Viime sunnuntaina 22. joulukuuta oli vuoden viimeinen ottelupäivä useimmille Euroopan jalkapalloliigoille. LaLiga, Bundesliiga tai Ligue 1 palaavat vasta tammikuussa, joissakin tapauksissa eivät palaa kuukauteen, mikä antaa aikaa muille kotimaisille kilpailuille, kuten cupeille tai Supercupeille.
Italian Serie A on poikkeus, sillä 18. ottelupäivä pelataan 28.-30. joulukuuta, mikä on toinen kerta, kun he ovat luopuneet talvitauosta. Mutta Englanti vie sen vielä pidemmälle, sillä kaksi lähes peräkkäistä ottelupäivää 26.-30. joulukuuta ja jopa Brentford-Arsenal -ottelu uudenvuodenpäivänä.
Mutta mistä "juhlakalusteiden" perinne tulee? Kuten Valioliiga on selittänyt, se juontaa juurensa 19-luvun lopulle, jolloin tapaninpäivä (26. joulukuuta) nimettiin yleiseksi vapaapäiväksi Englannissa ja Walesissa. Silloin, kun työväenluokka asui ahtaissa ja kylmissä asunnoissa, kahden päivän tauko nähtiin mahdollisuutena viettää enemmän aikaa poissa kuin kotona, päinvastoin kuin nykyään.
Kun jalkapalloliiga perustettiin vuonna 1888, he päättivät hyödyntää tämän lomatauon ja ahtaa mahdollisimman paljon jalkapalloa joulun aikaan. Stadioneille menemisestä katsomaan jalkapalloa tuli perinne.
Mutta kun kodeista tuli mukavampia ja lämpimämpiä, ihmiset halusivat viettää lomansa perheensä kanssa kotona. Joulupäivänä pelaamisesta tuli vanhaa, ja viimeinen jalkapallo-ottelu, joka pelattiin 25. joulukuuta, oli vuonna 1965.
Ajan myötä pelaajien oikeudesta levätä kiinnitettiin enemmän huomiota, mutta lomajalkapallon perinteen ylläpitämiseksi kauden puolivälin tauko luotiin ja sijoitettiin helmikuussa kaudesta 2020 lähtien. Talvitauko, joka on kuitenkin jätetty pois tällä kaudella, valitsee pidemmän kesätauon.
Vaikka Englanti on yksi harvoista maista, joissa jalkapallo-otteluita pelataan joulun aikaan, on silti olemassa joitakin toimenpiteitä pelaajien fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin suojelemiseksi, mukaan lukien pelien järjestäminen uudelleen siten, että yksikään seura ei pelaa kahta ottelua 60 tunnin sisällä toisistaan missään vaiheessa 21. joulukuuta ja 5. tammikuuta välisenä aikana, ja lukuun ottamatta 25., 28. joulukuuta, 2. ja 3. tammikuuta.