Eri aiheisia Lego-pelejä on nykyään aivan joka lähtöön. Pelimekaanisesti kaikki nämä pelit ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta rakennettu samoista palikoista. Sen takia Light Brick Studion Lego Builder's Journey herättikin kiinnostukseni, sillä siinä pelaaja pistetään pyörittelemään Lego-palikoita täysin uudella tavalla.
Vähäsanainen Lego Builder's Journey näyttää asiat mieluummin kuin kertoo niistä. Pelaaja pääsee suoraan pyörittelemään palikoita opastusosion hengessä. Pelaaja voi näppärästi valita tatilla näkyvistä palikoista haluamansa ja napata sen komentonapilla käyttöön. Palikkaa voi pyöritellä tarvittuun asentoon ja sen jälkeen mallata se paikoilleen niin kuin oikeastikin legoilla rakentaessa. Tarvittaessa toisella tatilla voi isometristä kuvakulmaa hieman kääntää, jos muuten palikan paikka ei hahmotu.
Varsinaisen pelin käynnistyttyä käy nopeasti selville, että kantavana teemana on yhdessä matkan tekeminen rakentelun merkeissä. Yksittäisiin legopalikoista rakennettuihin kenttiin on sijoitettu lapsi- ja aikuislego-hahmot eri puolille kenttää. Kulkureitti näiden hahmojen välissä on puutteellinen, mutta ympäristössä lojuu tietty määrä ylimääräisiä palikoita reitin korjaamiseen. Pelaajan pitää siis saada autettua lapsi vanhempansa luokse asettelemalla oikeanlaisia legopalikoita tämän tielle. Yksinkertainen idea poikii mielenkiintoisia pulmia, kun ratkaisuja voi olla monia riippuen siitä, kuinka palikoita käyttää. Autenttinen palikoiden pyörittely luo miellyttävää aivojumppaa varsinkin, kun pelissä ei varsinaista aikarajaa ole tai pelaajan puuhailu ei voi keskeytyä mihinkään virheeseen.
Muutaman komennon pelimekaniikka ei juuri ongelmia tuota. Sen sijaan välillä on hieman vaikea saada laitettua palikkaa haluttuun paikkaan yläkulmavinkkelistä palikan ollessa eri kohdassa kuin miten sen itse näki. Tällaiset virhearviot jarruttavat hieman kasailua, mutta kun pelissä ei ole minnekään kiire, ei tästä ole kuin satunnaista vaivaa. Ehkä suurempi ongelma pelissä ovat muuttuvat lainalaisuudet. Lapsihahmon mahdollisuudet ylettyä seuraavalle palikalle kun tuppaavat muuttua kentästä toiseen. Tämä hankaloittaa reitin kasauksen suunnittelua ja saattaa yllättää, kun hahmo pääseekin etenemään palikalle, mihin tämä edellisessä kentässä ei millään yltänyt.
Perinteisen pulmailun ohella Lego Builder's Journey sisältää myös luovan tilan. Tässä tilassa pelaaja voi kasailla omia rakennelmia ja ympäristöä, ja jakaa niitä netin välityksellä muille pelaajille. Tällä tavalla koettavaa sisältöä peliin tulee moninkertaiset määrät.
Auringonlaskun keltaisen valon käyttö tekee Lego Builder's Journeysta miellyttävän pehmeän näköisen. Hahmoja myöten kaikki ruudussa näkyvä on kasattu legopalikoista, mikä tekee pelin ilmeestä persoonallisen ja samalla kovin sympaattisen. Erityisesti dynaamiset alueet, kuten virtaava vesi ja uppoava muta, ihastuttavat ilmeellään. Hallitut, pienet ja yksittäiset alueet eivät tuota Playstation 5:lle pyörimisongelmia, eikä lataustauoistakaan ole keskeyttämään palikoiden pyörittelyä.
Pitääkseen menon realistisempana ja tunnelman rentona, pelin hahmot eivät puhu mitään. Itse asiassa oikeastaan ainoat ääniefektit tulevat legopalikoiden pyörittelystä, joiden heleä kalkatus kuulostaa kivalta korvaan. Rennon tunnelman sinetöi rauhallinen taustamusiikki, jonka miellyttävät sävelet yhdistettynä pelin pehmeään ilmeeseen antavat erittäin sympaattisen kokonaiskuvan pelistä.
Lego Builder's Journeyn erilainen ja enemmän realistinen lähestyminen Lego- ja samalla yleisesti pulmapeleihin on erittäin toivottu piriste pelitarjontaan. Sympaattinen teema yhdistettynä monin tavoin ratkaistaviin rauhallisin pulmiin ja upea audiovisuaalinen toteutus tekevät ihmeitä kaiken ulkopuolisen kiireen ja stressin keskellä. Pienet tekniset kömmähdykset vesittävät hieman rakentajan matkaa, mutta eivät onnistu pilaamaan upeaa kokonaisuutta.