
Gamereactor testasi viime syksynä L33Tin lippulaivapelituolin L33T E-Sport Pro Gamingin. Nyt testissä on vastajulkaistun Elite-pelituolin kolmas iteraatio, joka sijoittuu hieman edullisempaan hintaluokkaan. Edullisemmasta hinnasta huolimatta tuolien välillä on eroja niin hyvässä kuin pahassa.
Kertauksena ensikertalaisille - L33Tin tuotteet ovat pelaajille suunnattuja oheistarvikkeita. Näitä ovat muun muassa tuolit, pöydät, hyllyt, hiirimatot, reput kuin muutkin käsinkosketeltavat härpäkkeet. Viime vuoteen nähden näyttää siltä, että alunperin 7L33Tinä aloittanut yritys ei ollut tyytyväinen uudelleenbrändäykseensä L33Tiksi vaan tuolin tavoin nimi on evolvoitunut kolmanteen muotoonsa L33T Gamingiksi. Katsotaan missä ollaan vuoden päässä. Tuskin ainakaan LG:ssä.
Viime vuoden lippulaivatuolin tavoin ensimmäinen murheenkryyni tulee vastaan heti tuolia kootessa. Ohjeet ovat parantuneet, mutta edelleen ilmiselviä parannuskohteita löytyy. Esimerkiksi istuinosaan kiinnitettävän metallisen runko-osan suhteen ohjeeseen ei ole edelleenkään merkattu, kumpi ohjeen istuinosan suunnista on ohjeessa eteenpäin. Runko-osaan kirjattu, huomaamaton kohometallinen merkintä "front" ratkaisi ongelman, mutta miksi ihmeessä sitäkään ei voitu ohjeessa mainita? Ohjeet eivät myöskään mainitse, kumpi pehmusteista on tarkoitettu niskalle ja kumpi alaselälle. Ratkaisu tähän löytyi pahvilaatikon mainoskuvasta. Toisin kuin viime vuonna, absoluuttisia virheitä ohjeista ei sentään löytynyt. Turhaa säätöä ja yritys-erehdystä kuitenkin.
Koottuna pelituoli koostuu kuppimaisesta istuinosasta, metallisesta rungosta ja kaasupumpusta, keinonahkaisista niska- ja alaselän tuista sekä muovikoristeista, jotka peittävät pumppua sekä selkänojan sivuosiin jääviä ruuveja. Alaselän tuen myötä makuumaisempi rötvääminen, siis se luonteva selkärangattomuus ja meduusamaisuus, tuntuu hyvältä ja ergonomisesti miellyttävältä asennolta. Niskatuki osuu 180-senttisellä juuri sinne, minne pitää ja korkeudensäädöllä varustetut käsituet saa nostettua juuri oikeaan kohtaan.
Ikävästi istuinosan pehmusteessa on käytetty erilaisia materiaaleja, ja ilman reidet peittäviä housuja penkissä ei mielellään istu tuntia paria pidempää. Siinä missä E-Sport Pro Gaming tuntui hengittävän, Elite v3:n kanssa hikoaa peräsin kiinnikkeineen enemmän. Paljaat reidet eivät myöskään nauti istuinosan eri materiaalien saumoista, jotka jopa hiertävät pidempään penkin etureunalla. Istuinpinnan tulisi olla yhtä ja samaa materiaalia - tai ainakin saumatonta mukavuuden maksimoimiseksi.
Parannuksena lippulaivaan nähden selkänojan kulmasäätö tuntuu toimivan hieman pienemmin säätöpykälin ja vastaavasti kallistuu täyteen makuuasentoon. Tuolin kantavuudeksi ilmoitetaan 125kg, mikä on 40kg lippulaivaa vähemmän. Korkeasta kantavuudesta huolimatta penkki on herkkä keikkaamaan eteenpäin, jos satakiloinen istuu sen etureunalle syystä tai toisesta. Ongelma ilmenee erityisesti rötväysasennosta pystyyn noustessa, jolloin painopiste siirtyy penkin etuosaan. Turvalleen en heittänyt, mutta lähellä se oli. E-Sport Pro Gamingin kanssa vastaavaa ongelmaa ei ollut.
Housut jalkaan kiskottuaan penkki pääsee oikeuksiinsa. Istuin tuntuu rötvätessä kokemuksena jopa paremmalta kuin edellisvuoden huipputuolin kanssa. E-Sport Pro Gamingin kanssa ongelmana olivat penkin kuppimaiset reunat, mitkä ottivat reisien ulkosyrjiin kiinni jo, kun jalkoja avasi noin 25 astetta. Elite v3:n päällä rötväysasennossa reidet ovat parikymmentä senttiä edempänä kupin reunojen ulkopuolella, joten vastaavaa ongelmaa ei ole.
Tuoli liikkuu viiden laadukkaan pyörän päällä, ja pyörii myös paikallaan kevyen ja tasaisen oloisesti. Kaasujousi toimii hyvin kumpaankin suuntaan eikä minkäänlaisia ongelmia kuukauden testikäytön aikana ilmennyt. Tai no - ikävänä yksityiskohtana tuolista irtoaa ensimmäisen 10 päivän ajaksi muovinen haju huoneeseen, mikä sittemmin on hävinnyt täysin.
Elite v3:lla on hintaa noin 240 euroa. Penkki on ehdottomasti hintansa väärti ja sitä on helppo suositella, jos 125 kg kantavuus riittää ja käyttäjällä pysyvät housut kiltisti jalassa.