Suomi
Gamereactor
arviot
Mass Effect Legendary Edition

Mass Effect Legendary Edition

Taidokas masterointi tuo klassisen pelitrilogian onnistuneesti nykypäivään

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Mass Effect Legendary EditionMass Effect Legendary EditionMass Effect Legendary EditionMass Effect Legendary Edition

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Yli kolmenkymmenen vuoden pelaamiseni ja lukuisten upeiden pelikokemusten aikana juuri Mass Effect -trilogia on tehnyt minuun ikimuistoisimman vaikutuksen. Onkin mahtavaa saada tämä scifi-mestariteos nykykonsoleille ehostettuna uuden Legendary Edition -nimikkeen alla. Trilogian viimeisestä läpipeluukerrasta on vierähtänyt vuosia ja pelilaitteetkin ovat muuttuneet. On siis mielenkiintoista nähdä, onko taika enää tallella ja voiko jo ehdottomaksi suosikkipelikokemuksekseni tituleerattu trilogia parantua vielä entisestäänkin?

Legendary Editionin tarkoitus on ehostaa lähinnä pelin audiovisuaalista puolta, joten tarinaan ei ole tehty muutoksia. Tämä onkin hyvä, sillä juuri Mass Effectin uskomattoman yksityiskohtainen ja huoliteltu maailma, sen moniulotteiset ja ikimuistoiset hahmot, nerokas dialogi ja moninaiset tavat muokata tapahtumia oman näköiseksi ovat minulle juuri se juttu, miksi trilogia painii aivan omassa sarjassaan. Ihmiskunnan vasta ottaessa jalansijaa galaktisessa yhteisössä komentaja Shepardin saappaisiin hyppääminen ja hänen tiiminsä vieminen läpi vaikeuksien universumin pelastamiseen asti tuntuu jokaisella pelikerralla yhtä henkilökohtaiselta, ainutlaatuiselta ja upealta. Pelaajan valinnat matkan varrella muokkaavat tapahtumia ja hahmojen kohtaloita aina ensimmäisestä pelistä lähtien, ja näiden vaikutus muokkaa molempia jatko-osia tietyssä määrin, mikä antaa teoille ja valinnoille aivan erityisen merkityksen. Tämä tekee myös samalla trilogiasta yhden upean kokonaisuuden. Sen verran Legendary Edition lisäilee tarinaan, että mukaan on ahdettu melkein kaikki mahdolliset DLC-osat ja sivutehtävät, mitä oli saatavilla jokaiseen kolmeen peliin. Näin tarinan pääsee kokemaan koko komeudessaan ilman erillistä lisämaksua.

Tämä on mainos:
Mass Effect Legendary EditionMass Effect Legendary EditionMass Effect Legendary Edition

Koska ensimmäisestä Mass Effect -pelistä on vierähtänyt jo hulppeat 14 vuotta ja loputkin peleistä ovat kymmenen vuoden takaa, pientä aikakauteen liittyvää rosoisuutta on pelattavuudessa havaittavissa. Esimerkiksi ensimmäisen osan taisteluosuudet ovat pelimekaanisesti hieman jäykkiä, ja toisen osan planeettojen skannailu on edelleen varsin aikaa vievää puuhaa. Myös hahmon ja aseiden kehittelyjärjestelmät eivät toimi aivan yhtä sulavasti kuin mihin nykypäivänä on peleissä totuttu. Legendary Edition tekee kuitenkin parhaansa optimoimalla järjestelmiä siellä missä voi säilyttäen kuitenkin alkuperäisvision mahdollisimman autenttisena. Järjestelmiä on säädetty samankaltaiseksi jokaisessa pelissä, jotta trilogia kokemuksena olisi mahdollisimman saumaton.

Grafiikan osalla on varmaan tehty suurimmat ehostukset. Toki edelleen varsinkin ihmishahmot välidemoissa ovat kuin kirveellä veistettyjä puujumalia lasisilmineen. Tarkkojen tekstuurien ja lisättyjen sekä paranneltujen efektien ansiosta kuitenkin taisteluosuudet ovat jo varsin näyttävän näköisiä. Esimerkiksi partikkelien lisäily ja linssiheijastusten tehostaminen saavat menon helposti parhaimmillaan kilpailemaan näyttävyydessä nykypelien kanssa. Välidemoissa hahmojen animointi on myös sen verran elävää, että kanssakäymiset ovat kaikin puolin uskottavat. Grafiikat tekevät selviä harppauksia trilogiassa eteenpäin mentäessä, mikä on vain loogista teknologian kehittyessä vuosien mittaan. Kokonaisuus on kuitenkin siloteltu Legendary Editionissa sen verran taidokkaasti, etteivät pelien ilmeet eroa toisistaan siinä määrin, että immersio ja yhtenäisyys kärsisivät. 4K-resoluutioinen kuva piirtyy kaikessa kauneudessaan veitsenterävästi ruudulle, ja rullaa Xbox Series X:llä todella sulavasti. Satunnaiset latausajat on piilotettu nokkelasti lähinnä välidemoihin, mutta myös onnistuvat olemaan todella lyhyitä ja näin auttavat pysymään tunnelmassa.

HQ
Tämä on mainos:

Laadukkaat äänet ja miksaus ei ollut mikään tekninen ongelma peleissä 10 vuotta sitten. Mass Effect Legendary Edition kuitenkin, kaiken muun säätämisen ohella, ehostaa myös pelien äänet nykypäivään. Esimerkiksi ääniefektejä on tehostettu ja puheiden laatutasoa nostettu. Legendary Edition kuulostaakin kaikin puolin erittäin täyteläiseltä ja juuri niin eeppiseltä kuin sen tarina vaatii. Äänisuunnittelu on hienoa saaden scifisen ympäristön avaruusaluksineen, aseineen ja olioineen kuulostamaan todella uskottavalta. Lukuisista hahmoista huolimatta ääninäyttely on erittäin korkeatasoista ja vahvalla kemialla höystettyä. Musiikki tehostaa kokemusta entisestään mahtipontisilla ja tunteikkailla sävellyksillä, joista henkilökohtaisesti mieleenpainuvimmat soinnut tulevat Normandy-aluksen karttanäkymästä.

Vaikka se ei ehkä siltä vaikutakaan, kiskaisin kriittiset housut jalkaan Mass Effect Legendary Editionin käynnistäessäni. Pyrin pyyhkimään kaikki fanitukset pois mielestä, jotta voisin tarkastella tätä vahvaa arvostusta aiheuttanutta tekelettä mahdollisimman neutraalisti. Huolimatta pienistä teknisistä kömmähdyksistä ja graafisista puutteista, jotka oikeastaan johtuvat lähinnä pelien vanhasta iästä, kokonaisuus on edelleen parasta mahdollista scifiä, mitä populaarikulttuurista on ulos työnnetty. Heti ensimmäisen pelin päävalikon kaihomielinen musiikki lataa oikeaan tunnelmaan ja saattelee pelaajan unohtumattomalle matkalle pitkin avaruutta. Legendary Edition tekee hienoa työtä ehostaessaan tätä kokemusta mahdollisimman yhtenäiseksi, sujuvaksi ja näyttäväksi. Teknisen parantelun myötä kymmenien DLC-pakettien mukaan lisäily pitäisi viimeistään vakuuttaa pelisarjan fanit kokemaan Shepardin ja kumppaneiden seikkailut kaikessa hienoudessaan. En toki odota, että kaikki jakavat mielipiteeni mutta toivon, että jokainen antaisi Mass Effectille mahdollisuuden tehdä vaikutuksen, sillä tätä paremmin sitä ei voi kokea.

HQ
Mass Effect Legendary EditionMass Effect Legendary EditionMass Effect Legendary Edition
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Mass Effect!, laadukas ja huoliteltu remasterointi, melkein kaikki mahdolliset lisäosat samassa paketissa, trilogia tuntuu yhtenäisellä
-
Ajan hampaan nakertelua siellä täällä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä