Suomi
Gamereactor
arviot
Layers of Fear

Layers of Fear on enemmän kokemus kuin peli

Kauhusarjan alusta uusiksi aloittavalla on tuttu nimi, ja pelaamisen arvoinenkin se on.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Layers of Fear on psykologinen trilleri, mutta nimestään huolimatta se ei ole ensimmäisen pelin uusintaversio. Kyseessä ei ole myöskään Layers of Fear 3. Kyseessä on sarjan "jälleensyntymä", sillä mukana ovat uusiksi tehtyinä Layers of Fear, Layers of Fear 2, uusi laajennus The Final Note ja uusi jakso The Writer kaikki yhtenä kokonaisuutena.

Peli alkaa The Writer -osuudella, joka sijoittuu hylättyyn majakkaan. Kirjoittaja on teljennyt itsensä sinne saadakseen olla rauhassa. Sen jälkeen alkaakin sama kuin se alkuperäinen Layers of Fear tai oikeammin The Painter, kuten se tässä pelissä on nimetty. Mielenterveytensä osalta häiriintynyt taidemaalari on luomassa mestariteostaan, ja vanha talo loihtii eteen toinen toistaan kauheampaa näkyä. Uusi laajennus The Final Note käsittelee tapahtumia maalarin vaimon näkökulmasta.

Myöhemmin koittaa osuus The Actor (eli Layers of Fear 2), joka 1930-luvulla vaativan ohjaajan ajamana astuu laivaan osoittaakseen ohjaajalle, että näyttelijässä on ainesta. Ja kuten odottaa sopii, taustalla on muutakin.

Tämä on mainos:
Layers of Fear
Layers of FearLayers of FearLayers of FearLayers of Fear

Pelattavuus on varsin yksinkertaista. Majakassa liikutaan sinne ja tänne, maalarin suuressa talossa sinne ja tänne, ja hylätyssä aluksessa sinne ja tänne ratkoen erilaisia pulmia. Kyseessä on enemmänkin kävelysimulaattori kauhuelementeillä ja pulmien ratkomisella. Ja sellaisena peli toimiikin hyvin. Uutena ominaisuutena The Painter -osuudessa mukana on lyhty, jolla voi valaista reittiä ja paljastaa uusia johtolankoja. Lyhdyllä voi lisäksi haitata pahiksien elämää sen verran, että pääsee pakoon. Samaa tehdään The Actorissa taskulampulla.

Layers of Fear on aina ollut hyvin tunnelmallinen peli, ja samaa voi sanoa tästäkin versiosta. Kaiken aikaa ympärillä tapahtuu outoja asioita, ja yleensä ne epämääräiset vihjaukset ovat pelottavampia kuin ne varsinaiset kohtaamiset pahan kanssa. Luonnollisesti äänimaailma on tärkeässä osassa. Pelottavinta onkin silloin, kun on täysin hiljaista, ja äkkiä jostain alkaa kuulua hengityksen ääntä. Rohkeimpien kannattaa pelata hyvät kuulokkeet päässä ottaen ilon irti pelin tilaäänistä.

Tämä on mainos:
Layers of Fear
Layers of FearLayers of FearLayers of FearLayers of Fear

Layers of Fearin pohjalla hyrrää Unreal Engine 5, ja onhan kyseessä kaunis peli. Bloober Team todellakin osaa suunnitella pelottavia maailmoja, ja yhdistää ne valaistuksen kanssa. Kyseessä on yksin tunnelmallisimmista kauhupeleistä koskaan.

Ajoittain kontrasti on hieman pielessä, ja ruudun tapahtumia on hankala hahmottaa. Bloober Team on lupaillut korjata asian ennen pelin julkaisua. Mukana on kaksi erilaista grafiikkatilaa: Quality vauhdilla 30 fps ja säteenseurannan kera tasolla 4K, ja sitten Performance vauhdilla 60 fps ja ilman säteenseurantaa matalammalla resoluutiolla.

Uusin Layers of Fear vie riipivyyden uudelle tasolle grafiikan ja äänimaailman ansiosta. Se ei sovi kaikille, sillä Layers of Fear on enemmän kokemus kuin peli. Pelattavuus on hyvin yksinkertaista alusta loppuun. Mikäli tällainen viihde on se oma juttu, on Layers of Fear lajityyppinsä yksi parhaista.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kaunis grafiikka, hyvin suunnitellut maailmat, tunnelma, mahtava soundtrack
-
Turhan yksinkertainen pelattavuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä