Suomi
Gamereactor
arviot
Monopoly for Nintendo Switch

Monopoly for Nintendo Switch

Klassinen lautapeli nyt myös Nintendon uusimmalla laitteella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Monopoly-lautapeli on melkein kaikille tuttu joulunpyhien perheen kesken pidetyistä peli-istunnoista. Monopoly on ajan kanssa löytänyt tiensä miltei kaikille alustoille, ja nyt vuorossa on Nintendo Switch. Painopiste on helpossa moninpelissä, joskin Switchin seinään heittäminen ei ole yhtä nautinnollista kuin oikean pelilaudan kääntäminen ympäri.

Nintendo Switchin versiossa on useita erilaisia pelimuotoja. Classicissa käydään läpi koko perinteinen istunto alusta loppuun, ja pelitilanteen voi onneksi tallentaa kesken kaiken. Toisin sanoen istuntoa ei ole pakko käydä läpi kerralla. Kokonaisuutta kuitenkin monipuolistetaan muilla pelimuodoilla.

Goal & Action Cards asettaa erilaisia tavoitteita pelin voittamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi ensimmäinen hotellin rakentaja tai 2000 Monopoly-dollarin ansaitsija. Jokainen pelaaja saa action-kortteja, joita voi käyttää taktisesti hyödykseen. Keinoja ovat esimerkiksi oman nappulan siirtäminen minne tahansa pelilaudalla, tai kenen tahansa pelaajan siirtäminen omaan ruutuun. Tämän jälkeen peli jatkuu normaalisti, mutta erikoiskortit kuitenkin omalla tavallaan maustavat menoa. House Rules -tilassa puolestaan voi valita joukosta erikoisia sääntöjä, joita tulossa olevassa pelissä noudatetaan. Speed Dice lisää peliin ylimääräisen nopan, joka tietenkin nopeuttaa toimintaa. Mikään erityisen uusi asia moinen lisä ei ole, mutta silti kyseessä on käyttökelpoinen keino yhden istunnon nopeuttamiseksi.

Klassisia aikoja suosiville näkymän saa juurikin sellaiseksi, että se muistuttaa tavallista pelilautaa. Vetoavampi on silti Living Boards, jossa lauta nimensä mukaisesti herää eloon teeman mukaisesti. Näitä ovat Kaupunki, Huvipuisto ja Kummitustalo. Pelin edetessä rakennuksia rakennetaan ja hajotetaan mukavan animaation voimin reaaliajassa. Tämä tekee pelin seuraamisesta kiinnostavampaa, joskin ajoittain ruutu kuhisee toimintaa hieman liiankin kanssa.

Peliä aiemmin tuntemattomille videopelimuotoinen Monopoly voi olla hieman raskas kokemus. Onneksi ruudulle ilmaantuvat ohjeet auttavat alkuun. Perustoiminnot ovat helppoja, joskin kaupankäynti on toteutettu epäselvästi. Tätä alleviivaa kokonaisuuden ohjaaminen pienillä joy-con-ohjaimilla.

Tämä on mainos:

Moninpeli on ehdottomasti kokonaisuuden keskeinen osuus. Pelaaminen onnistuu myös siten, että kaveri käyttää toista joy-conia, ja samaa ohjainta voi kierrättää pelaajalta toiselle. Tämä mahdollistaa kaikkiaan kuuden yhtäaikaisen pelaajan osallistumisen Monopolyyn. Visuaalisia näkymiä on kaksi: se perinteinen eli Switchin ruutu on pystyasennossa, ja toinen vaihtoehto on vaaka-asento, jolloin switchin ruutu on alustalla kohti kattoa lautapelimäisesti. Yksinkertaisuus ja helppo pelattavuus mahdollistavat myös videopeleihin perehtymättömien mukaan ottamisen kivuttomasti.

Monopoly for Nintendo SwitchMonopoly for Nintendo SwitchMonopoly for Nintendo SwitchMonopoly for Nintendo Switch

Teknisesti tarkasteltuna latausajat ovat maltilliset, eikä tökkimistä esiintynyt edes Living Boards -muodossa pelatessa. Graafinen loisto ei tokikaan ole maailman parasta, mutta kuitenkin riittävän miellyttävää. Eri tavoilla teemoitetut laudat ovat myös mukava lisä.

Engine Softwaren pelissä on myös huonoja puolia, kuten oman vuoron odotteleminen. Toki Monopoly on itsessään hidastempoinen peli, mutta olisi hyvä pystyä ohittamaan tekoälyn toimet niin halutessaan. Myös nopan heittäminen saisi olla hieman nopeampi prosessi.

Tämä on mainos:

Suorastaan huono ominaisuus on kertoja, joka ei tuo peliin oikeastaan mitään. Toistellut fraasit ovat liian pirteitä, ja osa kommenteista on miltei järjettömiä. Kertojan panostus saattaa johtaa siihen, että Monopolya tulee pelattua ilman ääntä.

Kaupankäynnistä poistuu yksi elementti kokonaan sillä, että jokaisen arvo näkyy ruudulla kaikille. 150 arvoisen tontin myyminen hintaan 300 ei näin ollen välttämättä onnistu, koska kaikki osapuolet näkevät arvon helposti ruudulta. Toisaalta tällainen läpinäkyvyys saattaa säästää ainakin muutamilta perheriidoilta.

Kaiken kaikkiaan Monopoly for Nintendo Switch on juuri sitä, mitä nimikin kertoo. Täydellisestä teoksesta ei ole kyse, ja pelissä on omat ongelmansa. Kyseessä on kuitenkin hyvä videopelisovitus klassisesta lautapelistä, joka toimii niin yksin kuin ennen kaikkea yhdessäkin.

Monopoly for Nintendo SwitchMonopoly for Nintendo SwitchMonopoly for Nintendo SwitchMonopoly for Nintendo Switch
Monopoly for Nintendo SwitchMonopoly for Nintendo Switch
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä Monopoly Switchille, mukava moninpeli, erilaiset pelimuodot, Living Boards on hauska
-
Kammottava kertoja, pitkät odotteluajat, epäselvästi kerrottu kaupankäynti
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä