Suomi
Gamereactor
laitearviot

Logitech G513 (Carbon Black / Romer-G Linear)

"Same same but different"

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Logitechin tuntevat merkkinä todennäköisesti kaikki tätä artikkelia lukevat. Vuosikymmeniä oheislaitteita tehtaillut valmistaja on juuri tuonut markkinoille mekaanisen, premium-luokan G513-näppäimistön, joka ei ensinäkemältä tarjoa mitään, mitä markkinoilla ei olisi jo nähty - RGB-valaistus, alumiiniseoksesta valmistettu pintalevy, rannetuki sekä Romer-G-kytkimet. Tarina ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen.

Ensimmäinen yllätys paljastuu heti pakkausta purkaessa, kun käteen osuu irtonainen, erittäin laadukkaan tuntuinen rannetuki. Ranne lepää pehmusteella, mikä tuntuu miellyttävältä, eikä käsivarsi hikoa pidemmässäkään sessiossa sen päällä. Pehmusteessa ei ole säästelty, joten rannetuen runkoa ei tunne hektisenkään pelisession aikana. Symmetrisen, suorakaiteen muotoisen rannetuen saa sijoitettua näppäimistön eteen kummin päin tahansa. Erikoisuutena rannetuesta ei löydy minkäänlaista kiinnitysratkaisua näppäimistöön, joten etäisyyden näppäimistöstä pääsee säätämään itse. Rannetuen alta löytyvät kumipalat pitävät tuen erittäin hyvin paikoillaan MDF-pöytälevyä vasten, mutta esimerkiksi kankaan päällä rannetuki alkaa karkailemaan omille teilleen.

Täysikokoinen näppäimistö on kooltaan varsin maltillinen. 45,5 senttiä leveyttä, 13,2 syvyyttä ja korkeutta pöydänpinnasta on 34 milliä. Logitech ilmoittaa erikoisesti näppäimistön painon ilman johtoa, mikä on kummallista, sillä punottu kaapeli on kiinteärakenteinen. Sen kanssa paino pyörii 1,3-1,4 kilossa. Rannetuki painaa noin 400 grammaa. Kokonaisuudessaan näppäimistö on kevyt, mutta jämäkän tuntuinen, mistä kiitos kuuluu 5052-tyypin alumiiniseokselle, josta näppäimet ympäröivä pintalevy on valmistettu. Hienona yksityiskohtana mattamaiseksi hangattu levy ei heijasta lähes ollenkaan ledien valoja, joten RGB-ledien valaistus pysyy nätisti painikkeissa.

Hiilenmusta näppämistö noudattaa jotakuinkin standardiasettelua näppäinten sijoittelun suhteen. Erillisiä mediapainikkeita ei ole, vaan media- ja valaisukontrollit löytyvät tyypilliseen tapaan funktiopainikkeiden takaa. RGB-valaistus toimii hyvin ja sulavasti. Ledit ovat kirkkaat ja siirtymät väreistä toisiin täysin jouhevia. Perinteiset säädöt löytyvät niin kirkkaudelle kuin valaistusohjelmien mukauttamiselle. Valaistuksen valmisohjelmilla pääsee riittävän pitkälle, mutta jos tietyt painikkeet haluaa eri värisiksi, sekin onnistuu. Tällöin avuksi joutuu asentamaan Logitech Gaming Software -sovelluksen, minkä käyttö on muuten vapaaehtoista. Sen avulla onnistuu niin makrojen kuin valaistusohjelmien konfigurointi, mutta erityisen mukavaksi sovellusta ei voi kehua, vaikka sen kanssa toimeen tuleekin.

Tämä on mainos:
Logitech G513 (Carbon Black / Romer-G Linear)Logitech G513 (Carbon Black / Romer-G Linear)Logitech G513 (Carbon Black / Romer-G Linear)

Erikoisempana ominaisuutena sovellus tarjoaa tuen Logitechin LightSyncille, jonka avulla näppäimistön valaistuksesta tulee reaktiivinen, jos pelistä löytyy sille tuki. Toiminto vastaa Philipsin TVistä tuttua AmbiLight-toimintoa, missä ledien valaistus mukautuu ruudulla näkyvään värimaailmaan. Tällä hetkellä LightSynciä tukevat virallisesti ymmärtääkseni vain seuraavat pelit/ohjelmat: Assetto Corsa, Battlefield 1, Civilization VI, Counter Strike: GO, Discord, Fortnite, Final Fantasy XIV, Grand Theft Auto V, Killing Floor 2, Metronomicon, Tom Clancy's: The Division ja Total War: Warhammer 2.

Testatun näppäimistön kytkimet ovat Logitechin uusia Romer-G Linear-mallisia, jotka ovat saatavilla vain hiilenmustan värin kanssa. Lineaarisissa kytkimissä tuntopistettä ei ole eli painike ei anna fyysistä palautetta painalluksen rekisteröitymisestä. Pääsin sinuiksi tuntuman kanssa silti hyvin nopeasti, vaikka normaalisti käytänkin tuntopistepohjaisia kytkimiä. Painallukset rekisteröityvät tarkasti, kunhan painallussyvyyteen sidotun rekisteröintipisteen sisäistää alitajuisesti. Erinomaisena ominaisuutena, Romer-G Linear-kytkimet ovat hiljaisimpia koskaan käyttämiäni. Jos painikkeita kuitenkin napsauttaa voimakkaasti, jousesta kuuluu tonaalinen "dong"-kolahdus, mikä itselleni tuli melkoisena yllätyksenä. Tällaista väärinkäyttöä tulee kuitenkin välttää, joten ongelmaa tästä tuskin syntyy.

Kokonaisuus vakuuttaa. Kytkimet ovat hiljaiset, painiketuntuma hyvä, näppäimistö matalaprofiilinen, tukeva ja näyttävä, rannetuki mukava, valaistus toimii hienosti ja löytyypä niin rannetuen kuin näppäimistön alta vielä kouru kuulokkeen kaapelille. Mukana toimitetaan vielä näppäinhattujen irroitustyökalu sekä 12 vaihdettavaa painiketta (WSAD + kumppanit), joissa muotoilu on enemmän V-mallinen.

Tämä on mainos:

Logitech G513:lla on saatavilla useista suomalaisista ohjeislaitteita myyvistä liikkeistä n. 170-180 euron hintaan. Näppäimistö sopii erinomaisesti lineaarista painiketuntumaa hakevalle käyttäjälle, joka on valmis maksamaan hieman enemmän viimeistelystä. Värivaihtoehtona hiilenmustan lisäksi on myös hopea, mutta tällöin painikkeet ovat tuntopisteellisiä Romer-G-kytkimiä.

Logitech G513 (Carbon Black / Romer-G Linear)
Logitech G513 (Carbon Black / Romer-G Linear)
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Laadukas heijastamaton alumiiniseospinta, minimaalinen profiili, standardi näppäinasettelu, hiljainen, mielyttävä rannetuki, kuulokejohto huomioitu, 12 vaihdettavaa lisäpainiketta
-
Ei dedikoituja multimediapainikkeita tai -säätimiä, kiinteä kaapeli oikeassa laidassa, irtonainen rannetuki voi karata alta kankaalla, sovellus ei ole käyttäjäystävällinen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä