Oli kyse sitten kirjoista, elokuvista tai peleistä, on jatko-osa aina vaikea pala: miten tehdä seuraavasta alkuperäistä parempi? Sen pitäisi olla riittävän samanlainen, mutta kuitenkin erilainen ja parempi.
Listalla ei ole sellaisia kuin Super Mario Bros. 3, Resident Evil 2, The Legend of Zelda: A Link to the Past ja Half-Life 2, vaikka mahtavia ovatkin. Ulkopuolelle upeudestaan huolimatta jäivät myös Pikmin 4, Grand Theft Auto V, Batman: Arkham City ja Warhammer: Vermintide 2.
Paluu Baldur's Gaten pariin otti oman aikansa, mutta Larian Studiosin roolipeliä kannatti odottaa. Aiempien pelien D&D-pohjalle rakentaen Baldur's Gate III on esimerkki siitä, miten roolipeli tehdään. Peliä käytetään vielä vuosien ajan merkkipaaluna ja mallina muille. Tapahtumat sijoittuvat sata vuotta Baldur's Gate II:n jälkeiseen aikaan, joten kyseessä ei ole aivan suora jatko-osa edeltäjälleen.
Pokémon Gold ja Silver oli osoitus siitä, miten pitkälle pelisarja voi mennä. Kokonaan uusi alue tutkittavaksi, Kanto siihen endgame-osuuteen, kokonaan uusia taskuhirviöitä ja paras myyttinen kolmikko. Pokémon Gold ja Silver on se syy, miksi edelleen vaadin toisen sukupolven uusiksi tehtyjä remake-versioita.
Borderlands 2:n aloitusosio sai jo kovasti innostumaan silloin 2010-luvulla. Mahtavat henkilöhahmot ja sujuva pelattavuus yhdessä villin lännen tunnelman kanssa. Pahis Handsome Jack teki Borderlands 2:sta pelin, jota sarja ei ole sittemmin ylittänyt. Voi olla, ettei tasoa koskaan enää ylitetä.
Ensimmäinen Mass Effect aloitti ehkä parhaan avaruusoopperan Star Warsin jälkeen. Jatko-osa paransi sitä, mille ensimmäinen Mass Effect oli pohjan laskenut. Mass Effect 2 on tarinaltaan yksinkertaisempi kuin edeltäjänsä (ja jatko-osansa Mass Effect 3). Yksinkertaisuus kuitenkin toimii, ja viimeinen tehtävä nostaa tunnelman kattoon.
Vuonna 2012 Treyarchin työ vakuutti epäilijät. Call of Duty: Black Ops 2:sta muistetaan moninpelikarkelot kentissä Nuketown 2025, Hijacked ja Raid. Minulle se kohokohta oli kuitenkin Zombies. Bussista jäätiin pois Tranzitissa, ja Rusty Cagella pelaaminen Mob of the Deadissa oli jotain niin taivaallista että.
Red Dead Redemption 2:n maailma tekee vaikutuksen, aivan varmasti. Kylmässä hevosten kivekset kutistuvat, ja maailman yksityiskohdat ovat muutenkin samaa luokkaa. Lisäksi tarina on videopelien mestariluokkaa, vaikka esiosa rajoittaakin toimintaa siellä ja täällä. Arthur Morgan on sitä parasta, mutta ei olisi mitään ilman muuta Van Der Linden jengiä.
The Witcher 3: Wild Hunt on joidenkin mielestä se kaikkien aikojen paras peli. Edeltäjät jäävät kauas taakse niin maailman, taistelumekaniikan, henkilöhahmojen kuin tarinankin osalta. Vuoden 2015 peli on edelleenkin vaikuttava kokemus. Ja korttipeli Gwent sai alkunsa minipelinä, ja sai aikanaan kokonaan oman julkaisunsa.
Halo: Combat Evolved mahdollisti jaetun ruudun moninpelimätön kavereiden kanssa, ja Halo 2 siirsi pelaamisen verkkoon Xbox Livessä. Sen jälkeen pyssyttelypelit muuttuivat lopullisesti. Tarinan osalta Halo 2 jatkoi onnistuneesti ensimmäisen pelin tarinaa syventäen ennen kaikkea Covenantia.
Vinksahtanut Aperture Labs on hauska paikka Portal 2:ssa, vaikka hauskaa oli jo ensimmäisessä pelissä. Jatko-osassa on myös kaverin kanssa yhdessä pelaamisen mahdollisuus, ja pelaaminen on vain sitä itseään eli hauskaa. Kaverin lennättäminen ulottuvuusportteihin on hienoa se.
Pelinä Assassin's Creed II ei ehkä ole paras, mutta jatko-osana verrattuna alkuperäiseen se on. Ennen jatko-osan Ezio Auditorea Assassin's Creed oli historiallinen hiiviskelypeli. Assassin's Creed II lisäsi mukaan parkour-tasoloikkaa ja entistäkin enemmän historiaa. Ilman Assassin's Creedin jatko-osaa peliala näyttäisi toisenlaiselta, eikä Ubisoft olisi niin iso tekijä kuin se on. Assassin's Creed on edelleen merkityksellinen ja menestynyt pelisarja.