Pilvipelaaminen on nykyisin pinnalla. Toisaalta suuret firmat panostavat siihen isosti, kuten Microsoft ja Nvidia, ja sitten taas toisaalta on selvää, että teknologia on toistaiseksi varsin kehittymätöntä, eikä selvästikään valmis vielä valtavirtaistumaan. Pilvipelaamisen idea on, että sen avulla pääsee pelaamaan monella erilaisella laitteella, kuten älypuhelimella, tabletilla, pelikonsolilla, PC:llä, televisiolla ja niin edelleen.
Logitech G Cloud on käteen mahtuva pilvipelaamiseen tarkoitettu laite. Sen kuori muistuttaa Nintendo Switch Litea, ja sillä pelataan pelejä pilvipalvelinten avustamana. Laite ei tee oikeastaan mitään uutta verrattuna siihen, mitä muilla laitteilla on jo nyt tarjota. Pelien niin sanottu renderöinti ei tapahdu "natiivisti", ja käytössä on Android 11. Hintaa laitteella on kuitenkin 359 euroa. On silti sanottava, että Logitech G Cloud tarjoaa omat hetkensä.
Logitech G Cloud luottaa siis ulkoisiin pilvipalvelimiin päästäkseen käsiksi videopeleihin. Näin ollen laitteen hinnan lisäksi mukaan on laskettava se kuukausimaksu kyseiseen pelipalveluun. Niin ja toki vaaditaan vakaa Wi-Fi-yhteys, jotta pääsee pelaamaan niitä uusimpia pelejä. Logitechin mukaan 20 Mbps riittää, mutta käytännössä tällä tavalla ei pysty ulosmittaamaan sitä parasta laatua pilvipelaamisesta. Pilvipelaaminen on siis vielä varsin kehittymätöntä. Ajatus on mielenkiintoinen, ja tulevaisuus on varmaankin pilvessä, mutta toistaiseksi teknologia ei ole valmis.
Edellä kuvatun vuoksi lopullisen kannan muodostaminen Logitech G Cloudista on vaikeaa, sillä laitteen periaate ottaa ilo irti pilvipelaamisesta on pätevä, mutta se pilvipelaamisen palveluiden laatu ei vielä ole tarpeellisella tasolla. Esimerkiksi nopeatempoiset pelit, kuten pyssyttelyt ja moninpelit pyssyttelevistä moninpeleistä puhumattakaan ovat varsin kovia haasteita pilvipelaamiselle. Silti on sanottava, että noin yleisesti ottaen itse Logitechin laite on varsin hyvä.
Prosessorina on Qualcomm Snapdragon 720G kahdeksalla ytimellä vauhdilla 2,3 GHz, ja sitten 64GB ROMia, jotta 16:9 Full HD IPS LCD -paneeli toimii luvatusti 60 Hz virkistystaajuudella. Käsikonsolit huomioiden tiedot ovat hyvät. Näyttö on vain 7", mutta kirkkaus on 450 nitsiä. Toisin sanoen kirkkaassakin valaistuksessa pystyy hyvin näkemään, mitä ruudulla tapahtuu. Mukana on niin ikään kosketusnäyttöohjaus tablettina toimimista varten. Laitteen pitäisi siis olla teknisesti parempi kuin Nintendo Switch.
Mutta koska pelejä pelataan pilvipalvelimelta, ei se raaka koneteho välttämättä merkitse paljoa, koska Logitech G Cloud ei tee sitä prosessointia itse. Toisin sanoen laitteen oma teho on mukana varmistamassa silkkisen tasaisen suoriutumisen silloin, kun vaihdetaan saumatta xCloudin ja GeForce Now'n kesken ilman tarvetta avata ja sulkea sovelluksia. Useampaa suoratoistamiseen tarkoitettua sovellusta ei kuitenkaan voi olla auki samaan aikaan, mutta vaihtaminen onnistuu vaivatta ja nopeasti.
Pelaamaan kun lopulta päästään, on toiminnassa paljon hyviä asioita. Ajelupelit toimivat pilvestä pelattuna oikein hienosti, kuten Forza Horizon 5:n Rally Adventure ja Dirt 5. Asymmetristen analogitattien ja hyvin aseteltujen A, B, X, ja Y-nappien avulla unohtamatta vasemmalla olevaa ristiohjainta Xboxin ohjaimen malliin Logitech G Cloud sopii Xboxin peleille mahtavasti. Mukana on myös hartia- ja liipaisinnapit, joskin liipaisimet ovat liian pienet ja ne olisi voitu sijoittaa hieman taaemmaksi paremman ergonomian takaamiseksi.
Äänipuolella Logitech G Cloud soi stereokaiuttimilla, eikä laite itsessään pidä juurikaan meteliä. Pilvipalvelinten käyttäminen vie ison osan vaadittavasta laitetehosta pois laitteelta itseltään. Näin ollen laite ei koskaan kuumene, joten isoja jäähdytysratkaisuja ei tarvita. Kuulokkeilla pelaaville mukana on 3,5 mm paikka ja keinot Bluetooth 5.1 -yhteydelle. Toisin sanoen yhteys voi olla langallinen tai langaton. Logitech G Cloud sisältää myös haptisen värinän peleihin, mikä on aina miellyttävä lisä.
Logitech G Cloudilla on käytössä Android 11, mutta se on muovattu erityisesti videopelaamiseen sopivaksi. Ensimmäistä kertaa käynnistettäessä on mahdollista valita tavallinen Android tai pelaajakeskeinen vaihtoehto, joka muistuttaa Nintendo Switchin näkymää. Näin ollen pilvipalvelut ja pelisovellukset ovat nopeasti esille otettavissa, mutta sähköpostia ja Youtubea pääsee niitäkin käyttämään varsin helposti. Omat Googlen tietonsa voi linkittää laitteen kanssa, mikä helpottaa suuresti salasanojen ja muiden sen sellaisten kanssa.
Vaikuttavinta on kuitenkin akunkesto. Mukana tulee 23,1 Whr akku, joka on tehty uudelleenladattavasta Li-polymeerista, ja Logitechin mukaan kestoa on jopa 12 tuntia. Kokemukseni mukaan tieto pitää paikkansa. Täyteen lataamisessa kestää muutaman tunnin.
Kuten jo sanoin, on Logitech G Cloud vaikea arvioitava. Pelkän teknologian ja laitteen itsensä puolesta siinä on paljon hyvää. Toisaalta vehje nojaa sellaiseen teknologiaan, joka ei ole vielä valmis. Tulevaisuudessa pilvipelaaminen on varmasti valtavirtaa, mutta ei vielä. Siksi on vaikeaa suunnitella näin kallista laitetta. Logitech on ainakin useita vuosia etuajassa tällä laitteellaan.