Suomi
Gamereactor
arviot
Mario Party 10

Mario Party 10

Mario Party 10 on tutun tasalaatuinen bailupaketti.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

On jopa hieman uskomatonta, miten pitkän tien Mario Party -pelisarja on jo kulkenut sitten ensijulkaisunsa vuonna 1998. Nimestään huolimatta Mario Party 10 on nimittäin jo neljästoista osa pelisarjaan, jonka kantavana ideana on ollut ainoastaan digitaalinen lautapeli minipelein höystettynä.

Kun yksinkertaista konseptia toistetaan tarpeeksi pitkään, uusien ideoiden keksimisestä tulee hankalaa. Tällä kertaa uusi idea tosin oli tarjolla ihan itsestään Nintendon uusien Amiibo-hahmojen muodossa. Nintendon NFC-figuureja on käytetty pelin markkinoinnissa todella voimakkaasti ja lanseerataanpa pelin ohella myös kokonaan uusi sarja kyseisiä muovihahmoja.

Todellisuudessa Amiibot eivät ole pelissä niin suuressa roolissa kuin olisi voinut kuvitella. Niitä varten on omistettu yksi kokonaan oma pelimuotonsa, jonka lisäksi Amiiboilla voi ostaa pelivaluuttaa antavia arpoja. Suurimpaan osaan pelistä Amiibot eivät vaikuta mitenkään. Amiiboilla pelattava pelimuoto on tosin sitä, mitä monet Mario Party -fanit kymppiosalta halusivatkin, eli erillisillä hahmoilla liikkumista pelilaudan ympäri jättitähtiä keräten. Muissa lautapelimuodoissa edetään edellisen osan malliin yhteisellä ajoneuvolla. Ominaisuus ei kuitenkaan ole niin välttämätön, sillä Amiibojen pelilaudat ovat aika ankeita nelikulmioita ilman sen kummempia yllätyksiä.

Silti Amiibot tuntuvat lähinnä markkinamiesten pakkolisäykseltä pakettiin. Täydet neljä pelaajaa Amiibo-bileisiin saadakseen myös Amiiboja tulee löytyä neljä kappaletta. Okei, figuureihin voi tallentaa pelin varrella kerättyjä bonuksia ja lisäjuttuja, mutta kokonaisuus jättää silti hieman päälle liimatun kuvan. Jos kavereilta ei figuureja löydy, neljän Amiibon plus pelin itsensä hinta koko paketista on aivan liian kova saatuun hupiin nähden.

Tämä on mainos:
Mario Party 10Mario Party 10

Paketin todellinen pihvi löytyykin kahdesta muusta pelimuodosta. Erityisesti Bowser Party -osuus on todella herkullinen. Siinä yksi pelaaja tai tietokone ajaa pelilaudalla takaa maksimissaan neljää muuta hahmoa. Peli on luonnollisesti tehty epäreiluksi muita pelaajia kohtaan, joten takaa-ajot ovat todella hektisiä kamppailuja elämästä ja kuolemasta. Mario Party on puolestaan tismalleen samanlainen kuin edellisessäkin osassa, ilman suurempia sääntömuutoksia. Yhteisellä aluksella kilpailu tuo tosin kivaa strategiaa etenemiseen erilaisten erikoisnoppien avustuksella. Ikävän nakin napsauttaminen seuraavalle pelaajalle taitavalla 0-1 -nopan käytöllä on joka kerta yhtä hupaisaa toimintaa.

Pelisääntöjä on hienosäädetty jonkin verran, mutta todellisuus on edelleen se, että tuurin osuus lopputuloksessa on joka kerta suuri. Taitava pelaaja voi strategoida itselleen maksimaalisen tähtimäärän ja treenata minipelit huippuunsa, mutta siitä huolimatta tappion karvas kalkki tulee tutuksi. Jopa minä, jokaiset Mario-bileet kokenut karski konkari jouduin myöntämään muutamia kertoja aloittelijan paremmakseni vain parin epäonnisen nopan pyöräytyksen mitalla. Tällä tavoin tietysti kuka tahansa voi ottaa bileisiin osaa ja voittaa, mutta pidemmän päälle sarjalle tyypillinen satunnaisuus nakertaa pakettia pahasti.

Oheen on lykätty tyypillisiä minipeliturnauksia, sulkapalloa ja sen sellaista, mutta niiden roolina on vain viihdyttää sohvan ääreen jääneitä pelureita taukojen aikana. Lautapelit ja vastustajan onnekas ohittaminen ovat edelleen Mario Partyn suola, pippuri ja pihvi. Bowser Partyn myötä mukaan tulee myös aiempaa enemmän yhteispelielementtejä, jotka kieltämättä ovat koko paketin houkuttelevin juttu.

Tämä on mainos:

Siitä huolimatta Mario Party 10 jättää turhan varmistelevan maun jälkeensä. Hauskaa piisaa kyllä peliporukasta riippumatta, mutta oikeasti uusia juttuja ei ole riittävästi. Sinänsä on tietysti hyvä, että ulkoasu on kohdallaan. Teräväpiirtoiset pelilaudat ovat komeita ja hauskoja yksityiskohtia piisaa pelilaudoilla runsaasti. Amiibo-bileiden lomassa nopalla voi esimerkiksi kaataa muiden pelaajien nappulat paikaltaan onnistuneella noppaosumalla - hauskempaa kuin kuvittelisi.

Hyvää bileviihdettä etsivälle Mario Party 10 on toisin sanoen helppo ostos. Yksinpelattavaa paketista ei vieläkään löydy, eikä ole tarkoituskaan. Kaverien kanssa tätä kuuluu pelata ja jos Nintendo malttaisi tällä kertaa olla tuuppimatta pelille jatko-osia samalle konsolille (Gamecubelle näitä julkaistiin peräti neljä!), Mario Party 10 kestää varmasti useiden vuosien pelaamista.

HQ
Mario Party 10Mario Party 10Mario Party 10Mario Party 10
Mario Party 10Mario Party 10Mario Party 10
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Takuuvarma bileviihdyttäjä, Bowser Party on huippukivaa, laadukas tuotanto
-
Ei hirveästi oikeasti uutta, Amiibo-osuudessa rahastuksen makua
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Mario Party 10

Mario Party 10

ENNAKKO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Bileet jatkuvat aina vain. Tero testasi ennakkoon Marion digilautapelin uusinta versiota.Ladataan seuraavaa sisältöä