Suomi
Gamereactor
arviot
Max Payne 3

Max Payne 3

Pelot suomalaisen merkkiteoksen jatko-osan sössimisestä voi unohtaa; Rockstar tekee Max Paynelle kunniaa. Max Payne 3 on uskollinen edeltäjilleen, mutta samalla niin moderni ja hiottu kuin toivoa vain voi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Luomisprosessi ei kuitenkaan ollut ongelmaton. Reaktiot ensimmäisiin kuviin, joissa nähtiin kalju, paksu Max Payne Havaiji-paidassa auringonpaisteen ja palmujen ympäröimänä eivät olleet rohkaisevia, ja peli on kehityskaarensa aikana kärsinyt useista viivästyksistä. Mutta viivästykset olivat paikallaan, koska lopputuloksena syntyi kaikella tapaa se Max Payne 3, jota olin toivonutkin.

Tapahtumapaikkana toimii Säo Paulo. Maxin on kutsunut Passoksen kaupunkiin vanha ystävä poliisiopistosta, joka on nyttemmin siirtynyt yksityiselle turva-alalle ja kolmen Brancon veljeksen palvelukseen. Varakas veljeskatras koostuu rakentajapohatasta, poliitikosta ja ikuisesta playboysta. Slummien gangsterit ovat kaapanneet vanhimman veljen palkintovaimon, ja pian Max on kilpajuoksussa aikaa vastaan pelastaakseen taas naisen, joka on asettanut henkensä hänen käsiinsä. Kun puolisotilaalliset palkkasoturit ja poliisien erikoisjoukot sekaantuvat asiaan, tulee sankarillemme nopeasti selväksi että kyseessä on enemmän kuin yksinkertainen kidnappaus, ja tämä löytää itsensä kovin syvistä vesistä.

Pelikokemuksena Max Payne 3 on onneksi sangen lähellä edeltäjiään. Korkeaoktaanista toimintaa ja kiivaita tulitaisteluita siis riittää, ja niitä korostetaan sarjalle ominaisella bullet time -efektillä. On todella tyydyttävää heittäytyä sivuttain suojan takaa ja sihdata neljälle viholliselle napit otsaan niin että nämä kaatuvat ennen kuin Max itse ehtii koskettaa maata.

Rockstar on myös tehnyt toimintaan muutamia pieniä lisäyksiä, joista huomattavimpana on suojautumisjärjestelmä. Lisät tuntuvat kuitenkin hienovaraisilta ja luonnollisilta laajennuksilta Maxin liikevalikoimaan. Eikä tarvitse murehtia: Max Payne ei ole Gears of War, vaikka siinä voikin suojassa kyykätä.

Tämä on mainos:

Verrattuina moniin muihin tämän päivän suuriin toimintapeleihin (kuten Call of Duty) on Max Payne 3:ssa toimintakohtauksia käsikirjoitettu huomattavan vähän. Vihollisia pursuaa niin ovista, ikkunoista kuin kulmienkin takaa, kun tietyt pisteet kartalla ohitetaan, mutta muuten pelaaja on vapaa päättämään miten tilanteet selvitetään. On sangen harvinaista, että porukkaa kaatuisi tai asioita räjähtäisi ilman että pelaaja on aiheuttanut tätä suoraan liipaisinsormellaan, eikä myöskään Maxin ohjaimista joudu luopumaan juuri koskaan.

Paikoittain kuitenkin elokuvallisuutta korostetaan ja Max joutuu suorittamaan eeppisiä temppuja bullet time -hidastuksina. Tämän täytyy esimerkiksi onnistua ampumaan kidnappaajaa kasvoihin pudotessaan katolta, tai pamauttaa liikkuvan bussin ovesta takaa-ajajaa päähän päästäkseen karkuun. Tällaiset kohtaukset toimivat usein alkupisteenä perinteisemmille tulitaisteluille, ja vaikka ne ovatkin tiukasti käsikirjoitettuja, eivät ne kuitenkaan vie hallinnan tunnetta pois pelaajalta.

Max Payne 3
Max Payne 3Max Payne 3
Tämä on mainos:

Puristit tulevat pitämään siitä etteivät Maxin kestopisteet kasva takaisin omia aikojaan, ja tähtäystä avustetaan vain niin paljon kuin pelaaja haluaa. Avustuksen voi halutessaan vaikka kytkeä kokonaan pois päältä Vaikeustaso on asetettu riittävän korkeaksi, että normaalillakin tasolla minulta meni pelin läpäisemiseen kahdeksasta kymmeneen tuntia. Matkalla sattui myös lukuisia kuolemia. Onneksi latausaika kuoleman jälkeen on miltei olematon.

Max voi enää kantaa kolmea asetta samaan aikaan. Mukana on kaksi pistoolia ja yksi kivääri, joka tosin heitetään menemään usein kun pelaaja vetää pistoolit esille. Asevalikoima on erinomainen ja omat suosikit löytyvät nopeasti. Niukka kantokyky tuntuu hieman rajoittavalta, mutta siihen tottuu. Suurin ärsytyksen aihe on kuitenkin joidenkin aseiden laser-tähtäin, jonka käyttö normaalin tähtäimeen nähden on hankalaa ja pahimmillaan turhauttavaa.

Esityksessä suurin muutos on, että aiempien pelien sarjakuvamaisesta toteutuksesta on luovuttu, ja tilalle ovat Rockstarin Grand Theft Autoista ja Red Dead Redemptionista tutut välianimaatiot. Se on tervetullut muutos, koska kohtaukset on ohjattu ja kirjoitettu terävästi. Ne ovat paikoitellen hieman pitkiä, mutta eivät koskaan äidy pitkästyttäviksi.

Äänipuolella James McCaffrey esittää jälleen Max Payneä, ja on siinä parempi kuin koskaan. Hän on löytänyt hyvän tasapainon maailmaan väsyneen, itseinhoa uhkuvan sarkasmin ja röyhkeän toimintasankaroinnin väliltä. Käsikirjoitus välttää myös aiempien pelien parodian rajalla keikkunutta synkkyyttä, ja Maxin jutuista saa irti monet hyvät naurut.

Max Payne 3Max Payne 3

Rockstar on lisännyt Max Payne 3:een myös moninpelin, joka toimii aivan täydellisesti. Myös bullet time on saatu ympättyä mukaan. Jos näet pelaajan joka kytkee sen päälle, vaikuttaa se myös sinuun, ja sama toimii toisin päin. Näin ketään ei voi vain räimiä hengiltä sivusta tämän roikkuessa ilmassa "omia aikojaan". Useat avattavat Burst-nimiset parannukset, aseet ja varusteet antavat pelaajan tuunata omaa settiänsä parhaassa Call of Dutyn hengessä.

Max Payne 3 tarjoaa monia kekseliäitä pelimuotoja, joiden lippulaiva on Gang Wars. Siinä viisi erää sidotaan yhdeksi pienoiskampanjaksi. Pelimuoto muuttuu joka erässä riippuen siitä kuka voittaa ja kuka häviää, ja viimeinen näistä onkin sitten puhdas deathmatch. Moninpeliosuus tuskin tulee valloittamaan maailmaa, mutta se on hauska ja hyvä lisäys joka tulee varmasti pidentämään pelin elinkaarta.

Max Payne 3 on siis kaikilla tavoin menestys. Tarina saattaa käydä hieman hämäräksi kohti loppua, mutta muuten se tykittää kaikilla sylintereillä. Tiuha toiminta on hyvin ohjattua ja se välttää monet niistä ongelmista jotka muuten vaivaavat tätä genreä nykyään. Tämä on yksi parhaista räiskinnöistä mitä olen pelannut pitkään aikaan. Älkää antako kaljamahan hämätä, Max Payne on elämänsä kunnossa!

Max Payne 3

Katso Max Payne 3:n 10 ensimmäistä minuuttia alla olevasta videopainikkeesta!

HQ
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
Max Payne 3
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Loistavaa toimintaa, vähän ennalta skripttuja toimintakohtauksia, upeat animaatiot, hyvä ääninäyttely ja yllättävän mukava moninpeli,
-
Laser-tähtäimellä varustetut aseet ovat todella turhauttavia.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Jori Virtanen

Harvassa on se pelaaja, joka ei tiedä kuka Max Payne on. Miten tällaista mainetta vasten voi lunastaa kaikki odotukset? Rockstar kykenee tähän ensi metreillä ja vääntää sitten lisää hanaa.

Lohtua ja unohdusta pullon ja pilleripurkin pohjalta etsivä ex-kyttämme on värvätty helppoon suojelunakkiin Sáo Paolon eliitin pariin. Itseinhossa rypevä, jatkuvasti kännissä oleva Payne sössii hommansa ja antaa rikkaan työnantajansa vaimon päätyä kidnappaajien kynsiin. Syyllisyyden vainoama antisankari lähtee pelastusretkelle ja sotkeutuu niin tiukasti epäonnistumisen ja petoksen vyyhteen, että oikein sääliksi käy.

Max Payne 3 rullaa kuin John Woon ja Guy Ritchien elokuvien epäpyhä ristisiitos steroideissa. Ruutia palaa järjettömät määrät, vihollisia lakoaa satapäin ja kipulääkkeitä ahmitaan kuin popcornia. Erittäin tyylikästä ja ihastuttavan rujoa väkivaltabalettia säestää erinomaisen hieno äänimaailma - konetuliaseiden staccatonkin keskeltä erottaa kirkkaasti pirstoutuvan lasin, murenevan betonin ja repeytyvän lihan soolo-osuudet. Paynen itseinhon kyllästämä monologi sekä elokuvamaista kerrontaa korostavat välianimaatiot viimeistelevät paketin viihdyttävyyden mallikelpoisesti. Erityiset kiitokset peli ansaitsee myös poikkeuksellisen hyvästä rytmityksestä, joka antaa pelaajan hengähtää välillä ja nauttia maisemista.

Rockstaria voi moittia monista asioista, mutta herra isä miten hyviä pelejä se lafka kykenee tahkoamaan. Max Payne 3 on parasta, mitä toimintapeleille on pitkään aikaan tapahtunut.

9/10

Käyttäjäarviot

  • TheAmazingSeal
    Max Payne...Max Payne..Se on jo vanha pelisarja. Ensimmäinen peli putkahti jo ulos vuonna 2001, eli lähes 13 vuotta sitten. Suomalaisen Remedyn... 7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Max Payne 3Score

Max Payne 3

ARVIO. Kirjoittaja Rasmus Lund-Hansen

Pelot suomalaisen merkkiteoksen jatko-osan sössimisestä voi unohtaa; Rockstar tekee Max Paynelle kunniaa.

Max Payne 3:n piti sijoittua Venäjälle

Max Payne 3:n piti sijoittua Venäjälle

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Max Payne 3 julkaistiin vuonna 2012, ja se sijoittui Brasiliaan. Nyt fanitili PayneToTheMax Twitterissä väittää, että tapahtumapaikan piti alun perin olla Brasilian...

Max Payne 3 saatavilla myös Macille

Max Payne 3 saatavilla myös Macille

UUTINEN. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Vuosi sitten konsoleille ja PC:lle tullut räiskintä löytyy nyt myös Mac-versiona. Pelin voi ladata App Storesta tai Steamistä, jossa se kuuluu Steam Play -ohjelmaan.Ladataan seuraavaa sisältöä