Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Kon-Tiki

Kon-Tiki

Norjalaisen seikkailijan maailmankuulu merenylitys on kääntynyt visuaalisesti upeaksi, vaikuttavaksi draamaksi, joka on Oscar-ehdokkuutensa ansainnut.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Muutamalla isommalla hitillä (Bandidas, Max Manus) vakuuttanut norjalainen ohjaajaparivaljakko Rønning ja Sandberg ottavat uusimman elokuvansa aiheeksi maamiehensä tekemän historiallisen tutkimusmatkan, joka uskomattomuudestaan huolimatta perustuu tositapahtumiin. Pohjoismaisella mittapuulla vähemmän käytetty seikkailuelokuvagenre on rohkea veto, mutta vahvan vision ja upean visuaalisen ilmeensä ansiosta elokuva osoittautuu todella pirteäksi tuulahdukseksi pohjoismaiden muuten niin raskaan synkeässä elokuvatarjonnassa.

HQ

Thor Heyerdahl (Pål Sverre Hagen) on syntynyt seikkailemaan. Olisi voinut luulla, että lapsena avantoon tipahtaminen ja sinne lähes hukkuminen olisi pitänyt miehen visusti pois suuresta ja tuntemattomasta, mutta toisin kävi. 1900-luvun puolivälin paikkeilla Heyerdahl oli jo, nuoresta iästään huolimatta, kiertänyt palloa ja tutkinut alkuperäiskansoja sekä erityisesti heidän syntyjuuriaan. Hänen teoriansa polynesialaisten itäisistä sukujuurista ja meren käytöstä kulkuväylänä olivat täysin päinvastainen sen ajan uskomuksiin, joten luonnollisesti miehen teoriat eivät saa osakseen juuri naurua enempää. Todistaakseen teoriansa oikeaksi Heyerdahl päättää tehdä mahdottomalta kuulostavan merimatkan samanlaisin olosuhtein. Näin käynnistyy 4300 meripeninkulman matka puisella lautalla yli Tyynen valtameren, läpi ennakkoluulojen ja kohti yllättävää totuutta.

Omaperäisyyttä elokuva ei kummemmin tarjoile, mutta perusasiat on tehty huolella ja sellaisella antaumuksella, että kokonaisuus toimii moitteetta. Mielenkiintoinen ja selkeä tarina pitää hyvin otteessaan ja kuljettaa hahmoja luontevasti eteenpäin sopivan rauhalliseen tahtiin. Tyypillisen seikkailun ihannointiin ei olla lähdetty, vaan matkaa käsitellään realistisesti henkilökohtaisten uhrausten ja menetettyjen asioiden valossa. Elokuvan kerronta rullaakin sujuvasti tasapainoillen niin fyysisten kuin hahmojen sisäistenkin esteiden parissa luoden uskottavan ja rikkaan maailman ympärilleen. Jos nyt jostain pitää valittaa, niin leikkauspöydältä on mukaan tarttunut muutama turha kohtaus ja joidenkin sivuhenkilöiden taustoja ei avata tarpeeksi. Nämä asiat ovat kuitenkin vain pisaroita meressä.

Suomessa vähemmän tunnetut näyttelijät saavat rooleihinsa heittäytymällä rakennettua syvällisiä ja kiehtovan monisäikeisiä hahmoja, joiden keskinäinen vuorovaikutus ja kaverihenki toimivat hienosti yhteen. Varsinkin Pål Sverre Hagen tekee kunniaa alkuperäiselle Thor Heyerdahlille, rakentamalla ikonisesta seikkailijasta haavoittuvaisen ihmisen, joka taisteli pelkojaan vastaan ja teki suuria uhrauksia omien tavoitteiden ja unelmiensa eteen.

Ohjaajat selvästikin tietävät mitä tekevät. Kunnioitus ja arvostus uskomatonta seikkailua ja sen toteuttajia kohtaan näkyy varmalla kädellä hallitussa henkilöohjauksessa ja viimeisen päälle huolitellussa visuaalisessa ilmeessä, joka on täysin kansainvälistä tasoa. Värikylläiset kuvat tuovat hienosti esiin tropiikin monimuotoisen elämän ja valtameren silmiä hivelevän kauneuden. Yksityiskohtainen lavastus rakentaa autenttista ajankuvaa, jossa silmä lepää. Jopa visuaaliset efektit tuntuvat uppoutuvan kuvaan saumattomasti täydentäen elokuvakokemusta entisestään.

Tämä on mainos:

Vaikka julkaisun kuva ja ääni ovat viimeisen päälle masteroituja välittämään elokuvan upean tunnelman, ei tältä karvalakki Blu-raylta löydy minkäänlaista lisämateriaalia. Tämä puute aiheuttaa pienen pettymyksen elokuvan nostattaman innostuksen jälkeen. Missä on alkuperäinen elokuva tosielämän Heyerdahlin tekemästä Kon-Tiki matkasta, joka muuten voitti Oscar pystin aikoinaan, tai dokumentit elokuvan teosta? Näitä asioita jää kyllä kaipaamaan.

Huonosta julkaisusta huolimatta Oscar-ehdokkuudella huomioitu Kon-Tiki kertoo todella mielenkiintoisen ja uskomattoman seikkailun tyylikkäästi. Se on oiva taidonnäyte laadukkaasta elokuvan tekemisestä ja todiste, että kyllä joku täällä kylmässä pohjolassakin osaa ja uskaltaa. Suomi voisi ottaa rohkeasti mallia tällaisesta elokuvanteosta.

Kon-Tiki
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Kon-Tiki

Kon-Tiki

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Norjalaisen seikkailijan maailmankuulu merenylitys on kääntynyt visuaalisesti upeaksi, vaikuttavaksi draamaksi, joka on Oscar-ehdokkuutensa ansainnut.Ladataan seuraavaa sisältöä