Suomi
Gamereactor
laitearviot

Logitech G15

Logitechin G15 -pelinäppäimistön ensivaikutelma on hurja. Näppiksessä on telkkari! Ja valot! Ja hirmuisesti nappeja! Ja USB-keskitin! Paistaakohan se pizzaakin?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

On pitkälti makuasia, miten viimeisen päälle viritettyyn pelinäppäimistöön suhtautuu. En ole äärimmäisen välineurheilun ystäviä ja siten suhtaudun skeptisesti esimerkiksi G15-näppiksen kuuteen (kolmen profiilinvaihtonapin myötä kahdeksaantoista) ohjelmoitavaan G-nappiin näppäimistön vasemmassa laidassa. Näihin saa ohjelmoitua erilaisia pelikohtaisia makroja, joka omasta mielestäni haiskahtaa jo hieman huijaukselta. Toisaalta etulyöntiaseman saavuttaminen on koko välineurheilun tarkoitus. Makroja voi ohjelmoida editoriohjelmalla tai pelin aikana aloittamalla "nauhoituksen" MR-nappia painamalla.

Sen sijaan monet G15:n ominaisuuksista ovat oikeasti fiksuja. Esimerkiksi näppäimistön taustavalaisu on itselleni usein tarpeen, sillä pelisessiot venyvät usein katkeamattomina yli auringonlaskun ja valokatkaisija on yli käsivarrenmitan päässä. Tarkoituksella pimeässä pelaaville taustavalaisu lienee vielä enemmän tarpeen. Taustavalon säätöön on näppäimistön oikeassa yläreunassa oma nappinsa, josta voi valita kaksi melko lähellä toisiaan olevista kirkkausasetuksista tai kytkeä valot kokonaan pois. Valot=hyvä.

G15:n huomiota herättävin lisävaruste on näppäimistön ylälaidan lcd-näyttö. Näytön toimintaan liittyvät oleellisesti sen ohjauksesta vastaava ohjelmisto ja muokattavissa olevat näyttötilat. Oletusarvoisesti näytössä vaihtuu kello ja kalenteri, prosessorin ja muistin käyttöastetta kuvaava resurssimittari ja ylös- ja alaspäin laskevat sekuntikellot. Tarjolla on myös mm. sähköpostimonitori ja pelikohtaisia profiileja. Lisäksi netistä voi ladata ilmaiseksi monenlaisia muita ohjelmia ja näyttötiloja, niin peleihin kuin yleiskäyttöönkin liittyviä. Esimerkiksi TeamSpeak-, Ventrilo- ja Xfire-ohjelmistoille löytyy valmiita appletteja eli pikkuohjelmia. G15:n World of Warcraft -näyttöprofiili näyttää oletusarvoisesti hahmon statistiikkaan liittyviä tietoja, eikä siten ole kovin korvaamaton etu. Lista valmiin tuen sisältävistä peleistä löytyy Logitechin tuotesivuilta.

Näytön yhteydessä on viisi näytön tilan vaihtoon ja käyttöön tarkoitettua nappia, joilla saa esim. sähköpostiohjelman käymään tarkistamassa palvelimelta tulleet viestit tai avaamaan sähköpostin ruudulle jne. Näyttöohjelmat ovat myös käyttäjän ohjelmoitavissa, joten koodarit voivat värkätä itselleen mitä mielikuvituksellisimpia erikoisuuksia. Näyttöön on tarjolla jopa virtuaalilemmikki.

Tämä on mainos:

Kaiken kaikkiaan näyttö toimintoineen on tasan niin hyödyllinen kuin sille keksii käyttöä. Ilmankin varmasti tulee toimeen, kun on tähänkin asti tultu, mutta luovalla perehtymisellä näytöstä irtoaa varmasti jonkin verran hyötyä ja/tai riemua.

Puhtaasti perusnäppäimistönä G15 on varsin hyvä. Näppäintuntuma on hyvä, mutta välittömästi ergonomianäppäimistön jälkeen napit tuntuvat hieman pieniltä ja ahtaasti sijoitetuilta. Tavanomaiseen näppäimistöasetteluun tottuu toki nopeasti, mutta tulipahan varmistettua ergonomianäppäimistön laveamman ja rennomman otteen todella tuntuvan käytössä. G15 sisältää tavanomaiset mediatoiston napit ja täydet funktionäppäimet. Näppäimistön pohjasta löytyy johtourat takalaidan kaksiporttiseen USB-keskittimeen mahdollisesti kytkettäviä laitteita varten, mutta käytännössä johdot eivät pysy urissaan kovin luotettavasti. Silti urista lienee jotain iloa, jos pitää näppäimistöä pöydällä ja joutuu syystä tai toisesta vetämään johtoja näppäimistön ali. Joka tapauksessa USB-keskitin on kätevä lisä, jonka turvin saa vähennettyä johtosotkua ja kytkettyä esimerkiksi muistitikun helposti keskusyksikön ollessa sijoitettuna syrjempään.

Ehdottomasti suurin puute G15-näppiksessä on skandinaavisten kirjainten puute ja muutenkin vääränmaalainen (brittiläinen?) erikoismerkkien merkintä. Kymmensormijärjestelmäni on täysin sujuva vain kirjainten suhteen, ja erikoismerkkien hakemisessa olen tottunut vilkaisemaan näppäimistöstä apua - ja G15 ei tätä apua tarjoa, kun merkit eivät ole oikeilla kohdillaan. Melko tavanomaistenkin hymiöiden käyttö tiukoissa nettimittelöissä meni kertalaakista hyvin vaivalloiseksi, kun erikoismerkkien paikat pitikin äkkiä muistaa itse. Vääränkielinen näppäimistöasettelu/-merkintä on melkoinen moka Suomessa myytävässä näppäimistössä. Toisaalta se ei paikallisen näppäimistöasettelun erikoismerkkeineen selkäytimeensä opetellutta haittaa, joten miinuksen pituus on pitkälti henkilökohtainen.

Kokonaisuutena G15-pelinäppäimistö on kaksijakoinen. Se tarjoaa lisäarvoa pelaajalle makronäppäinten ja näytön myötä, mutta vain jos niitä katsoo tarvitsevansa ja aikoo oikeasti käyttää niitä säännöllisesti. Näppäimistön taustavalaisu ja USB-portit ovat selkeitä etuja, mutta skandimerkkien puute - tai ennemminkin erikoismerkkien väärä sijoittelu - yhtä selkeä virhe.

Tämä on mainos:
Logitech G15
Logitech G15
Logitech G15
Logitech G15
Logitech G15
Logitech G15
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
taustavalo, monipuolinen näyttö, USB-keskitin
-
ei skandeja
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä