Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Exorcist

Manaaja (4K) on puoli vuosisataa vanha kauhuelokuva, jonka ikä alkaa näkyä

Tarina on edelleen hyytävä, mutta 4K-julkaisu paljastaa oman aikansa tehosteet liian hyvin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vuoden 1973 elokuva Manaaja eli The Exorcist perustuu William Peter Blattyn kirjoittamaan romaaniin, joka toimi elokuvassa myös käsikirjoittajana ja tuottajana. Tarinassa nuori Regan Linda Blair joutuu Irakin autiomaasta esiin kaivetusta esineestä lähteneen demonin valtaamaksi. Lääkärit eivät osaa ongelmaa ratkoa, joten hätiin hälytetään kaksi pappia. Seuraa manausoperaatio, joka on jäänyt elokuvahistoriaan.

HQ

4K-julkaisuna on pidennetty versio, jossa on vajaan vartin verran lisää materiaalia. Lisäminuutit käytetään keskeisten henkilöhahmojen syventämiseen. Onkin makuasia, onko lisäaika tarpeellista. Joka tapauksessa nykykatsojasta Manaaja saattaa tuntua pitkästyttävältä, sillä se varsinainen manaus vie ainoastaan puolisen tuntia, ja sekin vasta elokuvan lopussa. Pitkä pohjustus on tarpeen senkin vuoksi, että demoni hyödyntää manaajiensa heikkouksia. Ja näitä heikkouksia katsoja ei tietenkään tiedä, ellei niitä ensin elokuvassa draaman keinoin selväksi tehdä.

4K-julkaisu on pääasiassa terävä ja värikäs. Ajoittain värit ikään kuin vuotavat, ja näin elokuvan ikä paljastuu. Äänimaailma on selkeä ja kirkas, ja valitettavasti myös tällä tavalla lukuisat demonin puheet paljastuvat selvästi jälkiäänityksinä. Voikin sanoa, että 4K-julkaisu paljastaa elokuvan tehosteiden ikääntymisen. Näin kauhukohtauksien teho kärsii pahasti digitaalitehosteisiin tottuneen katsojan silmissä. Tarinallisesti ja historiallisena merkkipaaluna Manaajan arvo on silti kiistaton. Varsinkin sen juonellista runkoa on kopioitu vuosikymmenten ajan aina näihin päiviin saakka.

Lisämateriaalina on ohjaaja Willian Friedkinin kommenttiraita. Jos siis Manaaja on jo nähty, eikä leffaa ole tarpeen hankkia omaan hyllyyn, ei ostamista voi suositella. Jos kuitenkin haluaa nähdä tämän lajityyppinsä eräänlaisen kantaisän, voi ostaminen olla paikallaan. Kannattaa silti muistaa, että erikoistehosteet ovat pahasti vanhentuneet.

The Exorcist
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä