunnista kuin etäästi, koettavat sitä ehtaa ulkoavaruudesta tullutta tunnetumpaa pirulaista "kopioida" ajoittain aikamoisesti.

Itsessään leffa perinteinen monster leffa, sitä saa mitä tilaa ja aika pitkälti etukäteen jo arvailee / kelailee mielessään tulevatkin tapahtumat. Kertaalleen tämän kuitenkin katselee eipä siinä, kunhan ottaa jo etukäteen huomioon että mitään A-luokan viihdettä ei ole tarjolla genreensä. Erikoisefektit on ajoittain aika muovisen päälleliimatunnäköisiä ja taustat kans viidakkoineen, toki huomattavasti kehnompaakin jälkeä on nähty, vaikka nelos Indiana Jonesissa Niin tai näin niin kyl tämä nyt kertakatselun kesti läpi vääntää. Joskin välillä tulee fiilikset että ylipäätään lievästi sanoen Alien ollut esikuvana, paitsi viidakossa rymistellään joka tuo mieleen väkisinkin taasen Predatorin kans lisukkeeksi, toki noihin legendoihin verrattunahan tämä on täysin B-, C- tai no Ö-luokan kökköpökäle ja vaikka nyt aika p**ka olikin, niin jollain tapaa hetkittäin "hämähäkkeilyä", vaikka ei todellakaan täysin puhtaasti siinä olekaan maltettu pysyä, vaan lähdetty vähän kurkottelemaan suuntaan jos toiseenkin esikuvien lipittämisen toivossa.

Ohjauksesta vastaa Jack Sholder. Pääosissa mm. Chris Potter, Alex Reid, Jose Sancho... näyttelytyö ei nyt mitään suuria hurraahuutoja aiheuta ja pystejä pokkailla.

trailer...
https://www.youtube.com/watch?v=cULwO8Nu0ro
Arte Et Labore
 • 0
Mykkä Todistaja (Mute Witness) (1995)

Billy Hughes (Marina Zudina) on Venäjällä työskentelevä Amerikkalainen mykkä tyttönen joka näyttelee elokuvassa joka on melkoisen raakaa slasher kuvattavaa mutta leffan tekoa vain .. kotvasen kuluttua tuo elokuva "herää henkiin" oikeassakin elämässä ja peräti leffan kuvauspaikalla jossa mimmi joutuu näkemään oikean raa'an murhan mutta ei pääse murhaajan identiteetistä selvyyteen sillä hetkellä..

..siitä alkaakin todella intensiivinen trilleri kun mykkä tyttö ei voi luottaa vieraassa maassa oikein keneenkään. Ei paikallliseen poliisiin, ei paikallisiin, ei amerikkalaisiin jotka elokuvan teossa siis Moskovassa ovat. Kuka onkaan murhaaja ? tai no oikeastaan osittain tiedetään mutta siitä ei sen enempää, sillä twistejä tässä riittää useammankin kiepautuksen edestä, tällä kertaa kuitenkin ne tuppaavat poikkeuksetta olemaan mainioita ja fiksuja eikä vain päälleliimattua pakkoa katsojaa kusettamaan ja hämmentämään ilman sen suurempaa tarkoitusta.

Näyttelijöinä on siis pääosan esittäjätären (Marina Zudina) lisäksi joukko venäläisiä kuten Oleg Yankovskiy, Igor Volkov, Nikolai Pasthukov, Larisa Khusnullina jne... toki amerikkalaisiakin jokunen löytyy kuten Fay Ripley, Evan Richards sekä peräti Sir Alec Guinness joka on Oscarinkin voittanut Kwai Joen Sillasta. Ohjauksesta vastaa Anthony Waller.

Alkupuoli on todella loistavaa trilleria ja saa katsojan todella napattua mukaansa, pääosannäyttelijätär vetää todella hyvin rooliaan. Suht lopussa lähdetään ehkä vähän hitusen yllättäen jo tyylilajia muuttaen ja sellaista vakoojameininkiä jopa ja parista kohtauksesta tulee melkeinpä eka Mission Impossible leffa hitusen mieleen.. joka tapauksessa kokonaisuudessaan äärimmäisen positiivinen ylläri ja trillereiden ystäville jos ei pakollista niin todella suositeltavaa katsottavaa. Helmi joka mennyt meikältä aivan totaalisesti ohitse, osoitus taas kerran siitä että melkoisen pienellä budjetilla saadaan parhaimmillaan aivan loistavia jännäreitä aikaa kun tekijöiden visiot & ideat vain nappiin osuvat, tällä kertaa osuvat, jos eivät sentään napakymppiin niin aikamoisen nappiin kuitenkin.

Tässä jännärissä loksahtaa ja klikkaa tosi moni asia yksiin, mainio jännäritrilleri !

trailer...
https://www.youtube.com/watch?v=cJR6QI6GDH0
Arte Et Labore
 • 0
Hustlers - Korkojen Kera (2019)

Tämä on kuulemma inspiroitunut tarina tosimaailmasta, tai suomentaja alkuun vielä lisännyt löyhästi sanan omin päin. Okei tarina oli kait kirjoitettu jossain lehdessä mitä oikeasti tapahtui suurin piirtein ja siitä ammennettu juttuja tähän ja kyllähän tuo strippari sittemmin veti oikeuteen tämän leffan tekijöitä ja vaati melkoisia korvauksia koska oli kuulemma kieltänyt heitä tekemästä kyseistä leffaa kun olivat häneltä asioita tiedustelleet. Leffa kuitenkin tekivät ja siitä melkoinen yllätyshitti tuli ja tekijät käärivät sievoiset voitot. Toki erikoista leffassa oli että Jennifer Lopez sen tuotti ja ei itse ottanut näyttelijänpalkkaa siitä laisinkaan..

..muutoinkin melkoinen naisten elokuva kun käytännössä kaikki roolit melkeinpä naisille tässä varattuja, ohjaaja on nainen (Lorena Scarafia), käsikirjoitaja on nainen, tuottivat sen itse jne... Miehet jäävät täysin statisteiksi ja olemattomiin sivurooleihin ja heidät kuvataan sikoina joita on oikeutettua höynäytellä kerta toisensa perään.

Ryhmä strippaajia päättää lyödä päänsä yhteen jotta voisivat vedättää Wall Streetin rahataskuja mielensä mukaan.

Elikkäs Constance Wun näyttelemä uusi mimmi saapuu paikkaan jossa suurena tähtenä Jennifer Lopezin esittämä tankotanssija, joka näyttää ilta toisensa perään uppoutuvan lavalla valtoimenaan tulevaan rahamäärään, kokeneempi konkari ottaa nuoren tulokkaan suojiinsa kaikki sujuvat kuin itsestään kunnes tuli pörssiromahdus 2008 ja hommat muuttuivat aika paljon.. erinäisten juttujen kautta mimmit taas ajautuivat yhteen ja porukassa päättävät siis mahdollisimman tehokkaasti saada miesten rahat omiin taskuihinsa, vaikka sitten koettamalla oikotiellä onneen mutta kaikki eivät aina menekään suunnitellulla tavalla kun hämärän alueen rajamailla aletaan liikkua ja keinot menevät koko ajan kaihtamattomammiksi.

Leffassa aika paljon JLopez ja kumppanit vetevät pitkät pätkät alusvaatteisillaan tai kehoansa heiluttavat, pyörittävät tahi keikistelevät. Se onkin sitten leffan suurinta antia mitä tällä tarjottavana on ja kyllähän tässä Lopez jopa vakuuttaa varmuudellaan. Noin muutoin äärettömän köykäistä pintaliitokamaa kokonaisuudessaan ja vaikka näennäisesti sivutaan mimmien perheiden tilannetta jne... niin oikeastaan mitään syvällisempää turha kaivella.. mainostetaan myös draamakomediana mutta enpä tästä mitään komediallista juurikaan löytänyt.

Pääosissa on Constace Wu, Julia Stiles, Keke Palmer, Lili Reinhart, Lizzo, Cardi B sekä tietysti varmasti pitkälsti se kroppa kenen nimellä tätä mainostetaan, markkinoidaan ja myydään ylipäätään elikkäs Jennifer Lopez ja onhan mimmillä muodot kohdillaan. Nimekkäimmät näyttelijät eivät luonnollisesti ilman rihmankiertämää juurikaan esiinny, vaan tiukat mekot tai alusasut tavalla tai toisella päällä vaikka strippareita ovatkin, taustalla pari kertaa paljaat rinnat toki vilahtavat.


trailer...
https://www.youtube.com/watch?v=46XaikZ0FSw
Arte Et Labore
 • 0
Maanmainio Marsilainen (1999)

Suht harmitonta koko perheen kamaa. Kyllähän tästä tulee kovasti mieleen että E.T. otettu esikuvaksi ja Disney halunnut oman huumoripainotteiden version siitä tehdä. Tässä ei niinkään sympaattisuus, hellyys, tunteikkuus ole pääosassa vaan puhtaasti pölhö huumori.

Pääosassa kaksikko Jeff Daniel (Nuija ja Tosinuija) sekä Christopher Lloyd (Paluu Tulevaisuudesta)... toinen on maan asukki joka vahingossa kohta taivaalta tipahtaneen marsilaisen aluksineen. Kaksikko siinä hiljalleen toisiinsa ystävystyy ja kaikenlaista vauhdikasta kommervenkkiä yhdessä kokee. Porukassa mukana Marsinaisen oma puku Zoot, joka "elelee aivan omaa elämäänsä". Muita mukana menossa olevia näyttelijöitä on mm. Daryl Hannah, Elizabeth Hurley, Wallce Shawn... ohjaajana toimi Donald Petrie.

Muodonmuutoksia piisaa ja niistä huumoriakin tehdään, tällä saralla välillä erikoisefektit toimivat yllättävän mainiosti, vaikkeivat sinänsä juurikaan realistisennäköisiä olekaan.

Kokonaisuus on nuoremmalle väelle suunnattu ja varsinkin loppua kohti vauhti vain lisääntyy. Aikuisellekin muutama kelpo ironinen vitsi (uutisointia ja uutistoimittajia kohtaan) ja viesti tarjoillaan mutta kokonaisuudessaan ei mitään crazy komediaa kuitenkaan vaan sellaista ylitsepursuavan hersyävää.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=lOk3cgpQUNM
Arte Et Labore
 • 0
Beowulf (1999)

Beowulfista onkin muutama filmi tullut, mutta aika tuntemattomaksi tarinaksi siltikin ainakin Suomessa tuntunut aina jäävän. Jokunen vuosi sitten (2007) Robert Zemeckis teki oman versionsa mutta tämä vuonna 1999 tullut versio on tainut jäädä sitäkin tuntemattomammaksi tapaukseksi, tämän vision siis väsännyt ohjaajana Graham Baker.

Aivan pohjimmiltaan tuosta Beowulfista tulee hitusen (ajoittain enemmän kuin vain hitusen) mieleen The Witcher ja sitä kautta Geralt. Toki huomattavasti pienimuotoisempana mutta selviä yhtäläisyyksiäkin löytyy todella paljon, sellainen "köyhän miehen" yksittäinen Noituri tapaus joka tapauksessa.

Hirviötä tässä laitetaan jahtaamaan Beowulf (Christopher Lambert), kun mies linnaan kutsutaan jotkat vihut ovat saartaneet mutta linnassa sisällä lymyään vielä pahempi vihollinen (harmi että tämä on leffassa aika heikosti tehty). Kansitaiteessa jostain ihmeen syystä naistähti Rhona Mitra näyttää kuvissa häkellyttävän paljon Kate Beckinsalelta mutta elokuvassa itsesään ruudulla ei toki.

Tätä leffaa on kuvattu kait pitkälti Romaniassa ja taitaapa pari näyttelijääkin olla sieltä kulmilta. Vaikka budjetti ollut varmasti melkoisen pieni niin jotenkin vallan kivalta on kokonaisuus saatu näyttämään. Näyttää hyvinkin tuollaiselta viriteltyltä 1980-luvun action pätkältä joka tehty aika paljon kuitenkin myöhemmin. Macho tyylistä mätkintähutkintaa riittää tasaisin väliajoin ja ylitsenäyttelevän öriseviä heppuja riittää matkan varrella... myös musa räväkyydessään & vauhdikkuudessaan ja leffan suht lyhyt kesto tuota actionpainotteisuuden tunnetta vahvasti lisäävät ja tuovat sellaisen 1990-luvun MusicTeleVisionin mieleen, varsinkin ne unijaksot.

Pakko myöntää että tämän version (1999) parissa viihdyin paremmin kuin hitusen unettavan ja mitäänsanomattomamman (2007) version, jossa olikin sitten vedetty CGI:t ja tietsikka jutut aivan ylitse ja väärällä tavalla, hommahan oli kuorrutettu erikoisesti tietokoneanimaatiolla. Eipä tämä nyt silti mikään erityisen hyvä ole, kertakahtelussa menee vaikkei juuri mitään erikoista tarjoakaan millään tasolla, miksei myös kokoelmassa hyllyä koristamassa mutta eipä mikään merkkiteos ole todellakaan jonka pariin halajaisi tasaisin väliajoin palata...

...sellainen puhtoisesti B-luokan rällättely. Leffan enkä "pahin anti" on että homma ei oikein tunnu kasvavan mitä pidemmälle mennään, alkupuoli on ihan jees mut ei oikein edetä mihinkään vaan junnataan ja samaa kehää ikään kuin kierretään sit, eikä se pääpahiskaan nyt sitten oikein lähde niin sanotusti.

trailer.. (vaikka onkin toi traikku Saksa-dubbaus niin enkkua hölöttävä skandinaavijulkaisussa toki)
https://www.youtube.com/watch?v=TUdo-9uZ1yA
Arte Et Labore
 • 0
Police Story (1985)

Tarinallisesti ei mikään sen kummempi. Eräs rivipoliisi loistaa siellä seassa kerta toisensa perään kun poliiyksikkö koettaa rikollisia parhaansa mukaan kaitsia. He onnistuvat nappaaman suuren huumelordin koplan verekseltään kiikkiin, mutta bossi jota ei kunnolla saada kiikkiin ei sitä hyvällä katso ja päättää laitella kostoksi Jackie Chanin esittämän poliisin, poliisin murhaajaksi joten Jackien on puhdistettava nimensä. Jackien esittämän pääsankarin nimi on virallisesti leffassa Chan Ka Kui mutta suomentaja on päättänyt nimetä hänet näyttelijänsä mukaan Jackie Chaniksi.

Jackie Chan siis pääosassa ja mainioita toimintapätkiä riittää.. toiminta ei ole mitenkään ylitsevuotavan realistista sellaista että jokaisen iskun katsojankin tuntee luissa ja ytimissään, eikä veri roisku vaikka luoteja ammuskellaankin. JChan vetelee mainiosti ja kekseliäästi toimintakohtaukset läpi, toki niistä realismi on kaukana mutta kekseliäisyys korvaa sen moninkertaisesti... vähän sellainen feel good action pläjäys. Muutoinkin pari action kohtausta on melkoisia kuten alkupuolella olevan hökkelikylän läpiajaminen sanatarkasti autoilla, ja homma sitten jatkuu hetkeä myöhemmin mainiosti ilman autoja mutta sateenvarjolla kivasti leikitellen.. aivan lopussa hetkeksi vedetään astetta tiukemmin mutta mitään synkkää sekään ei ole, tulee loppukahakasta jo mieleen hitusen Yakuza pelisarjan mätkintä.

Näyttelijöistä ei muut nimet sano meikäläiselle mitään mutta lienevät tuolla maailman kolkassa ihan tunnettuja !? Maggie Cheung, Brigitte Lin, Kwok-Hung Lam, Bill Tung, Yuen Xhor, Charlie Cho, Hark-On Fung jne... ohjaajia on näköjään kaksikin tälle lykätty Chi-Hwa Chen sekä Jackie Chan myös.

Vilperttiä velikulta actionia koko rahan edestä tarjolla ! Vauhdikkaasta toiminnasta ei ole puutetta oikeastaan hetkeäkään mutta sellaista ilkikurista homma ei millään tavalla kuitenkaan ole, vaikka kostoa ja muutakin tarinallisesti mukana on. Jopa oikeussalissa sanailu on melkoista tykitystä vailla hetken taukoa tapahtumissa. Mikä hieman yllätti niin oikeastaan suurimman osan ajasta homma vedetään jo farssin puolelle ja aivän överiksi humoristisella tasolla, muutamassa hetkessä lähennellään jo Peter Sellersin Pink Panther ja sen päähenkilön Closeaun meininkiä.

Tällehän tehtiin sitten jatkoakin Police Story 2 (1988 ), Police Story 3 (1992), Jacki Chan's Fist Strike (1996) ja tämä menee Aasian puolella ihan 4 numeroituna... sittemmin jo mistä täällä aiemmin kirjoittanut New Police Story (2004) joka ei ole tainnut varsinaisesti numeroa peräänsä Aasiassakaan saada mutta itse päähenkilön on kuitenkin edelleen samainen tyyppi.

Kyttä antaa kyytiä trailer...
https://www.youtube.com/watch?v=EpXMJ3wo0kI
Arte Et Labore
 • 0
Speed Zone (Cannonball Run 3) (1989)

Hassusti leffan alkuteksteissä tämä on nimetty, kuten toki virallisestikin nimellä Speed Zone. Futurefilmin julkaisemassa Suomalaisissa kansissa taasen Cannonball Run 3 nimellä. Ilmeisesti tämä kuitenkin on ikään kuin epävirallinen jatko-osa ja koettaa osittain sitä kautta ratsastella kahden ekan maineella, ne kaksi virallista ilmesvät vuosina 1981 ja 1984.

Nimen vaihtuminen selittyy myös silläkin että tässä tyystin eri tekijät kuin kahdessa ekassa Hal Needham siis poistunut ohjaajanpallilta ja tilalle tulee Jim Drake. Näyttelijöäkaartikin vaihtunut aikamoisen oleellisesti niistä kahdesta ja niiden aikansa tietyllä tavalla vois jopa luonnehtia tähtiloistosta .. tässä taasen löytyy mm. John Candy, Donna Dixon, Tim Matheson, Melody Anderson, Shari Belafonte, Alyssa Milano, Brooke Shields, Lee van Cleef... jopa yleisurheiluja Carl Lewis vilahtaa hetkisen... joten sakki ei läheskään sellaista tähtikatrasta kuin kahdessa aiemmassa ja siltä osin henkilöt jäävät vähän tylsemmiksi kauttaaltaan niin tyypeiltä ketä esittävät kuin myös itse esittäjätkin. Näistäkin nimekkäimmillä saattaa olla todella olemattoman pieni rooli.. John Candy vetelee enempikin kuvaruudulla.. Donna Dixon vetelee ihan hyvin roolinsa sinä blondivitsien blondina tässä.

Niin tai näin niin vanhasta tutusta rallista silti kyse elikkäs menopeleillä, käytännössä autoja pitää ajella tietysti paikasta tiettyyn paikkaan melkoisen pitkän matkan päähän mahdollisimman nopeasti ja sen tarkempia sääntöjä ei sitten olekaan. Joten nokkeluus suurena apuna pärjäämisessä...

...kaksi ekaa leffaahan ovat vallan hulvattomia komedioita ja jollain tapaa jo klassikoita, kultti sellaisia ainakin jos ei muutoin... tässä paistaa vahvasti sellainen kotikutoisuus. Puhtoiseksi ns. tv-leffaksi tämä olis ihan jees, mitään teatterikierrosta tämä ei ois aikoinaan tai näinäkään päivinä kyllä kestänyt alkuunkaan. Vitsit ovat yleisesti aika kliseisia ja eivät kovin hääppöisiä mutta kyllä tämän sunnutai leffana kuitenkin joskus kahtelee, idea sinänsä ihan jees ja jaksaa itsessään vielä kolmannenkin kerran rallatella, vaikka tekijöiden taitotaso ei ole lähelläkään kahden ekan leffan antia.

trailer..
https://www.youtube.com/watch?v=w4Z-HjKHf_w
Arte Et Labore
 • 0

Sinun täytyy olla kirjautuneena kommentoidaksesi. Jos et ole vielä jäsen - liity jäseneksi nyt.!