Suomi
Gamereactor
laitearviot

AOC Agon AG352UCG6

FPS-pelaajan leveä ystävä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

AOCin Agon -premium-näyttöperhe on saanut hyvän vastaanoton niin pelaajilta kuin Gamereactorin osalta. Nyt testissä on 35-tuumainen, kaareva, G-Syncillinen, 120Hz:in 3440x1440 resoluution (21:9) AMVA-paneelilla varustettu Agon AG352UCG6. Uutukaista ei tule sotkea vuoden päivät aikaisemmin julkaistuun pikkuveljeen, jonka virkistystaajuus rajautuu 100 hertsiin, kontrasti on viidenneksen alhaisempi ja jonka mallimerkinnän perästä puuttuu "6".

Tuttuun tapaan Agonin laadun huomaa ulkoisesti heti. Ei liitoksistaan natisevaa muovia, johon koskeminen herättää pelonsekaisia tunteita, vaan tarjolla on rehdisti kokometallinen jalka sekä erittäin tiiviin oloista kovamuovia. Ulkonäköön on selvästi panostettu, sillä tyylikkään värityksen lisäksi näytön alareunasta löytyy läpinäkyvä koristeraita, jonka saa hohtamaan punaisena, sinisenä tai vihreänä. Isompaan Philipsiin tottuneelle näytön matala fyysinen korkeus herättää hämmennystä. Miten nopeasti sitä on suurempaan tottunutkaan!

Näytön jalan kiinnittäminen sujuu helposti ja käyttöönotto tapahtuu hetkessä. Mukana toimitetaan Agoneille tyypilliseen tapaan erillinen muuntaja, VESA-kiinnike sekä HDMI- ja DisplayPort-piuhat, joita vastaavat näyttöliitännät näytöstä luonnollisesti löytyvät. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että HDMI:n avulla näytöstä ei saa kaikkea irti huomioiden paneelin resoluutio sekä virkistystaajuus. Näyttöä kannattaa siis ehdottomasti käyttää vain ja ainoastaan DisplayPortin kautta.

Standardiin virtajohtoon tottuneelle Agonien muuntajaratkaisu on poikkeuksellinen. Se lisää potentiaalisesti hajoavien komponenttien määrää sekä hankaloittaa vianselvitystä, kun virtajohdon vaihtaminen ei onnistukaan kaivamalla kaapista toinen tavallinen virtajohto entisen tilalle.

Tämä on mainos:

Mekaaniset säädöt ovat aikaisempien Agonien tavoin ensiluokkaiset. Korkeudensäätö, katselukulma sekä sivuttaiskulman säätö onnistuvat kaikki näytön jalkaa liikuttamatta. Vähemmän yllättävästi pivot-ominaisuutta ei ultrawide-monitorin kanssa ole.

Näytön hallitseminen tapahtuu hallintajoystickillä, joka löytyy näytön alareunasta logon alta. Tatin löysyydestä (heh heh) AOC ei ole päässyt edelleenkään eroon, mutta nyt ohjaussauvan keskellä oleva virtanäppäin on saanut mikrokytkimen, joten tahattomia ruudun sammutuksia sattuu huomattavasti harvemmin kuin aikaisemmissa malleissa. Kehitystä on siis tapahtunut.

Asetusten hallintavalikko on edelleen vanhanaikainen, mutta sisältää juuri ne tyypilliset säädöt, mitä näytöltä voi odottaa. Mikään pelinäyttövalmistaja ei ole tuntunut saavan hallintavalikkoja modernisoitua edes tälle vuosituhannelle. Ei värejä, ei animaatioita, vaan sitä samaa kaksiväristä valikkoa, mikä myös nykyisestä näytöstäsi todennäköisesti löytyy.

Näyttö on oletusasetuksilla hyvin kirkas ja hävittää merkittävästi yksityiskohtia. Pudottamalla kirkkautta yksityiskohdat palaavat ruudulle. Kuva paranee entisestään kontrastin ja värit säätämällä, jonka jälkeen paneeli toistaa kaunista kuvaa. Juuri testatun, kvanttipiste-tekniikkaa hyödyntävän, Philipsin tasolle ei kuitenkaan päästä. Siitä huolimatta uusin Agon on jälleen validointi sille, että 2018 AMVA-paneelien ei tarvitse enää katsella IPS-tekniikan paneeleita kateudella ylöspäin.

Tämä on mainos:

3440x1440 ultrawide -resoluutio on erikoinen kokemus. Kaarevuus tukee työpöytäkäyttöä erittäin luontevasti, mutta esimerkiksi Youtubesta 1080p-videota katsoessa kuva-ala näyttää pienemmältä kuin 27-tuumaisella 1440p-näytöllä. Toisaalta 21:9-kuvasuhteen videomateriaali näyttää erittäin hyvältä ja selkeästi mukaansatempaavammalta kuin 16:9-kuvasuhteella 27-tuumaisella näytöllä. Ultraleveys on myös nautinnollista katseltavaa sitä tukevissa FPS-peleissä. Ruudun vaakasuuntainen fyysinen koko antaa ääreisnäölle luontevaa tekemistä, jolloin siellä olemisen tuntu on käsinkosketeltavaa.

AOC Agon AG352UCG6AOC Agon AG352UCG6

Muissa kuin FPS-peleissä pelinäkymää ei kuitenkaan aina voida laajentaa suuremmaksi ultrawide-näyttöjen omistajille. Syynä on pelitasapaino. Pelaajien halutaan näkevän pelialueesta saman verran, jolloin horisontaalinen näkymä venytetään koko ruudun alalle. Ratkaisuna luonnottoman venymisen estämiseksi tulee käyttää 16:9-kuvasuhteen resoluutiota, mutta silloin osa kuva-alasta jää käyttämättä ja pienemmälläkin ruudulla olisi selvinnyt. 120Hz paneeli on erittäin nopea eikä input lagista ole tietoakaan (noin 5.5ms). G-Sync tasaa vaihtelevaa ruudunpäivitystänopeutta eli mikrotökkimisestä ei ole pelkoa, jos koneesta vain löytyy nVidian näytönohjain.

Katselukulmat ovat hyvät, kiitos paneelin suuntaavan kaarevuuden. Selkeänä miinuksena valovuotoa on havaittavissa staattisella kuvalla. Pelikäytössä valovuoto ei kuitenkaan vaivaa. Pikselitiheys on korkeaa ja teksti sekä muut yksityiskohdat erottuvat selkeästi. Paneelissa ei ole verkkomaista rakennetta havaittavissa.

AG352UCG6 on hyvä näyttö, jonka saa omakseen noin 1000 euron hintaan. Hinta voi kuulostaa paljolta. Toisaalta muutama vuosi sitten julkaistut, 27-tuumaiset pelinäytöt (G-Sync, 165Hz, IPS) maksavat noin 800 euroa. Näin parin sadan euron lisäinvestoinnilla saa reilusti lisää kuvapinta-alaa ilman, että kuvanlaadusta tarvitsee tinkiä. FPS-pelaajalle näyttö on lähes täydellinen kumppani. Vaimon saa vaihdossa.

AOC Agon AG352UCG6
AOC Agon AG352UCG6AOC Agon AG352UCG6AOC Agon AG352UCG6
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Laadukas fyysinen rakenne, mekaaniset säädöt, 120Hz ja G-Sync, alhainen input lag, kaarevuus toimii ultrawiden kanssa, katselukulmat, virtanappulan mikrokytkin
-
Oletuskirkkaus, tarvitsee muuntajan toimiakseen, valovuodon epätasaisuus, ultrawiden resoluution tuomat heikkoudet, löysä hallintatatti
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä