Gamereactor Network Suomi / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
laitearviot

ASUS ROG Swift PG348Q

Maisemanäyttö

Tietokoneiden oheislaitteiden arviointi ei ole aina suunnattoman jännittävää tai yllättävää, sillä suurin osa testatuista laitteista joko muistuttaa toisiaan tai sisältää lähinnä pieniä parannuksia edellisiin malleihin nähden. Siksi olikin mielenkiintoista päästä arvioimaan erittäin poikkeuksellista, peräti 34-tuuman superlaajakuvanäyttö PG348Q:ta.

Jo pakkauslaatikosta huomaa, että näytön mittasuhteet ovat normaalia reippaasti leveämmät. Mukana tulevaa tukevaa ja helposti säädettävää ripustusta alkaa välittömästi arvostaa, kun reilun 1300,00 euron hintaista mörköä asettelee paikoilleen. Näytön sovittaminen normaalille työpöydälle ei ole mikään itsestään selvä asia, joten mallailua on hyvä tehdä ennen ostopäätöstä. Tilankäytöllisesti kyseessä onkin käytännössä kahden näytön laittaminen vierekkäin. Vankan ja laadukkaan oloinen jalka pitää ison näytön onneksi tukevasti paikallaan. Siitä löytyy myös turhakemainen projisoiva led-logovalo, jonka voi onneksi napata pois päältä näytön sivusta löytyvillä napeilla. Asuksen hallinnointi johtoja myöten on varsin helppoa, mutta näytön leveyden takia sen taakse kurkottelu on hieman normaalia vaikeampaa.

Monitorin 21:9 Ultra-wide -kuvasuhteen edut alkavat hahmottua heti, kun Windowsin logosta päästään työpöydän puolelle. Mikä tahansa riittävän korkealla resoluutiolla otettu maisemavalokuva avautuu kaarevasta näytöstä täydessä koossaan vallattoman paljon vaikuttavammin. IPS-näytön 3440x1440 -resoluutio puskee pikselit sen verran hienosti ruudulle, että ensimmäinen puoli tuntia meni pelkästään sopivia tietokoneen taustakuvia selaillessa. Samalla se on osoitus siitä, millaiset pelit hyötyvät monitorista eniten. Etukäteen hieman mietityttänyt kaarevuus ei tunnu vaikuttavan geometrian piirtoon negatiivisella tavalla. Se on samalla silmälle luonnollisempi, sillä reunat tulevat hienovaraisesti näkökentän reunoja kohti. Vektorinpiirto-ohjelmassa suora viiva vaikutti edelleen suoralta viivalta ja niin edelleen. Graafista suunnittelua, 3D:tä tai vastaavaa tekevät voivatkin saada näytöstä yllättävän paljon irti, jahka oppivat hyödyntämään sen kuva-alaa itselleen sopivalla tavalla.