Suomi
Gamereactor
arviot
Life is Strange

Life is Strange - Episode 4: Dark Room

Yllättävien käänteiden sarja jatkuu Arcadia Bayn tummissa vesissä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Life is Strange lähestyy viidettä ja viimeistä jaksoaan kiivaaseen tahtiin. Neljäs osa, Dark Room, eteneekin ensin rivakasti, mutta tahmaa sitten paikalleen loppua kohden. Brutaalius on nyt kuitenkin aiempaa kovemmalla tasolla.

Achtung! Tällä kertaa arviossa käsitellään totuttua avoimemmin jakson tapahtumia, joten spoilereita välttelevien ei kannata lukea tätä pidemmälle.

Life is StrangeLife is Strange

Life is Strangen kolmannessa jaksossa Max päätyi vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa kohtalo oli tehnyt tämän parhaalle ystävälle sangen keljun tempun. Chloen isä oli nyt elossa, mutta tytöllä itsellään oli jo toinen jalka kirkkomaalla.

Tämä on mainos:

Dark Roomin alussa Max, ja sitä kautta pelaaja, joutuu tekemään kovan päätöksen Chloen suhteen, jonka jälkeen peli palaa takaisin totuttuun todellisuuteen. Voitaisiin taas sanoa, ettei kyseessä ole päätös ensinkään, koska sen vaikutukset pyyhitään heti pois, mutta täytyy myöntää, että sillä on tästä huolimatta rankka emotionaalinen vaikutus.

Tämä neljäs jakso pieksee pelaajaa muutenkin suoraan tunteisiin tai vähintään vyön alle, koska sävy on aiempaa synkempi ja brutaalimpi. Väkivalta ja jopa kuolema väijyvät useissa kohtauksissa, ja niissä käsitellään armomurhan lisäksi myös muita hyvin raskaita teemoja. Mikään episodipeli ei ole jäänyt kaivelemaan tällä tavalla sitten The Walking Deadin ensimmäisen kauden.

Raskaat teemat vaativat harkitsevaa otetta, mutta onneksi Dontnodilla on tämä ainakin pääkohdiltaan hallussa. Muun muassa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvällä materiaalilla ei herkutella, vaan se esitetään poikkeuksetta sangen ahdistavassa sävyssä.

Dark Room sisältää myös todellista etsiväntyötä. Kehittäjä on luonut nokkelan mekaniikan, joka yhdistää välillä monimutkaistakin päättelyä helppoon käyttöliittymään. Tällaista ei ole todistetusti vaivatonta keksiä, joten peli saa siitä lisäpisteitä.

Tämä on mainos:

Pisteitä otetaan puolestaan pois dialogista, joka tällä kertaa kärsii liiallisesta itsetietoisuudesta. Käsikirjoittaja on laittanut teinien suuhun juttuja, joita kukaan alle 25-vuotias ei koskaan sanoisi teineistä.

Life is StrangeLife is Strange

Myös jakson tahditus on poskellaan. Se etenee hitaamman alun jälkeen miellyttävän rivakasti aina kolmanteen näytökseen saakka, joka tahmaa selittämättömästi paikalleen. Juuri siinä kohtaa kun pitäisi olla kiire ja paniikki päällä, jäädäänkin höpöttelemään tyhjänpäiväisiä laajan hahmogallerian kanssa. Jännitys valuu pois tilanteesta, ja Max käyttäytyy epärealistisen rauhallisesti ja hallitusti juuri tehtyyn karmeaan löytöön nähden.

Hetkeä myöhemmin Maxin etsiväntaidot ovatkin sitten tyystin kadoksissa tämän peräänkuuluttaessa näkymättömyyttä samalla kun hän heiluu taskulampun kanssa pimeässä ja osoittaa sillä ystäväänsä koko ajan selkään. Tässä tosin voi olla kyseessä myös katkos käsikirjoittajan ja kenttäsuunnittelijoiden välillä.

Jakson loppu tarjoaa taas yllätyskäänteen ja suuren paljastuksen. En voi väittää, että uusi pahis olisi tullut aivan täytenä yllätyksenä, mutta meininki alkaa olla nyt aika Dexteriä, eli kausi muuttuu loppuaan kohden sarjamurhaajatarinaksi. Tästä käänteestä voi olla toki montaa mieltä, mutta itselleni se oli askel varsin kuluneeseen suuntaan.

Dark Room jää todella kiperään paikkaan, ja on mielenkiintoista nähdä miten Max mahtaa päästä pois tästä pinteestä. Kehittäjä pelaa nyt kuitenkin jo niin kovilla panoksilla, että finaalijakson täytyy olla jotain todella ravistelevaa tehdäkseen vaikutuksen. Se voi lässähtää tai toisaalta se voi sortua siihen mässäilyyn miltä tähän mennessä olla suuremmaksi osaksi vältytty. Aika näyttää.

HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Etsivämekaniikka, raskaat teemat
-
Tahditus, dialogi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Vaikuttavaa Life is Strange -cosplayta

Vaikuttavaa Life is Strange -cosplayta

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Dontnodin Life is Strange teki suuren vaikutuksen vuonna 2015. Tämän vuoksi teeman mukaan pukeutuvat cosplay-heput ovat ottaneet pelin omakseen. Ranskalainen Medusa...Ladataan seuraavaa sisältöä