Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
Little Bug

Little Bug

Ötököiden yö

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Little BugLittle BugLittle Bug

Ruotsalaisen Tarsier Studion Little Nightmares -pelisarja on johdattanut pelaajia kahden pääosan verran synkkiin sivulle rullaaviin painajaisiin, ja myös marraskuussa 2021 konsoleille kolahtanut Little Bug -eepos luottaa synkkien öiden vetovoimaan. Alkujaan tietokoneille syyskuussa 2018 julkaistu Little Bug on tyylikäs ja mekaniikallisesti vaikuttava tasoloikka, jonka vähän tylsää tarinankerrontaa ei kannata pysähtyä ihmettelemään liian pitkäksi aikaa.

Kahdeksanvuotias Nyah-tyttönen liikkuu kotikaupunkinsa karheilla kulmilla, jossa riittää nähtävää ja pelättävää niin unenomaisissa tasoloikintakohdissa kuin realistisemmissa kaduntallaamisjaksoissakin. Kissanraadon näkemisestä alkava teos käyskentelee synkilläkin aihealueilla sivuten kotiväkivallan kaltaisia teemoja. Lineaarinen seikkailu etenee luontevasti värikkään mutta selkeän kuvasuunnittelun ansiosta, ja pimeän öisissä painajaisepisodeissa Nyahia huitovat ja hamuilevat vaaleanpunareunaiset kädet ovat todella kiinnostava ja säväyttävä kuvasuunnittelullinen elementti.

Sarjakuvamainen ja urbaani suunnittelu tuovat mieleen niin ikään pirtsakan katu-uskottavan Demon Turf -tasoloikinnan, mutta kauneusvirheitäkin on jäänyt mukaan Little Bugin ilmeeseen. Hahmojen dialogin aikana ei kuulla ääninäyttelyä, vaan juttelu etenee harmittavan epäselvällä kirjasintyylillä. Sieltä täältä kerättävissä olevia muistoesineitä Nyahin äidistä voi asetella matkalaukkuun, ja objektien taustatarinat ja muistot lipuvat ruudulle samalla fontilla. Mitään kauhean ovelia juonenkäänteitä ei ole luvassa tämän inventaarion puolelta, vaan jutun juoni etenee hieman ennalta-arvattavana, rappioromanttisena kurjalistokuvauksena.

Tämä on mainos:
Little BugLittle BugLittle Bug

Tasoloikkana Little Bugin sujuvuus toimii kuitenkin ihan eri tavalla yhden loistavasti toimivan mekaniikan varassa. Nyahin suojelijana toimii sinisen valon saattelemana lentävä ötökkä, joka vetokoukkumaisilla energiasäteillään pystyy heittelemään ja nakkelemaan Nyahia korkealla oleviin muuten luoksepääsemättömiin paikkoihin. Nyahilla ei ole edes omaa hyppynäppäintä, mutta energiasäteen nykäisyä vastaan painovoima jää kakkoseksi. Säde nykäisee Nyahin ilmaan ZR-olkapainikkeella, ja tyttö voi hyppiä säteitä liaanimaisina kädensijoina hyödyntäen kuin Hämähäkkimies konsanaan; ötökän lasauttamassa säteessä riittää löpöä kolmeksi liaanimaiseksi kädensijaksi, joiden hyydyttyä painovoima perii omansa takaisin.

Tasoloikkaosiot ja Nyahin lennättäminen ovat kaoottisuudestaan huolimatta todella hauskoja kohtia, vaikka uudelleenyrityskerroille tuleekin tarvetta. Onneksi tarkistuspisteinä toimivat kynttilät leimuavat kentissä varsin tasaisten ja inhimilliseltä tuntuvien välimatkojen päässä toisistaan, eivätkä jorpakon puolella käymisen jälkeen uudet yrityskerrat tunnu turhauttavilta tai pelaajaa epäreilusti kohtelevilta.

Hieman yksinkertaisen Nyahin ohjaamisen lisäksi kyseistä ötökkää pitää kuitenkin ohjastaa ja komentaa ohjaimen oikealla tatilla kulkemaan joko Nyahin edellä avaamassa omia oviaan. Onnistuin muutaman kerran ohjaamaan öttiäisen ruudun ulkopuolella olevan nurkan taakse niin, että en saanut sitä käyttööni, mutta noin muuten meininki toimii ongelmitta. Sinänsä yksinkertaisista peliympäristöistä paljastuu jatkuvasti yllätyksiä ja uusia reittejä, kun yllättäviä sivusuuntia ja muita käänteitä riittää jatkuvasti.

Tämä on mainos:

Little Bug ei varsinaisesti räjäytä pankkia tai kaahaa voitolla yöhön, mutta ohjattavuudeltaan hauska ja kuvasuunnittelultaan ovelan monipuolinen peli viihdyttää tasokkaiden tasoloikkien ystäviä.

HQ
Little BugLittle BugLittle Bug
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Kiinnostava ja omaperäinen kuvasuunnittelu, Nyahille ja energiaötökälle ovelasti suunnitellut reitit
-
Juoni ei yllätä, dialogiosioiden kirjasintyylin epäselvyys
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä