(10) Fight Club
Kirjaa parempi elokuvaversio niin tarinankerronnan kuin viihdearvonkin osalta on hyvin harvinaista. David Fincher muunsi Chuck Palahniukin itsepetoksesta ja sosiaalisten normien tuhosta kertovan kirjan elokuvaksi. Joidenkin mielestä elokuvana Fight Club on hämmentävä. Onko teemana mielisairaus? Vaiko kenties kapitalismin kuristusote kaikesta yhteiskunnasta? Minulle kyse on kummastakin, ja elokuva on kirjaa parempi.
(09) Amerikan psyko
Kirja on verisempi ja karskimpi, suorastaan sairaampi. Elokuvan ohjasi Mary Harron, ja tarinasta otettiin pois ne verisimmät osuudet pitäen silti ennallaan tunnelman ja tarinan idean. Elokuva onkin monin tavoin parempi ja keskitetympi kuin kirja. Christian Bale tekee elämänsä roolin, ja vieläpä uransa alussa.
(08) L.A. Confidential
James Ellroyn vaikeasti luettavat mestariteokset ovat aina haaste elokuvaksi sovitettaessa. Curtis Hansonin tehtäväksi jäi poistaa ylimääräiset, ja pitää mukana ne tärkeät osuudet. Käsikirjoittaja Brian Helgeland onnistui pitämään mukana sen alkuperäisen tarinan Los Angelesin korruptoituneista poliiseista 1950-luvulla.
(07) Uhrilampaat
Luin Thomas Harrisin mahtavan kirjan 14-vuotiaana, mikä ei ehkä ollut hyvä päätös. Kirja pelotti, ja saman tekee joka kerta myös Jonathan Demmen upea elokuvaversio. Leffa on lähdemateriaalilleen hyvin uskollinen. Mieleen jäävät lähtemättömästi niin Jodie Foster kuin Anthony Hopkins.
(06) Dyyni & Dyyni: Osa kaksi
Frank Herbertin tieteiseepoksen puristaminen kaikkine keskeisine puolineen elokuvamuotoon ei ole helppoa. Twin Peaks -heppu David Lynch yritti, ja pieleen meni. Sitten Blade Runner 2049 -ohjaaja Denis Villeneuve hoiti homman kotiin. Dyyni & Dyyni: Osa kaksi ovat mahtava kokonaisuus.
(05) Kummisetä
Mario Puzon romaani on tummasävyisempi kuin ensimmäiset kaksi Kummisetä-elokuvaa. Väkivaltaa on paljon, kun taas elokuva on paljon tavallisempi. Kaikesta huolimatta Kummisetä ja Kummisetä II ovat kumpikin aivan mahtavia elokuvia.
(04) Menetetty maa
Cormac McCarthyn kirja painottaa hyvän ja pahan mitätöntä eroa, ja oikeastaan vain hetki erottaa nämä kaksi toisistaan. Ethan ja Joel Coenin elokuva ei tee samaa. Paha tulee selvemmin esiin, ja näin elokuva on tehokkaampi. Muuten leffa on lähdemateriaalilleen hyvin uskollinen, ja mahtava.
(03) Aamiainen Tiffanylla
Truman Capoten kirja on masentavampi ja röyhkeämpi esittäessään tunteita ja tragediaa, mutta muuten Blake Edwardsin elokuvaversio on mahtava. Romanssi tuntuu edelleenkin aidommalta kuin 99% Hollywoodin rakkaustarinoista.
(02) Jurassic Park
Michael Crichtonin tausta lääkärinä ja tieteilijänä tuotti romaanin henkiin herätetyistä dinosauruksista teoksessa Jurassic Park. Kirjassa ihmiset revitään kappaleiksi paljon seikkaperäisemmin kuin mitä Steven Spielbergin vuoden 1993 elokuvassa esitetään. Leffa ohittaa 80% siitä varsinaisesta tieteellisestä pohdinnasta, mutta tarjoaa silti enemmän kuin tarpeeksi, että elokuva tuntuu uskottavalta.
KAIKKIEN AIKOJEN PARAS KIRJASTA TEHTY ELOKUVASOVITUS:
(01) Taru sormusten herrasta
Peter Jacksonin, Fran Walshin ja Philippa Boyenin tulkinta J.R.R. Tolkienin kirjasta on kertoo tarinan paremmin kuin kirja itse. Tolkien itse ei oikein osannut keskittyä olennaiseen, eikä halunnut poistaa kivoja lillukanvarsia. Elokuvat tekivät juuri tämän tiivistystyön. Taru sormusten herrasta on elokuvakolmikkona se maailman paras, ja siksi myös kaikkien aikojen paras kirjasta tehty elokuvasovitus.