Suomi
Gamereactor
artikkelit

Kuumimmat pelit 2012

Viime vuosi tarjosi suurjulkaisuja kuin liukuhihnalta. Tänä vuonna ei välttämättä saavuteta aivan samanlaista runsaudenpulaa, mutta huippupelejä on silti tekeillä kymmenittäin. Poimimme tähän mennessä julkistetuista uutuuksista 20 mielenkiintoisinta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Kuumimmat pelit 2012

Tomb Raider
Syksy 2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Peli-ikoni Lara Croft kokee tähän asti rajuimman muutoksensa, kun uusi Tomb Raider julkaistaan. Pelissä Lara saa nuorekkaamman ja realistisemman ilmeen ja tempautuu aiempaa synkempään seikkailuun. Tutkimusmatka Japanin rannikolla menee mönkään heti alkumetreillä laivan haaksirikkoutuessa myrskyssä ja Laran huuhtoutuessa mystiselle saarelle. Selviytyminen on nyt keskeinen osa pelimekaniikkaa, joten alkuunsa jo yksin perustarvikkeiden kuten ruuan ja veden etsiminen on tarpeen, aseista puhumattakaan. Työkaluja voi kehittää sopivista osista, ja varusteiden karttuessa Lara pääsee etenemään saarella uusille alueille. Pulmanratkonnassa hyödynnetään mm. tuli- ja vesielementtejä ja fysiikan lakeja, ja myös taisteluita on modernisoitu poistamalla tähtäyslukitus. Tomb Raider vaikuttaa yhdeltä vuoden mielenkiintoisimmista toimintaseikkailuista.

Kuumimmat pelit 2012

Halo 4
Joulu 2012 - Xbox 360 - Lue lisää
Bungien poistuminen Halon peräsimestä on asettanut Halon uuden vaiheen eteen. Halo 4 on ensimmäinen osa, joka tehdään ilman alkuperäisten luojien panosta. Uudeksi kehittäjäksi perustetulla 343 Industriesilla on varmasti miljoonien fanien paineet niskassaan, mutta Halo-universumille vuosikymmenessä rakennettu vankka kivijalka sekä Halo 3:ssa sopivasti auki jäänyt loppu antavat lupaavat lähtökohdat uudelle trilogianavaukselle. Näköpiirissä on tuoreet toiminnantäytteiset kuviot, jotka keskittyvät jälleen Master Chiefin ja tekoäly Cortanan ympärille, kaksikon jäätyä haljenneen avaruusaluksen hylkyyn, joka lipuu kohti tuntematonta planeettaa. Juuri sen enempää Halo 4:stä ei kuitenkaan vielä tiedetä. Peli voi olla joko jymyhitti tai kirvelevä pettymys - joka tapauksessa yksi vuoden puheenaiheista.

Tämä on mainos:
Kuumimmat pelit 2012

Diablo III
Alkuvuosi 2012 - PC, Mac - Lue lisää
Diablon paluuta on odotettu pitkään ja hartaasti, ja ärsyttävien viivästyksien jälkeen odotus on viimein päättymässä. Blizzard ei ole vielä antanut tarkkaa julkaisupäivää Diablo III:lle, mutta julkaisun pitäisi tapahtua jo lähikuukausina. Betatestit ovat antaneet faneille jo jonkinlaisen käsityksen lopullisesta tuotteesta. Mikäli ennakkomaistiaisten jättämä vaikutelma säilyy alusta loppuun, kyseessä voi hyvinkin olla vuoden merkittävin PC-peli ja upea paluu Sanctuaryyn, kaikkien aikojen toimintaroolipelin synkkään maailmaan.

Kuumimmat pelit 2012

Bioshock Infinite
Kesäkuu 2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Bioshockin alkuperäiset suunnittelijat palaavat sarjan ruoriin tässä kolmannessa osassa, annettuaan Bioshock 2:n muiden tehtäväksi. Bioschok Infinite rakentuu sarjan tunnusomaisille, utopian epäonnistumista tutkiskeleville perustuksille, mutta täysin uudessa ympäristössä. Merenalaisesta Rapturesta on siirrytty pilvien päällä lipuvaan Columbian steampunk-kaupunkiin, joka tuo monia muutoksia myös pelimekaniikkaan. Pelaajat voivat esimerkiksi siirtyä paikasta toiseen aiempaa nopeammin laskemalla ja hyppimällä kaupunginosia yhdistäviä kiskoja pitkin. Pelaaja ottaa ex-agentti Booker DeWittin roolin tarkoituksenaan pelastaa mystinen nuori neito Elizabeth, jota on pidetty Columbialla 12 vuotta. Mutta onko kaikki sitä miltä näyttää?

Tämä on mainos:
Kuumimmat pelit 2012

Max Payne 3
Maaliskuu 2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Suomalaissyntyinen toimintasarja jatkuu nyt Rockstarin käsittelyssä. Max Payne 3 vie tapahtumat New Yorkista Brasiliaan, kun henkisesti romahduspisteessä oleva ex-poliisi Max saa kutkuttavan työtarjouksen varakkaan perheen henkivartijana. Asiat eivät mene tälläkään kertaa putkeen, vaan tiedossa on jälleen runsaasti verenvuodatusta ja näyttäviä toimintakohtauksia. Max Payne 3 on tyyliltään hieman erilainen kuin edeltäjänsä, mutta monet tutut pelimekaniikat, kuten ajan hidastukset, tekevät paluun. Lisäksi toimintaa on ehostettu uuden teknologian mahdollistamin keinoin; esimerkiksi hahmoanimaatiot vaikuttavat hulppeilta, mikä sopii loistavasti sarjan perintöön. Ensi kertaa mukana on myös kattava moninpeli, joka on tiettävästi ollut suunnitteilla jo sarjan alkupäivistä lähtien.

Kuumimmat pelit 2012

Mass Effect 3
Maaliskuu 2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Biowaren ahkerointi roolipelirintamalla jatkuu myös tänä vuonna. Mass Effect 3:sta on povattu menestyssarjan tähän mennessä suurinta osaa. Universumin ilkimykset reaperit ovat löytäneet tiensä maahan, ja Shepard on ainoa mies, joka voi pelastaa ihmiskunnan täystuholta. Tässä onnistuakseen sankarin on kuitenkin kierrettävä galaksia liittolaisia haalien, joten taistelusta voi odottaa pitkää ja kimuranttia. Entistä sujuvampi taistelumekaniikka ja täysin uusi moninpeli lukeutuvat myös parannuslistalle. Yhteistyöpainotteisessa moninpelissä käytävien taisteluiden on määrä täydentää pääjuonta, joskaan ne eivät ole pakollisia niille, jotka haluavat pitää kokemuksensa puhtaasti yksinpelinä.

Kuumimmat pelit 2012

Borderlands 2
Kesä 2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Vuoden 2009 Borderlands oli merkittävä hitti kehittäjä Gearboxille, eikä jatko-osa muuta peruskonseptia. Kyseessä on verrattain avoimeen Pandoran maailmaan sijoittuva, piirrosmaisella grafiikalla kuorrutettu räiskintäpeli, joka sisältää hahmonkehitystä, aarteenmetsästystä ja muita roolipelielementtejä. Myös neljän pelaajan yhteistyötila tekee paluun. Aseiden muokkauksesta on kuitenkin tehty entistä syvällisempää, ajofysiikoita on uusittu ja niin tekoäly kuin tehtävätkin toimivat dynaamisemmin. Tekoälyhahmot esimerkiksi osaavat auttaa toisiaan, kun taas pelastustehtävässä vitkastelu saattaa johtaa kohteen kuolemaan. Lisäksi maailma on nyt yksi eheä alue, eikä sitä ole pilkottu erikseen ladattaviin osiin.

Kuumimmat pelit 2012

SSX
Maaliskuu 2012 - PS3, Xbox 360 - Lue lisää
SSX lukeutuu niihin viime konsolisukupolven hitteihin, joita ei vielä tähän mennessä ole tuotu uudelle sukupolvelle. Nyt asiaan on viimein tulossa muutos, kun EA aloittaa sarjan käytännössä puhtaalta pöydältä uudella SSX:llään. Tilaa uudelle lumilautailupelille riittää. Lajityyppi on pysytellyt poissa otsikoista jo jokusen vuoden, joten niin sarjan kuin koko genrenkin ystävät voivat olla kiitollisia uudesta tulokkaasta. Peli julkistettiin alkujaan SSX: Deadly Descentsin nimellä ja synkällä trailerilla, mutta sittemmin pelistä on paljastunut myös värikkäämpi ja klassisempi SSX. Selviytymistä korostava Deadly Descents onkin vain yksi pelimuoto muiden muassa, joten häkellyttäviä ilmoja tai päätä huimaavaa vauhtia kaipaavat fanit saavat myös omat moodinsa. Rinteet on tietysti vuorattu näyttävillä HD-hangilla, ja Autologia muistuttava Ridernet lupaa pitää kilpailun kiihkeänä ajasta ja paikasta riippumatta.

Kuumimmat pelit 2012

Far Cry 3
2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Ubisoftin räiskintäsarja palaa savanneilta vehreille saarille. Päivitetyllä Far Cry 2:n moottorilla pyörivä kolmas osa sijoittuu ensimmäisen osan tavoin viidakon helmaan, jossa pelaaja joutuu taistelemaan selviytymisestään eksyneen turisti Jason Brodyn tossuissa. Kaiken kukkuraksi Brodyn rakastettu on kadonnut, ja tätä etsiessä törmätään aseistettuihin vihollisjoukkoihin ja mitä mielipuolisempiin roistoihin. Pelissä on parannettu hiippailumekaniikkaa, mutta vastapainoksi myös räjähtävää tulitaistelua on luvassa. Jo Far Cry 3:n debyyttitraileri vaikutti upealta, joten toivoa on, että peli kompensoi kakkososan jättämää lievää pettymyksen tunnetta.

Kuumimmat pelit 2012

Grand Theft Auto V
2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Jos yksi peli leimaisi koko vuotta 2012, se olisi Grand Theft Auto V. Todennäköisesti vuoden suurimmaksi pelijulkaisuksi nouseva kaupunkirymistely on ollut jo pitkään tekeillä, ja Grand Theft Auto IV:n maisemista matkataan Yhdysvaltain länsirannikolle, Los Santosin kaupunkiin ja tätä ympäröivälle maaseudulle. Pelin tarinaa ja päähahmoa (tai päähahmoja) ei ole vielä valotettu teaser-videota enempää, mutta peliä on luonnehdittu tähän asti Rockstarin suurimmaksi tuotannoksi. Ajoneuvoina mukana on muun muassa erilaisia autoja, lentokoneita ja helikoptereita, viihdykkeenä voi harrastaa vaikka golfia tai vuorikiipeilyä, tehtävät ovat oletettavasti varsin elokuvamaisia ja kuvitus on sävyiltään lämpimämpää kuin GTA IV:ssä. Rockstarin ja koko Take Twon tulos riippuu paljolti juuri tästä pelistä, eikä sitä olla ehdoin tahdoin sössimässä. Ripauksella onnea panostukset voivat poikia nykyisen konsolisukupolven kirkkaimman kruununjalokiven.

Kuumimmat pelit 2012

Kid Icarus: Uprising
Maaliskuu 2012 - Nintendo 3DS - Lue lisää
Kid Icarus -sarjan kolmatta osaa on odotettu jo parikymmentä vuotta, mutta nyt aamukammassa on enää viikkoja. Varta vasten Nintendo 3DS:lle suunniteltu Kid Icarus: Uprising on Super Smash Brosista ja Kirbystä tunnetun Masahiro Sakurain uuden Project Sora -studion ensimmäinen taidonnäyte, ja odotukset ovat korkealla. Peliä on alusta asti pidetty yhtenä 3DS:n tärkeimmistä julkaisuista. Luvassa on lentämistä ja taistelua yhdistävä seikkailu, jossa enkelipoika Pit yrittää kukistaa Medusan hirviöt. Yhdeksän erilaista aseluokkaa ja runsaat pomotaistelut lupaavat taisteluun syvyyttä, ja onpa mukana myös 3DS-peleille vielä harvinainen nettimoninpeli, joka tukee niin joukkue- kuin yksilöpohjaisiakin tappomatseja.

Kuumimmat pelit 2012

Street Fighter X Tekken
Maaliskuu 2012 - PC, PS3, PSV, Xbox 360 - Lue lisää
Street Fighter IV on nimetty useissa yhteyksissä tämän hetken parhaimmaksi taistelupeliksi. Capcom jatkaa siis varsin ymmärrettävästi saman peliytimen hyödyntämistä myös tulevassa Street Fighter X Tekkenissä. Pelistä tekee kuitenkin ainutlaatuisen se, että nyt hahmokaartissa ei ole vain Street Fighterin pukareita, vaan myös kilpailevan Tekken-sarjan tähdet on saatu mukaan omine kykyineen. Ottelut käydään tag-tyyliin, ja pelimekaniikkaa on hiottu hienokseltaan. Gem-systeemi mahdollistaa hahmojen kykyjen kohentamisen enimmillään kolmella erikoisesineellä, jotka voivat mm. nopeuttaa hahmon liikkeitä, lisätä elinvoimaa tai tarjota lisäsuojaa. Kriittisessä tilassa pelaaja voi myös uhrata toisen pelattavan hahmonsa antaakseen toiselle hahmolle hetkellisiä lisävoimia. Moodin aktivointi johtaa kuitenkin häviämiseen, mikäli rajallisessa ajassa ei ehdi kukistaa vastustajaansa. Taistelupelifaneille tämä harvinainen ristisiitos on vuoden tapaus.

Kuumimmat pelit 2012

Aliens: Colonial Marines
Kevät 2012 - 3DS, PC, PS3, Wii U, Xbox 360 - Lue lisää
Aliens-fanien pitkä odotus on päättymässä ja Aliens: Colonial Marines pitäisi viimein valmistua tänä keväänä. Colonial Marinesin tapahtumat sijoittuvat elokuvien Aliens ja Alien 3 välille, kun pelaaja lähetetään etsimään Ellen Ripleyä ja kadonneita sotilaita Yhdysvaltain Colonial Marine -ryhmän jäsenenä. Pelissä vieraillaan muun muassa U.S.S. Sulacolla ja planeetta LV-426:lla. Pelimekaniikka nojaa vahvasti ryhmän sisäiseen dynamiikkaan. Yksin pelatessa ohjattavaa ryhmänjäsentä voi vaihtaa lennossa ja tekoälyhahmoille on mahdollista antaa komentoja. Aliens: Colonial Marines sisältää myös neljän hengen yhteistyötilan, jossa kukin osanottaja saa eri roolin täytettäväkseen. Vastaansa pelaajat saavat elokuvista tuttuja Xenomorph-hirviöitä, kuten facehuggereita, runnereita ja warrioreita, mutta myös kuningatarta vastaan päästään kamppailemaan pomotaistelussa. Kaikki ainekset riipivän autenttiseen Aliens-kokemukseen näyttäisivät olevan kasassa.

Kuumimmat pelit 2012

Metal Gear Rising: Revengeance
2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Ei Solid Snakea, ei Hideo Kojimaa. Metal Gear Rising: Revengeance on ollut jonkinlaisessa kehityshelvetissä julkistamisestaan lähtien, mutta viime vuoden lopulla tehty uudelleenjulkistus antoi osviittaa uudenlaisesta Metal Gearistä, jossa hiippailu on vaihtunut melko vimmaiseen miekkailuun. Kehittäjänä toimii (Kojima Productionsin valvonnassa) yksi lajityypin tämän hetken osaajista, Platinum Games, jonka meriittilistalta löytyy myös hulppea Bayonetta. Mikäli Metal Gearin mahtipontinen tyyli ja kerronta saadaan yhdistettyä mielenkiintoisella tavalla Platinumin hienoimpiin taistelumekaniikkoihin, lopputulos voi vielä yllättää monet epäilijät.

Kuumimmat pelit 2012

Dishonored
Kevät 2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Dishonored on niitä pelejä, jotka herättävät kiinnostuksen jo yksin tekijöidensä tähden. Luovina voimina pelin takana kun vaikuttavat Deus Ex ja Thief: Deadly Shadows -suunnittelija Harvey Smith, Arx Fataliksesta ja Dark Messiahista tuttu Raf Colantonio sekä Half-Life 2:n City 17:n visuaalisen tyylin suunnitellut Viktor Antonov. Peli itsessään on avoimeen uusviktoriaanisen maailmaan sijoittuva toimintaseikkailu. Tarina kiteytyy keisarinnan murhaajaksi lavastetun miekkosen kostoretkeen, mutta pelaaja on vapaa valitsemaan oman etenemistapansa. Miekat, musketit kuin myös sivukujien varjot tarjoavat kaikki kelvollisia vaihtoehtoja tilanteiden selvittämiseen. Päähahmo hallitsee myös yliluonnollisia voimia, joita voi hyödyntää luovien ratkaisujen toteutuksessa. Kehittäjien mukaan jopa pomotaistelut voi läpäistä ilman ruumiita.

Kuumimmat pelit 2012

Hitman: Absolution
2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Hitman-sarja tekee odotetun paluun kuluvan vuoden aikana, kun IO Interactive ja Square Enix julkaisevat Hitman: Absolutionin. Kyseessä on sarjan viides osa, ja Absolution lupaa tähän asti suurimpia uudistuksia Hitmanin ydinmekaniikkoihin. Yksi täysin uusi ominaisuus on nimeltään Instinct, tai Vaisto. Tämän avulla pelaaja voi esimerkiksi erottaa kohteensa selvemmin ja saada informaatiota vastustajien liikkeistä, mikä puolestaan vähentänee turhautumisia, kun tilanteita on helpompi ennakoida. Vaistoa ei voi käyttää koko aikaa, ja vaikeimmalla tasolla se ei ole käytössä lainkaan, joten kovimmat palkkatappajat voivat edelleen suorittaa tehtävät puhtaasti omin nokkineen. Muille se tehnee perinteisesti varsin haastavasta pelisarjasta piirun verran virtaviivaisemman kokemuksen, tuhoamatta kuitenkaan pelaamisen iloa. Pelin voi edelleen läpäistä monella eri tavalla, puhtaasti hiippaillen tai rajumpia otteita käyttäen. Samalla uusi grafiikkamoottori tekee toiminnasta entistä visuaalisempaa viihdettä.

Kuumimmat pelit 2012

Guild Wars 2
2012 - PC - Lue lisää
Vuonna 2005 julkaistu Guild Wars on myynyt yli kuusi miljoonaa kopiota ja on siten yksi tämän hetken merkittävimmistä verkkoroolipeleistä. Jatko-osalle löytyy siis tukeva pohja, ja se on ollut tekeillä jo vuodesta 2007 asti. Guild Wars 2 lupaa muun muassa parannettua grafiikkaa, joka tuo kiitellyn konseptitaiteen entistä paremmin esille, mutta ehkä suurimpina ässinä Guild Wars 2:n hihassa ovat pelimekaaniset erot lajityypin perinteisempiin edustajiin. Kehittäjien mukaan pelimaailman tapahtumat ovat dynaamisia, tarina mukautuu pelaajan toimiin kuin yksinpeleissä ja taistelut korostavat pelaajien välistä synergiaa. Peliä voi pelata niin yksin kuin yhdessä, tai muita pelaajia vastaan kilpaillen. Mikä parasta, pelaamisesta ei aiota periä kuukausimaksuja.

Kuumimmat pelit 2012

Prey 2
2012 - PC, PS3, Xbox 360 - Lue lisää
Prey 2 avaa uuden sivun joidenkin mielestä aliarvostetusta Prey-universumista. Jatko-osan päähahmona ei nähdä ensimmäisen osan Tommy Tawodia, vaan liittovaltion lainvalvoja Killian Samuels, joka joutuu kesken lennon muukalaisten kaappaamaksi. Tarina vie Samuelsin muukalaisplaneetta Exodusille, jossa sankari pyrkii hiljalleen palauttamaan kadonneet muistonsa palkkionmetsästäjän roolissa. Päähahmo ei ole ainoa asia, mikä on muuttunut. Prey 2:n pelimaailma on avoin, mikä antaa pelaajalle vaihtoehtoja tehtävien valitsemiseen ja suorittamiseen, tai vain itsensä viihdyttämiseen ympäristössä seikkailemalla. Tehtävistä ansaittavalla rahalla on mahdollista päivittää varustusta, ja uusia paikkoja maailmasta aukeaa sitä mukaa, kun sankarin ominaisuudet parantuvat. Pelistä voi löytää vivahteita niin Mirror's Edgestä, Mass Effectistä, Killzonesta kuin Bioshockistakin. Kehittäjä Human Head Studios on selvästikin asettanut tavoitteensa korkealle sen sijaan, että olisi pelannut jatko-osan kanssa varman päälle, mutta onnistuessaan Prey 2 voi olla jotain todella ainutlaatuista.

Kuumimmat pelit 2012

Ninja Gaiden 3
Maaliskuu 2012 - PS3, Wii U, Xbox 360 - Lue lisää
Superninja Ryu Hayabusa on heilunut televisioruuduilla jo usean vuoden pelkkien ykkös- ja kakkososan uudelleenjulkaisujen muodossa. Välinäytöksenä Ryun taitoja esiteltiin toki myös Nintendo DS:llä, mutta kunnollista jatko-osaa on saatu odottaa jo nelisen vuotta. Maaliskuussa on siten vihdoin tiedossa sarjalle ominaista haastavaa ja brutaalin veristä ninjatoimintaa. Koko maailman kohtalo on tietysti vaakalaudalla, mutta tällä kertaa Ryun ja pelaajan on kohdattava myös sisäiset demoninsa. Ninja Gaiden 3 ilmestyy myöhemmin myös yhtenä Wii U:n julkaisupelinä lisänimellä Razor's Edge. Onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, kuinka uuden konsolin ohjausnäyttöä tullaan hyödyntämään. Playstation 3 -versio puolestaan tukee jo maaliskuun julkaisussaan Playstation Movea.

Kuumimmat pelit 2012

Starcraft II: Heart of the Swarm
Kesä 2012 - PC - Lue lisää
Starcraftin tarina jatkuu taas tänä vuonna, ja kyseessä on taatusti julkaisu, joka kuumottaa monia. Starcraftin Brood War -laajennuksessa Sarah Kerriganin, "Terien kuningattaren", tarina saavutti senkertaisen huipennuksensa. Starcraft II: Wings of Liberty puolestaan palautti tämän (enimmäkseen) ihmisen muotoon, ja Heart of the Swarmissa Kerrigan ottaa johtohahmon aseman. Koteloitumisen aika on ohitse, ja Sarah aikoo kostaa Mengskille koko rahan edestä. Juuri tämä hahmovetoinen tarina on aina tehnyt Starcraftista niin viihdyttävän. Pelihän on varsinaiselta kaavaltaan suhteellisen yksioikoinen, mutta sen rikkaat raamit nostavat aina hymyn kasvoille ja erottavat sen muista reaaliaikanaksutteluista. Luvassa on jatkuvan tarinan lisäksi luonnollisesti myös noin 20 uutta tehtävää sekä uusia yksiköitä ja strategioita, ja kaikki tämä vieläpä vain laajennuksen hinnalla!

Vuoden varrella julkistettaneen lisää pelejä, joita ei tämän listan koontihetkellä ollut tiedossa. Pidä silmällä Gamereactorin uutisia ja pysyt pelimaailman kärryillä.Ladataan seuraavaa sisältöä